Κυριακή 23 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Η επιστροφή του Τζελαλουντίν Ρούμι

Μέσα στο γενικό ορυμαγδό της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, οι Ισραηλινοί δείχνουν - με την άνεση που μόνο οι δολοφόνοι έχουν - το επόμενο θύμα τους, το Ιράν. Ο Πρόεδρος Μπους, ανάμεσα στα άλλα, κατάφερε και το σημαντικότερο πλήγμα: να αμαυρώσει την εικόνα των Αράβων στο δυτικό κόσμο, να τους παρουσιάσει σαν ζώα που έρχονται από το πουθενά, χωρίς πολιτισμό, με μοναδικό προορισμό τον αφανισμό όλων μας. Αυτή είναι η εικόνα που κουβαλάει μέσα του ο δυτικός άνθρωπος, για να μπορεί να δικαιολογεί τις σφαγές του.

Η απάντηση σε όλα αυτά είναι η παρουσία του Τζελαλουντίν Ρούμι, επτά αιώνες μετά το θάνατό του, μέσα από την ποίησή του. Ο Ρούμι γεννήθηκε στην Περσία το 1207 και στη ζωή του υπήρξε Σούφι, θεολόγος και ποιητής.

1. «Αδέλφια Μουσουλμάνοι, δεν ξέρω τι να κάνω. / Δεν ξέρω τι να πω. / Δεν είμαι Χριστιανός, ούτε Εβραίος. / Δεν είμαι Μουσουλμάνος, ούτε και Ινδουιστής. /Δεν είμαι Βουδιστής, μήτε και Σούφι. / Δεν είμαι και διόλου Ζεν. / Δεν έχω μία θρησκεία ή παράδοση. / Δεν είμαι απ' την ανατολή μήτε τη δύση / ούτε από θάλασσα ούτε κι απ' τα βουνά. / Δεν είμαι στοιχειωμένος ή αιθέριος / αλλά δεν είμαι και φυσικός. / Δεν είμαι οντότητα και δεν υπάρχω / ούτε σ' αυτόν μηδέ στον κόσμο τον επόμενο. / Δεν έρχομαι από την Εύα, τον Αδάμ ή κάποιαν άλλην ιστορία. / Ο τόπος μου είναι άτοπος / χνάρι δεν έχει το χνάρι μου. / Ούτε σώμα ούτε ψυχή. / Ανήκω στον Αγαπημένο. / Είδα τους δύο κόσμους σ' έναν / και γνωρίζω τον πρώτο και τον τελευταίο / που αναπνέει μ' ανθρώπινη πνοή».

2. «Δείπνησαν και πέσανε για ύπνο. Αδειο το σπίτι. / Βγαίνουμε στον κήπο να βρει η μηλιά τη ροδακινιά / να φέρουμε μηνύματα από το ρόδο στο γιασεμί. / Η άνοιξη είναι ο Χριστός / ανασταίνοντας από τα σάβανα φυτά μαρτυρημένα. / Τα στόματα ανοίγουν μ' ευγνωμοσύνη ψάχνουν να τα φιλήσεις. / Το φέγγος της τουλίπας και του ρόδου σημαίνει ότι μια λάμπα έχουν εντός. / Ενα φύλλο τρέμει. Εγώ τρέμω / στην αέρινη ομορφιά σαν μετάξι του Τουρκεστάν».

3. «Οι εραστές νομίζουν ότι ψάχνουνε το ταίρι τους / αλλά η αναζήτηση είναι μία. Είναι η ίδια η περιπλάνηση / μέσα σ' αυτόν τον διάφανο ουρανό. / Εδώ δεν υπάρχει δόγμα ούτε κι αίρεση. / Το θαύμα του Ιησού είναι ο ίδιος ο εαυτός του / όχι ό,τι είπε και έκανε για το μέλλον. / Ξεχνά το μέλλον. / Αν μπορούσε να το κάνει κανείς, θα τον λάτρευα. / Μπορεί να θελήσεις να κοιτάξεις και πίσω ή καθόλου / αλλ' αν πεις "δεν υπάρχει τίποτε πέρα από δω" / δεν θα υπάρχει τίποτα».

4. «Ελα, όποιος κι αν είσαι. / Ελα. / Αν είσαι άπιστος ή αν λατρεύεις είδωλα. /Ελα. / Ετούτο το κατώφλι δεν είναι της απόγνωσης. / Τους όρκους σου εκατό φορές κι αν πάτησες, / έλα. / Αν είσαι Πέρσης, Ελληνας ή Τούρκος, / μάθε τη γλώσσα αυτών που δεν έχουν γλώσσα».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ