Κυριακή 16 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΟΣΣΟΒΟΥ
Στενεύουν τα περιθώρια για απόφαση

Η Σερβία θέτει όρο τη μη ανεξαρτητοποίηση της επαρχίας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

«Πρόοδο» βλέπει στις διαπραγματεύσεις για το τελικό καθεστώς του Κοσσόβου ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, στην περιοχή, Μάρτι Αχτισάαρι. Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία για την τελική απόφαση, στενεύει ο κλοιός και οι πιέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, για το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο φιλοδοξούν να αποτελέσει ένα ακόμα απόλυτα ελεγχόμενο προτεκτοράτο.

Τα επόμενα βήματα των διαπραγματεύσεων θα αφορούν, όπως επισήμανε ο Μ. Αχτισάαρι, την προστασία των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων στο Κόσσοβο, υποστηρίζοντας ότι βασικός στόχος είναι η «δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για μια φυσιολογική ζωή τόσο στην αλβανική πλειοψηφία, όσο και για τις μειονότητες».

Ικανοποιημένος από τη Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα, στο οποίο παρουσίασε και το «σχέδιο δράσης» της σερβικής κυβέρνησης για τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς και την εκπλήρωση του όρου της «πλήρους συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία». Σύμφωνα με τον Β. Κοστούνιτσα, τα Ηνωμένα Εθνη «εξετάζουν το θέμα του Κοσσόβου με σοβαρότητα και υπευθυνότητα», σημειώνοντας ότι μπόρεσε να εκθέσει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στη συγκεκριμένη περιοχή, τασσόμενος υπέρ της «δημιουργίας ενός πολυεθνοτικού Κοσσόβου».

Στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Σέρβος πρωθυπουργός τόνισε, τέλος, ότι η Σερβία δεν μπορεί να συμφωνήσει σε ανεξαρτησία του Κοσσόβου, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, αλλά και τον ίδιο της τον εαυτό.

Από την πλευρά της ΕΕ, η εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου Διεύρυνσης, Ολι Ρεν, δήλωσε ότι ο όρος για συνέχιση των συνομιλιών ΕΕ - Σερβίας, που αφορά την πλήρη συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο και τη σύλληψη Μλάντιτς, παραμένει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ