Πέμπτη 6 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δε φταίει απλά ο καύσωνας

Αποτελεί καθεστώς πλέον στην κυβερνητική τακτική, κάθε φορά που η χώρα πλήττεται από πλημμύρες, καύσωνα ή πυρκαγιές, να μεταθέτει τις ευθύνες της, είτε στην έκταση του «φαινομένου», είτε στους άλλους φορείς της δημόσιας διοίκησης. Το είδαμε με τους σεισμούς και τις πυρκαγιές, το ζούμε και τώρα με τον καύσωνα.

Η κυβέρνηση πάντα λαμβάνει μέτρα - ισχυρίζεται - αλλά είτε δεν τα εκτελούν σωστά οι εντολοδόχοι, συνήθως η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως προέκταση του κράτους σηκώνει το βάρος της «ανικανότητας», είτε το φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι απρόβλεπτο. Λες και η χώρα μας έχει υπογράψει κανένα συμβόλαιο με τη φύση που να λέει ότι της χαρίζει μόνο τις ομορφιές της και όχι τις «εκρήξεις» της, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι συνέπεια και της πολιτικής που ασκείται. Για παράδειγμα, αν έχεις «φροντίσει» να καταστρέψεις και να τσιμεντοποιήσεις τους χώρους πρασίνου, τότε ναι, η ζέστη θα γίνει πιο εύκολα καύσωνας.

Ομως, πάντα, τούτη η κυβέρνηση παίρνει εκ των υστέρων «μέτρα». Κι ας πρέπει να προλαμβάνει. Αλλά αυτό, απαιτεί πάνω απ' όλα μια πολιτική που στο κέντρο της θα έχει τον εργαζόμενο άνθρωπο. Μια πολιτική που θα επιβάλλει την ασφάλεια και τις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στους χώρους δουλιάς. Και δε θα «έρχεται» τώρα, όπως κάνει αυτές τις ζεστές μέρες, να ζητήσει - ούτε καν να ελέγξει - μέτρα στα χαρτιά. Μια πολιτική που θα επιβάλλει τις καλύτερες συνθήκες νοσηλείας στα νοσοκομεία - κάτι για το οποίο πληρώνουν αδρά οι ασφαλισμένοι. Και δε θα έρχεται τώρα να διαπιστώσει τις ελλείψεις σε κλιματιστικά. Με λίγα λόγια, μια πολιτική που θα έχει επιβάλει ως καθεστώς, ως καθημερινή και αυτονόητη λειτουργία, τις κατάλληλες, δηλαδή τις καλύτερες, συνθήκες ζωής για το λαό, σε όλες τις εκφάνσεις της.

Οι υψηλές θερμοκρασίες έρχονται να επιβεβαιώσουν τις δυσμενείς συνθήκες ζωής γενικότερα, για τους πολλούς. Στους χώρους δουλιάς και μάλιστα σε επίπονα επαγγέλματα - οικοδόμοι, εργάτες, ναυτεργάτες - η κατάσταση είναι αφόρητη. Σε πολλές περιπτώσεις, τα μέτρα που προβλέπονται δεν εφαρμόζονται, ενώ δε λειτουργούν καν Επιθεωρήσεις Εργασίας. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι «ξεμπέρδεψε» με τη σύνταξη μιας εγκυκλίου για τη λήψη μέτρων προφύλαξης από τον καύσωνα.

Στους οικισμούς των σεισμοπαθών, πολλές οικογένειες ζουν πραγματικά σε καμίνια. Η κυβέρνηση φρόντισε και γι' αυτό να βρει εξιλαστήρια θύματα: Τους δήμους, επειδή δεν τοποθέτησαν, λέει, έγκαιρα κλιματιστικά. Για να καλύψει με τον τρόπο αυτό τη δική της, ουσιαστικά, αδιαφορία, όταν ενέκρινε μόλις τέσσερις μέρες πριν τον καύσωνα την προμήθεια και εγκατάσταση των κλιματιστικών από τους Δήμους, οι οποίοι βέβαια δεν έχουν λάβει χρήματα. Οταν, με δική της αποκλειστική ευθύνη, οι σεισμοπαθείς βρίσκονται ακόμα σε αυτά τα κλουβιά, αφού οι υποτιθέμενοι ευνοϊκοί όροι δανειοδότησης ή επιδότησης για την αγορά και ενοικίαση σπιτιού, αποδείχτηκαν εξαιρετικά δυσμενείς.

Στα νοσοκομεία, οι ασθενείς ανακουφίζονται με ανεμιστήρες, αφού μόλις το 50% των κρεβατιών των Λεκανοπεδίου κλιματίζονται. Από το 1987 ακόμη, οι κυβερνήσεις υπόσχονται τη σταδιακή κάλυψη του συνόλου των αναγκών σε κλιματιζόμενα δωμάτια.

Ηλεγόμενη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, που προβάλλεται αυτές τις μέρες, δεν αποτελεί λοιπόν, παρά μια λειψή προσπάθεια εφαρμογής για όσα έχουν πληρώσει και δικαιούνται οι φορολογούμενοι εργαζόμενοι. Οι κυβερνητικές υποσχέσεις και μεταθέσεις ευθυνών είναι η επιβεβαίωση της εγκατάλειψης από την πολιτική της της αντιμετώπισης των οξυμένων λαϊκών προβλημάτων, αφού σκοπός της είναι η εξυπηρέτηση της πλουτοκρατίας.


Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ