Πέμπτη 6 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Θανατηφόρος «εναγκαλισμός»

Φωτιές προκαλεί ο καύσωνας στη γειτονική Ιταλία

Associated Press

Φωτιές προκαλεί ο καύσωνας στη γειτονική Ιταλία
«Φλέγονται» στην κυριολεξία τα Βαλκάνια, αλλά αυτή τη φορά δεν ήταν η φωτιά του πολέμου, αλλά ο καύσωνας, που προκαλείται από τις πολύ ζεστές αέριες μάζες που μετακινήθηκαν από τη Σαχάρα. θα παραμείνει ως και τη Δευτέρα αλλά ήδη οι συνέπειες είναι θλιβερές.

Η Ρουμανία, όπου το θερμόμετρο έφθασε στο Βουκουρέστι τους 42ο Κ, έχει να μετρήσει «αρκετούς νεκρούς» όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, χωρίς ωστόσο να μπορεί να μιλήσει ακόμη για συγκεκριμένο αριθμό. Εκτός αυτών, οι Ρουμάνοι έχουν αντιμετωπίσουν και τις πυρκαγιές, καθώς τις τελευταίες 24 ώρες οι πυροσβέστες εκτός από τις έκτακτες κλήσεις είχαν αντιμετωπίσουν 136 εστίες πυρκαγιάς, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 2 και να τραυματιστούν 26.

Προχωρώντας προς το Νότο, στη Βουλγαρία που πλήττεται από τις πιο υψηλές θερμοκρασίες τα τελευταία 112 χρόνια, το θερμόμετρο στη Σόφια άγγιξε τους 40ο Κ. Ηδη 4 ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη 50 νοσηλεύονται. Ο χειρότερος καύσωνας των τελευταίων 114 χρόνων και για τη Γιουγκοσλαβία, όπου στο Βελιγράδι το θερμόμετρο έφθασε στους 43,5ο Κ και λίγο νοτιότερα στο Κόσσοβο τους 42ο . Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία αναφορά για απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Οι μετεωρολόγοι στην Τουρκία ανακοίνωσαν ότι ο πραγματικός καύσωνας θα χτυπήσει σήμερα, αλλά από χθες το θερμόμετρο στην Κωνσταντινούπολη σκαρφάλωσε στους 40ο Κελσίου.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στη Νότια Ιταλία, όπου κατά τόπους το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 40ο . Ωστόσο, ούτε στην πρωτεύουσα Ρώμη η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, αφού ναι μεν το θερμόμετρο έδειξε μόλις 36ο Κ. ωστόσο οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σε δάσος κοντά στην πόλη έκαναν την κατάσταση αφόρητη. Οπως ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας: Οκτώ άλογα βρέθηκαν απανθρακωμένα στα ερείπια δύο κέντρων ιππασίας που αποτεφρώθηκαν από την πυρκαγιά στη δασική έκταση στο Καστελφουσάνο, 30 χιλιόμετρα δυτικά της Ρώμης. Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Ιταλία έχουν συμβάλει από χθες στην εκδήλωση αρκετών πυρκαγιών σ' όλη τη χώρα. Λόγω των πυρκαγιών διεκόπη μάλιστα χθες η σιδηροδρομική συγκοινωνία ανάμεσα στη Ρώμη και το αεροδρόμιο του Φιουμιτσίνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ