Πέμπτη 6 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τι κρύβουν οι μεθοδεύσεις στην ΠΟΕ ΟΤΑ;

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ έχουν αντικειμενικό συμφέρον να στρατευτούν με το ΠΑΜΕ στον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους
Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ έχουν αντικειμενικό συμφέρον να στρατευτούν με το ΠΑΜΕ στον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους
Η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ, με πρώτο βιολί την ΠΑΣΚΕ και τον πρόεδρό της, επιχειρεί μάταια, με προσπάθεια ανασυγκρότησης του προεδρείου και αποκλεισμό των στελεχών της ΔΑΣ, να συγκαλύψει τις πομπές και τις ευθύνες της για την κατάπτυστη πρόταση που κατέθεσε για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ). Η αντιπαράθεση ανάμεσα στη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚ (ΣΥΝ) - και στο ΠΑΜΕ δεν είναι νέα. Είναι δεδομένη, στη βάση της διαρκούς σύγκρουσης των δύο γραμμών στο συνδικαλιστικό κίνημα. Τι κρύβεται, όμως, κάτω από το παραλήρημα της ΠΑΣΚΕ τη δεδομένη χρονική στιγμή;

Στόχος της ΠΑΣΚΕ είναι να πολώσει τους εργαζόμενους που στήριξαν συνδικαλιστικά και πολιτικά το ΠΑΣΟΚ. Να τους κλείσει τα μάτια, να απομακρύνει την κουβέντα από τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου και των ευθυνών της πλειοψηφίας στον κατάπτυστο συμβιβασμό με την κυβέρνηση. Οι δεσμεύσεις της απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ μπροστά στα ανοιχτά για τους εργαζόμενους μέτωπα (Ασφαλιστικό, Κώδικες κ.ά.) δεν επιτρέπουν εξασθένιση της γραμμής της συναίνεσης. Και σ' αυτή τη βάση τη σιγοντάρουν η ΔΑΚΕ και η ΑΣΚ (ΣΥΝ).

Το ΠΑΜΕ, οι συνδικαλιστές που δρουν μέσα από τις γραμμές του, έκαναν και κάνουν το αυτονόητο καθήκον τους απέναντι στους εργαζόμενους. Κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή την απαράδεκτη πρόταση που συνδιαμόρφωσαν από κοινού ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΣΚ. Αρνήθηκαν να συνηγορήσουν και να υπογράψουν την κατάπτυστη πρότασή τους, που διασπά τους εργαζόμενους σε βαρέα και υπερβαρέα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην κυβέρνηση για αποχαρακτηρισμό επαγγελμάτων από τα ΒΑΕ στον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία προτείνει οι εργαζόμενοι να πληρώνουν επασφάλιστρο 4,3% αντί να το πληρώσουν το κράτος και οι δήμαρχοι.

Οι ταξικές δυνάμεις αποκάλυψαν στους εργαζόμενους ότι η η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ με τις προτάσεις της ουσιαστικά βάζει πλάτη στην κυβέρνηση της ΝΔ για την ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ με την αντοχή της οικονομίας του κεφαλαίου, όπως λέει. Για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για το ΠΑΜΕ είναι όρος απαράβατος η άμεση ικανοποίηση του αιτήματος για ένταξη των εργαζομένων στους ΟΤΑ στα Βαρέα - Ανθυγιεινά και επικίνδυνα επαγγέλματα.

Από αυτή τη σκοπιά θέλουμε να τονίσουμε ότι η ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ πρέπει να γίνει με πιο ουσιαστικούς ευνοϊκούς όρους σε σύγκριση με αυτούς που προβλέπει ο Κανονισμός των ΒΑΕ του ΙΚΑ, ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες προστασίας των εργαζομένων. Για παράδειγμα, ο συγκεκριμένος Κανονισμός έχει καταρτιστεί το 1970 και περιλαμβάνει ορισμό μόνο για 40 επαγγελματικές ασθένειες, η δε βασική νομοθεσία των ΒΑΕ συντάχθηκε πριν 20 χρόνια και από τότε τίποτα δεν έχει βελτιωθεί, παρά τις σημαντικές διαφοροποιήσεις σε επαγγελματικές ασθένειες, νέους κινδύνους που έχουν προστεθεί και από τον αντεργατικό νόμο 2703/99 για τους εργαζόμενους της καθαριότητας.

Αξιοποιώντας την ίδια τους την πείρα, τώρα είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι πιο αποφασιστικά να βγάλουν συμπεράσματα, στη βάση των πραγματικών τους συμφερόντων. Να αξιολογήσουν τη στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ σε κρίσιμες για τα δικαιώματά τους μάχες, με αποκορύφωμα την πρότασή τους για τα ΒΑΕ, τη ΣΣΕ των αορίστου χρόνου κλπ. Η διέξοδος βρίσκεται στο δυνάμωμα του ΠΑΜΕ, στη συσπείρωση στα ταξικά συνδικάτα, στο μαζικό απεγκλωβισμό τους από τα συνδικαλιστικά δεκανίκια του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και των κομμάτων τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των πραγματικών τους αναγκών, σε αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και εργοδοτών. Σε σύγκρουση με τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΠΟΕ ΟΤΑ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ) που καλλιεργούν αυταπάτες, προσπαθώντας με τη λογική της συναίνεσης να ταυτίσουν το εργοδοτικό με το εργατικό συμφέρον, το «θύτη» με το «θύμα» και στο κρίσιμο αυτό ζήτημα της υγιεινής και της ασφάλειας της εργασίας. Και δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού αυτές οι ηγεσίες όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν επί της ουσίας κάθε αντεργατικό μέτρο που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ με τη στήριξη των εκλεγμένων με τα ψηφοδέλτια τους δημάρχων και τη σταθερή αποδοχή των δημάρχων του ΣΥΝ.

Η ασκούμενη πολιτική οξύνει την κατάσταση. Είναι φανερό ότι στα πλαίσιά της δε χωρά η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Τα συνδικάτα μας δεν έχουν κανένα λόγο να περιορίζουν τις ανάγκες μας στα όριά της. Προτείνουμε και διεκδικούμε ένα πλαίσιο αιτημάτων που βάζει σε πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια, την υγεία, τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων.

Η πάλη των εργαζόμενων θα γίνεται αποτελεσματικότερη, θα δυναμώσει στο βαθμό που θα καταδικάζεται μαζικά η αντιλαϊκή πολιτική και ο ευρωμονόδρομος του κεφαλαίου. Στο βαθμό που οι συσχετισμοί σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο θα αλλάζουν σε βάρος του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι αναγκαίο να υπάρξει μαζικός αποφασιστικός αγώνας, που κριτήριό του θα έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων.


Μπάμπης ΒΟΡΤΕΛΙΝΟΣ
Στέλεχος του ΠΑΜΕ και υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ