Πέμπτη 6 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ

Υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ τάχτηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, τονίζοντας ότι η τρέχουσα Διακυβερνητική είναι μοναδική ευκαιρία, για να προετοιμαστεί η ΕΕ. Ο Κ. Στεφανόπουλος, μιλώντας σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπ. Αχερν, τόνισε ότι «η οικοδόμηση μιας γνήσιας και ισχυρής Ευρωπαϊκής Ενωσης, με πραγματικά υπερεθνικά χαρακτηριστικά απαιτεί να λάβουμε αποφάσεις και πρωτοβουλίες - ιδιαίτερα ενόψει της Διακυβερνητικής Διάσκεψης - εξόχως σημαντικές. Και γι' αυτό θα πρέπει τα κράτη - μέλη της ΕΕ να επιδείξουν ιδιαίτερα εποικοδομητικό πνεύμα».

Αναφερόμενος στη μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ, ο Κωστής Στεφανόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει ένθερμα τη μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ, καθώς και ότι η διεύρυνση αυτή αποτελεί πολιτική αναγκαιότητα, που θα συμβάλει στην παγίωση της ειρήνης και της ασφάλειας και θα προωθήσει την οικονομική ευημερία στην ήπειρό μας. «Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνέχιση για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι η Αθήνα χαιρέτισε την απόφαση του Ελσίνκι η οποία επιβεβαίωσε ότι η ένταξη της νήσου είναι ανεξάρτητη από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. «Και τούτο διότι σε αντίθετη περίπτωση, η Κύπρος θα γινόταν θύμα καταστάσεων για τη δημιουργία των οποίων δεν είναι υπεύθυνη», σημείωσε ο κ. Στεφανόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις ευρωτουρκικές σχέσεις και επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «θέλουμε μια Τουρκία πρόθυμη να συμβάλει στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και όχι μια Τουρκία που να αποτελεί εστία ταραχών και προβλημάτων». Ακόμη, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η γαλλική προεδρία της ΕΕ θα προωθήσει ουσιαστικά όλες τις πτυχές της διαχείρισης κρίσεων της Ενωσης. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στα Βαλκάνια είπε ότι η Ελλάδα, λόγω της γεωπολιτικής της θέσης δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στις βαλκανικές χώρες και υποστηρίζει την ένταξή τους στις «ευρωατλαντικές δομές», γιατί αυτό είναι, όπως είπε, το κλειδί για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής αυτής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ