Σάββατο 22 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΑΓΑΡΑΔΩΝ
Να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος των κατοίκων

Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης

Τεράστιες είναι οι ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την τοξική βόμβα που σιγοκαίει στους Ταγαράδες

Motion Team

Τεράστιες είναι οι ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την τοξική βόμβα που σιγοκαίει στους Ταγαράδες
Τα σοβαρά προβλήματα από τη φωτιά στη χωματερή Ταγαράδων στο Νομό Θεσσαλονίκης και τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και στο περιβάλλον από τη συνολική λειτουργία της, ανέδειξαν με Ερώτησή τους προς τους βουλευτές Εσωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης.

Οπως σημειώνεται στην Ερώτηση, η πολυήμερη φωτιά κατέδειξε για μια ακόμη φορά «τις μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και τη μεταφορά τμήματος της λυματολάσπης του βιολογικού καθαρισμού στη συγκεκριμένη περιοχή. Απέδειξε δηλαδή:

  • Την έλλειψη αυστηρών προδιαγραφών που θα διασφαλίζει την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Την καθυστέρηση συνολικού σχεδιασμού για τα απορρίμματα (δημιουργία τουλάχιστον τριών ΧΥΤΑ στο Ν. Θεσσαλονίκης, τερματισμό των ανεξέλεγκτων χωματερών κ.ά.)».

Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι η λειτουργία της συγκεκριμένης χωματερής «έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και στο περιβάλλον. Το γεγονός αυτό επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο εξαιτίας της φωτιάς, αφού οι τοξικές ενώσεις που έχουν εκλυθεί (διοξίνες και φουράνια) στην ατμόσφαιρα είναι άκρως επικίνδυνες για την υγεία των ανθρώπων» και «η υπερχείλιση των τριών λιμνών με τα επικίνδυνα διασταλάζοντα νερά της χωματερής των Ταγαράδων απειλεί με μόλυνση τον υδροφόρο ορίζοντα και κατ' επέκταση και τον Θερμαϊκό με οικολογική καταστροφή».

«Για όλες αυτές τις ελλείψεις, καθυστερήσεις και αναβολές - υπογραμμίζεται στην Ερώτηση - οι ευθύνες βαρύνουν και τους τοπικούς και νομαρχιακούς "άρχοντες" του νομού που πρόσκεινται σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, γιατί συμπλέουν με τις κυβερνητικές κατευθύνσεις για την ιδιωτικοποίηση όχι μόνο του τομέα καθαριότητας, αλλά και της διαχείρισης των απορριμμάτων».

Καταλήγοντας, ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

- Ποια μέτρα θα πάρουν για την πλήρη αποκατάσταση της χωματερής και των συνεπειών από τη φωτιά;

- Πότε θα τερματιστεί η λειτουργία της;

- Τι θα κάνουν με τη λυματολάσπη του βιολογικού καθαρισμού που επιβαρύνει τη χωματερή και τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού στη Σίνδο;

- Θα ολοκληρωθεί άμεσα η πλήρης λειτουργία του 3ου βαθμού του βιολογικού καθαρισμού και πότε θα υλοποιηθεί ο υπάρχων σχεδιασμός για βιολογικό καθαρισμό 4ου βαθμού των διασταλαζόντων υγρών τα οποία αποτελούν κυριολεκτικά «ωρολογιακή βόμβα» για την περιοχή;

- Θα αποζημιωθούν άμεσα όλοι όσοι υπέστησαν ζημιές εξαιτίας της υπερχείλισης της λίμνης απορροής διασταλαζόντων;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζί εργαζόμενοι, σκουπίδια και αρουραίοι σε ΦΟΔΣΑ και βιολογικό καθαρισμό! (2023-09-27 00:00:00.0)
Δικομματικός καυγάς και για τη ...λυματολάσπη! (2007-08-23 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι επιχωματώσεις (2006-07-27 00:00:00.0)
Ανοχύρωτοι οι κάτοικοι της περιοχής (2006-07-18 00:00:00.0)
Πρόγραμμα δράσης ενάντια στη «βόμβα» της λυματολάσπης (2006-07-01 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την Ψυττάλεια (2003-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ