Σάββατο 8 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοίγει ξανά η υπόθεση της ΔΕΚΑ

Ανοίγει πάλι ο φάκελος της «Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών ΑΕ» (ΔΕΚΑ), καθώς τα μέλη του πρώην διοικητικού συμβουλίου της παραπέμπονται να δικαστούν σε βαθμό κακουργήματος, για τη λεηλασία που έγινε στο Χρηματιστήριο, κυρίως, την προεκλογική περίοδο του 2000.

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε χτες δεκτή την εισήγηση του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Φ. Μακρή και αναίρεσε ομόφωνα την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, με την οποία είχαν αθωωθεί τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΚΑ, τα οποία κατηγορούνταν για τα αδικήματα της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία, κατά συναυτουργία.

Μετά από αυτή την εξέλιξη θα διεξαχθεί νέα δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τα αδικήματα και πάλι της απιστίας στην υπηρεσία (άρθρα 256 και 263 του Ποινικού Κώδικα) σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν οι Ι. Κουσουλάκος, Γ. Νιώτης, Β. Μανεσιώτης, Π. Μαρκόπουλος, Γ. Καλλίας, Αθ. Σάγος και η Μ. Ποσνακίδου.

Υπενθυμίζεται ότι την αναίρεση ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών, αφού δεν μπορούσε να ασκηθεί έφεση, επειδή η απαλλακτική εφετειακή απόφαση ήταν ομόφωνη.

Σημείο κλειδί στην όλη υπόθεση είναι ο νομικός χαρακτήρας της ΔΕΚΑ ΑΕ, καθώς από αυτόν θα ακολουθούν αλυσιδωτές συνέπειες. Ο νόμος 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου προβλέπει κακουργηματικές πράξεις, αν γίνει δεκτό ότι υπήρξε ζημιά όχι μόνο αποκλειστικά στην περιουσία της ΔΕΚΑ αλλά και στο Δημόσιο. Πάντως, η χτεσινή αρεοπαγίτικη απόφαση αναφέρει ότι από το νομοθετικό πλαίσιο προκύπτει πως η ΔΕΚΑ αποτελεί ιδιόμορφο νομικό πρόσωπο που ανήκει εξ ολοκλήρου στο ελληνικό Δημόσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ