Παρασκευή 7 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Κίνα των Τανγκ στο Βυζαντινό Μουσείο

Μετά την παρουσίασή της στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης, «Η Κίνα των Τανγκ. Μία χρυσή εποχή (7ος - 10ος αιώνας)», έρχεται στην Αθήνα και εγκαινιάζεται την ερχόμενη Δευτέρα, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22). Η έκθεση (θα λειτουργεί έως τις 31/8) περιλαμβάνει πάνω από 120 αντικείμενα, που προέρχονται από το Εθνικό Μουσείο Κίνας. Τα εκθέματα «αποκαλύπτουν» τη ζωή της αυτοκρατορικής αυλής και των ανώτερων αξιωματούχων, τις σχέσεις της ισχυρότατης Δυναστείας των Τανγκ με τις γειτονικές χώρες, τον τρόπο ταφής των αυτοκρατόρων, τη μετά θάνατον ζωή και τη βουδιστική λατρεία. Παράλληλα, σε ένα δεύτερο επίπεδο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την παράλληλη πορεία δύο πολιτισμών, να αποκτήσει δηλαδή και μία εικόνα για τους αντίστοιχους τομείς του βυζαντινού πολιτισμού τη συγκεκριμένη περίοδο.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «η έκθεση φανερώνει άγνωστες πτυχές ενός σπουδαίου και ιδιαίτερα ελκυστικού πολιτισμού. Η εποχή της δυναστείας των Τανγκ (618-907 μ.Χ.) αποτελεί μία από τις "χρυσές εποχές" στην ιστορία της Κίνας. Η κινεζική αυτοκρατορία γνωρίζει πρωτοφανή οικονομική και πολιτιστική ακμή. Στον τομέα των τεχνών, η ζωγραφική, η καλλιγραφία και η ποίηση γνώρισαν μεγάλη άνθηση. Επίσης, εφαρμόστηκαν νέες τεχνικές στην κεραμική, με κυριότερη την κατασκευή αγγείων από πορσελάνη. Στην Κίνα των Τανγκ έγιναν και σημαντικές εφευρέσεις, όπως η πυρίτιδα, η τυπογραφία και ορισμένοι τύποι ωρολογιακού μηχανισμού».


«Ο,τι ήταν για μας ο Χρυσός Αιώνας του Περικλή, ήταν για τους Κινέζους η δυναστεία των Τανγκ και Μινγκ», τόνισε ο διευθυντής του Μουσείου, Δημήτρης Κωνστάντιος, ο οποίος είχε την ιδέα να παρουσιαστεί και μια παράλληλη έκθεση που δείχνει τι γινόταν την αντίστοιχη χρονική περίοδο στο Βυζάντιο κατά τη δυναστεία των Μακεδόνων. Η δυναστεία των Μακεδόνων, αξιοποιώντας το Δρόμο του Μεταξιού, εισήγαγε την ενδυματολογική μόδα των Κινέζων, τα κεντημένα με άνθη μπροκάρ υφάσματα. Οι πρωτεύουσες των Τανγκ ήταν κοσμοπολίτικες, με μεγαλοπρεπή ανάκτορα και κήπους που αντανακλούσαν το αυτοκρατορικό μεγαλείο. Αντίστοιχα κοσμοπολίτικη ήταν και η πρωτεύουσα του Βυζαντίου και μεγαλόπρεπο το Ιερό Παλάτιο του αυτοκράτορα. Την εποχή αυτή στο Βυζάντιο μεγάλο ρόλο παίζουν δύο γυναίκες, η Ειρήνη η Αθηναία και η σύζυγος του αυτοκράτορα Θεόφιλου, Θεοδώρα. Αντίστοιχα, τη δεύτερη περίοδο της δυναστείας των Τανγκ αναλαμβάνει η χήρα του αυτοκράτορα Γκαοζόνγκ Βου Ζετιά.

Να σημειωθεί ότι με το Δρόμο του Μεταξιού - «κανάλι» όχι μόνο εμπορικών σχέσεων (επιβεβαιώνεται από βυζαντινά νομίσματα) αλλά και πολιτιστικών αλληλοεπιρροών - παρατηρείται και βυζαντινή επιρροή σε κινεζικά έργα τέχνης. Σε αγγεία όπου εικονίζονται Κινέζοι αυτοκράτορες με βυζαντινίζον... φωτοστέφανο στο κεφάλι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ