Σάββατο 8 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΗΛΙΟ
Σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Οι ζημιές στις καλλιέργειες στην περιοχή του Κεντρικού και Ανατολικού Πηλίου από την πρόσφατη χαλαζόπτωση είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας. Στο κείμενο της Ερώτησης, οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν:

«Η σφοδρή χαλαζόπτωση, που έπληξε την περιοχή του Κεντρικού και Ανατολικού Πηλίου (7 και 12/6/06), προξένησε τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες. Οι επιπτώσεις, οικονομικές, κοινωνικές κ.ά., είναι μεγάλες για τους πληγέντες παραγωγούς για τους οποίους οι αποζημιώσεις θα πρέπει να καταβληθούν σύντομα και να καλύπτουν το 100% της απώλειας του εισοδήματός τους. Ετσι θα μπορέσουν στοιχειωδώς να ανταποκριθούν στις προς τρίτους υποχρεώσεις τους και στις βασικές οικογενειακές τους ανάγκες. Το οικονομικό πρόβλημα όμως στις πληγείσες περιοχές, ως φυσική συνέπεια, επεκτείνεται και στις πρωτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις, που και αυτές αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα λειτουργίας και επιβίωσης, αφού:

- Θα υπάρξει πτώση του κύκλου εργασιών λόγω της καταστροφής της παραγωγής, αλλά και της δραματικής μείωσης της διάθεσης των γεωργικών εφοδίων.

- Επιπλέον υπάρχουν απαιτήσεις παραγωγών και προς τρίτους από αγορά εφοδίων.

- Τέλος, σε περιοχές με δυναμική καλλιέργεια ελιάς, όπου η ζημιά από τη χαλαζόπτωση ξεπερνά και το 80% της παραγωγής του ελαιοκάρπου και διατηρούν ελαιοτριβείο ή και τυποποίηση λαδιού, αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα προβλήματα που δυσχεραίνουν την ανταπόκριση στις διάφορες υποχρεώσεις τους».

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό «τι μέτρα σκοπεύει να πάρει άμεσα για τους παραπάνω πληγέντες παραγωγούς και τις πρωτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις της περιοχής ώστε οι παραγωγοί να πάρουν γρήγορα τις αποζημιώσεις και οι συνεταιριστικές οργανώσεις να διευκολυνθούν με το πάγωμα των υποχρεώσεών τους προς τρίτους για εύλογο χρονικό διάστημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ