Παρασκευή 28 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Περί μεσαιωνικών μεσογειακών μνημείων

Μόνο ως τραγική ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί η σύμπτωσή τους... Αυτές τις μέρες της ισοπέδωσης χωριών και πόλεων και της γενοκτονίας του λαού του Λιβάνου, από το νεοταξικό «χωροφύλακα» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ, θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Εθερία - Μεσογειακά Μεσαιωνικά Προσκυνήματα: Δίκτυο για τεκμηρίωση, αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων στο μεσογειακό χώρο», με τη συνεργασία 12 φορέων από 8 χώρες της Μεσογείου.

Το πρόγραμμα αυτό (χρηματοδοτείται με 1,640 εκατ. ευρώ), που προτάθηκε από το εποπτευόμενο από το ΥΠΠΟ «Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων» (Θεσσαλονίκη), αποσκοπεί στη δημιουργία ενός «δικτύου» για τη διαμόρφωση μιας «διαδρομής» που θα συμπεριλαμβάνει τα σημαντικότερα μεσαιωνικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στη Μεσόγειο, ώστε το δίκτυο να συμβάλει στην αναβάθμιση του πολιτιστικού και φυσικού τους τοπίου και στην οικονομικο-τουριστική ανάπτυξη της περιοχής τους.

Η Α΄ συνάντηση φορέων για τη δημιουργία του δικτύου (27-29/7) θα γίνει στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ, με «οικοδεσπότη» τη Διεύθυνση Βυζαντινών - Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ.

Η υλοποίηση του προγράμματος αφορά στα εξής: Κατάρτιση καταλόγου σημαντικών προσκυνηματικών μνημείων και χώρων, καθώς και κινητών κειμηλίων, στις 8 χώρες, μετά από τεκμηρίωσή τους. Ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο διαδίκτυο, με επεξεργασία των πολιτιστικών - τουριστικών διαδρομών στην Ανατολική Μεσόγειο (ιστορική/ αρχαιολογική άποψη και σύγχρονη διάσταση). Εκπόνηση μελετών. Εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων στη Μονή Αρκαδίου (Κρήτη), σε εκκλησία της Basilicata Ιταλίας και στη Μονή Σινά. Οργάνωση σεμιναρίων, εργαστηρίων, αποστολών για ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Πραγματοποίηση του συμποσίου «Ανάδειξη, συντήρηση και προβολή των μεσαιωνικών μνημείων στην ανατολική Μεσόγειο» (Νοέμβρης 2007, στη Θεσσαλονίκη). Διάδοση των μνημείων με εκδόσεις, ηλεκτρονικό υλικό κλπ.

Οι συμμετέχοντες φορείς από Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Αίγυπτο, Τουρκία, Συρία, Ισραήλ και Λίβανο είναι:

Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών - Μεταβυζαντινών Μνημείων. Διεύθυνση Βυζαντινών - Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων ΥΠΠΟ. Ιδρυμα Ορους Σινά. Μονή Θεοβαδίστου. Μονή Αγίας Αικατερίνης και Μετόχια της Μονής Θεοβαδίστου του Ορους Σινά. Μονής Αγίας Αικατερίνης Λιβάνου και Κωνσταντινούπολης. Τμήμα Αρχαιοτήτων Υπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Δήμος Ματέρα της Ιταλίας. Τεχνικό Γραφείο Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Οικουμενικό Πατριαρχείο Αντιοχείας. Σικελικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Πανεπιστήμιο Κοτς της Κωνσταντινούπολης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ