Κυριακή 16 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΗΠΑ
«Πήγαινε - έλα» στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Με διαφορετικές ερμηνείες έκαστο, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία συμφώνησαν «διαφωνώντας» να επιστρέψουν τον ιρανικό φάκελο στον ΟΗΕ

Από την πρόσφατη συνάντηση του Ιρανού διαπραγματευτή Α. Λαριτζάνι με τον γνωστό... ιέρακα Χ. Σολάνα από την ΕΕ

Associated Press

Από την πρόσφατη συνάντηση του Ιρανού διαπραγματευτή Α. Λαριτζάνι με τον γνωστό... ιέρακα Χ. Σολάνα από την ΕΕ
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «επέστρεψε», από την περασμένη εβδομάδα, ο φάκελος με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μετά την πρώτη επίσημη συνάντηση του επικεφαλής διαπραγματευτή της Τεχεράνης, Αλί Λαριτζάνι, με τον υπεύθυνο Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα. Μετά το τέλος της συνάντησης των δύο ανδρών είχαν δοθεί εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις για συνέχιση των επαφών.

Ο Λαριτζάνι είχε εμφανιστεί «συγκρατημένα αισιόδοξος» για το πέρας της διαδικασίας διαπραγματεύσεων επαναλαμβάνοντας ότι η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να συζητήσει. Αρκεί, όπως επαναλάμβανε, να μην τίθενται προϋποθέσεις (π.χ. ο τερματισμός της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου) και να διευκρινιστούν τα «θολά» σημεία που εμπεριέχονται στο «πακέτο κινήτρων - αντικινήτρων» που εκπόνησαν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία.

Ο Χαβιέ Σολάνα δεν είχε κρύψει, διά της εκπροσώπου του, τη δυσαρέσκειά του για «τη μη διατύπωση σαφούς πρόθεσης» από τον Ιρανό συνομιλητή του. Εντούτοις, γεγονός είναι ότι κανείς δε θεωρούσε πιθανό, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας στο Παρίσι, λίγες ώρες αργότερα, να αποφασιστεί η επιστροφή του ιρανικού φακέλου στον ΟΗΕ.

Στην κατεύθυνση αυτή πίεζαν ανοιχτά, βέβαια, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ενώ αντίθετη ήταν η άποψη των Ρωσίας - Κίνας. Γαλλία και Γερμανία φάνηκαν να προσπαθούν να ισορροπήσουν. Τελικά, όπως διέρρεε από διπλωματικές πηγές μετά την απόφαση «επιστροφής» που λήφθηκε στο Παρίσι, οι διαφωνίες των 6 συνομιλητών δε γεφυρώθηκαν. Μάλλον, υιοθετήθηκε γλώσσα τέτοια που να μπορεί ο καθείς να ερμηνεύσει κατά το δοκούν.

Ετσι, Ουάσιγκτον και Λονδίνο υποστήριζαν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα κληθεί να λάβει απόφαση που θα απαιτεί από την Τεχεράνη να διακόψει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου, απειλώντας με κυρώσεις. Την ερμηνεία αυτή δε συμμερίζονται Μόσχα - Πεκίνο που επιμένουν, ακόμη και τώρα, ότι οι κυρώσεις είναι «αντιπαραγωγικές», υπονοώντας ότι δε θα τις εγκρίνουν.

Μια «μεσοβέζικη» διατύπωση αποπειράθηκε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι στόχος, σε μια πρώτη φάση, είναι να πιεστεί, διά μέσου απόφασης του ΟΗΕ, η Τεχεράνη να διακόψει τη διαδικασία εμπλουτισμού και σε μια δεύτερη φάση, αφού περάσει το χρονικό περιθώριο απάντησης που έχει τεθεί από την ίδια, να εξεταστεί η πιθανότητα υιοθέτησης δεύτερης απόφασης για την επιβολή κυρώσεων. Οπως και να έχει, το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος αναμένεται να «τραβήξει» χρονικά, αλλά και να επηρεαστεί από τις συνολικές εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.


Ελ. ΜΑΥΡΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ