Πέμπτη 6 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Την επόμενη βδομάδα «συγκαλεί» συνάντηση κορυφής η Ουάσιγκτον

ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τη διεξαγωγή της πολυσυζητημένης τριμερούς συνόδου κορυφής στο Καμπ Ντέιβιντ ανακοίνωσε, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, χωρίς, όμως, να κρύβει την ανησυχία του για τις πρόσφατες εξελίξεις και την απαισιοδοξία του για το αποτέλεσμα της συνόδου. Ο Μπιλ Κλίντον δεν προσδιόρισε την ημερομηνία πραγματοποίησης της συνόδου, αλλά ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υποστήριζαν ότι η συνάντηση θα γίνει στις 11 του Ιούλη.

«Και οι δύο πλευρές έχουν τους φόβους, τις ιδέες και τις αμφιβολίες τους», δήλωσε ο Μπ. Κλίντον, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις ή ανώδυνες λύσεις». Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική απάντηση, τόσο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ όσο και του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ σπεύδοντας, όμως, να τους «υπενθυμίσει» ότι δεν υπάρχει πλέον καθόλου χρόνος για περαιτέρω καθυστερήσεις. Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε ότι είναι η «δυσκολότερη στιγμή των 7 χρόνων συνομιλιών για τις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις» και δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του, λέγοντας ότι «ακριβώς λόγω της κατάστασης δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την επιτυχία της».

Συγκρατημένος εμφανίστηκε στις δηλώσεις του και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος, χτες, επισκέφθηκε το Λονδίνο και το Παρίσι, όπου είχε συνάντηση με τον Ζακ Σιράκ. Ο Μπάρακ δήλωσε ότι δεν έχει, ακόμη, αποκλείσει το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας με τους Παλαιστινίους μέχρι την 13η Σεπτεμβρίου. Εσπευσε, όμως, να επαναλάβει ότι θα προωθήσει, έστω και αν έχει απολέσει την υποστήριξη ορισμένων από τους συγκυβερνώντες του, την οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία υπό την προϋπόθεση ότι «αυτή θα εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα του Ισραήλ». Η Παλαιστινιακή Αρχή, από την άλλη, δεν έκανε κανένα σχόλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ