Πέμπτη 6 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας

ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ.-

Στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσανμπέ, πραγματοποιήθηκε Συνάντηση Κορυφής των αρχηγών κρατών της «Πεντάδας της Σαγκάης». Στη συνάντηση πήραν μέρος οι Πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, της ΛΔ Κίνας Ζεν Ζενμίν, της Κιργιζίας Ασκάρ Ακάγεφ, του Τατζικιστάν Εμομαλί Ραχμόνοφ και του Καζαχστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ, ο οποίος αναμένεται να ενταχθεί στην «πεντάδα». Σύμφωνα με το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι», μεταξύ των άλλων επίκαιρων θεμάτων περιφερειακού χαρακτήρα της ημερήσιας διάταξης, ήταν και δυο προβλήματα σημαντικά για τη Ρωσία: Η διατήρηση της Συνθήκης του 1972 ΑΒΜ για την αντιπυραυλική άμυνα και η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας. Το θέμα της Συνθήκης ΑΒΜ ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης Πούτιν -Ζενμίν.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ζήτησε την υποστήριξη των ομολόγων του σε δυο προβλήματα: Στην απόκρουση του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας και του μουσουλμανικού συστήματος διεθνούς τρομοκρατίας. Για την επίλυση του δεύτερου προβλήματος, θα δημιουργηθεί στο Τατζικιστάν ρωσική στρατιωτική βάση.

Οι αρχηγοί των κρατών της «Πεντάδας της Σαγκάης» υπέγραψαν Διακήρυξη για τη μελλοντική συνεργασία των πέντε χωρών.

Το «Φόρουμ της Σαγκάης» (έτσι θα λέγεται στο εξής η «Πεντάδα της Σαγκάης») δεν είναι μια κλειστή λέσχη, αλλά μια ανοιχτή οργάνωση που δίνει τη δυνατότητα για συνεργασία σε όλες της χώρες της περιοχής, δήλωσε ο Πούτιν μετά το τέλος της συνάντησης κορυφής. Ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία υποστηρίζει την πρωτοβουλία για την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας και τη δημιουργία του νέου συστήματος λειτουργίας της οργάνωσης - τις συναντήσεις των πρωθυπουργών της «πεντάδας». Υπενθύμισε ότι η «Πεντάδα της Σαγκάης» δημιουργήθηκε το 1996, με κύριο στόχο την επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων, με ιδιαίτερη προσοχή στα ζητήματα των συνόρων. Αυτή τη φορά η θεματολογία, σημείωσε ο Πούτιν, βγήκε πέρα από το πλαίσιο της συνοριακής συνεργασίας. Εξετάστηκαν ζητήματα της καταπολέμησης της εγκληματικότητας, της τρομοκρατίας και της επέκτασης του ισλαμικού εξτρεμισμού στην περιοχή. Η «Πεντάδα της Σαγκάης» έγινε ένας ουσιαστικός παράγοντας στην περιοχή και από την άποψη αυτή επηρεάζει την ανάπτυξή της.

Τέλος, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Ιβανόφ επισήμανε ότι οι 5 πρόεδροι υποστήριξαν τις ενέργειες της Ρωσίας για τη διευθέτηση της κατάστασης στην Τσετσενία «ως σωστές και μοναδικά δυνατές στη δημιουργηθείσα κατάσταση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ