Πέμπτη 3 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
KOYBA
«Συνεχίζουμε τον αγώνα και τη δουλιά» το μήνυμα του Φιντέλ
  • Νέο μήνυμα του Κουβανού ηγέτη, στο πλευρό του οποίου και του κουβανικού λαού στέκονται ηγέτες, κομμουνιστικά κόμματα, διανοούμενοι, απλοί άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη
  • Οι Αμερικανοί δημιουργούν κλίμα ώστε να προωθήσουν τα σχέδια ανατροπής

Eurokinissi

ΑΒΑΝΑ-ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σταθερή χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του Φιντέλ ένα 24ωρο μετά τη χειρουργική επέμβαση στο έντερο στην οποία υποβλήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα, γεγονός που τον ανάγκασε να μεταβιβάσει τα καθήκοντά του στο ΚΚ Κούβας, στις Ενοπλες Δυνάμεις και στην κυβέρνηση στον Ραούλ Κάστρο και σε άλλα μέλη του Πολιτικού Γραφείου και στελέχη του ΚΚ Κούβας.

«Στην ειδική περίπτωση της Κούβας εξαιτίας των σχεδίων του ιμπεριαλισμού, η κατάσταση της υγείας μου αποτελεί κρατικό μυστικό και δεν μπορεί να υπάρχει συνεχώς δημοσιοποίηση για την εξέλιξη και ελπίζω να το κατανοείτε», αναφέρει στο μήνυμά του ο Φιντέλ Κάστρο με ώρα 5.50 μ.μ. της 1ης του Αυγούστου, μήνυμα που διαβάστηκε στη δημόσια τηλεόραση και απευθύνεται στον κουβανικό λαό αλλά και όλους τους συντρόφους και τους φίλους που βρίσκονται στο πλευρό της Κούβας.

«Μπορώ όμως να σας πω ότι η κατάσταση της υγείας μου είναι σταθερή», συνεχίζει ο Φιντέλ στο μήνυμά του συμπληρώνοντας ότι «επίσης μπορώ να σας πω πως χρειάζομαι καιρό για να αποκατασταθεί η υγεία μου». Και ευχαριστώντας τους Κουβανούς αλλά και όσους έσπευσαν να εκφράσουν την ανησυχία τους και συνάμα τις ευχές τους διαβεβαιώνει τους πάντες: «Βρίσκομαι επίσης σε πολύ καλή διάθεση». Αλλά τονίζει εν κατακλείδι: «Το σημαντικό είναι να συνεχίσει η χώρα να προχωρά και θα συνεχίσει. Η χώρα είναι πανέτοιμη να αμυνθεί με τις Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις και το λαό»... «Να συνεχίσουμε τον αγώνα και τη δουλιά».

«Ο Φιντέλ Κάστρο είναι γεμάτος ζωντάνια» μετά την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε, τόνισε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας (Κοινοβούλιο) της Κούβας, Ρικάρντο Αλαρκόν, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι ο ίδιος συνομίλησε δύο φορές μετά την εγχείρηση με τον Φιντέλ Κάστρο, τη δε δεύτερη φορά «εκτενέστερα». «Η τελευταία στιγμή του Φιντέλ Κάστρο είναι ακόμα πολύ μακριά», τόνισε ο Αλαρκόν.

Αναφερόμενος δε στους «εξόριστους» του Μαϊάμι, τη γνωστή μαφία που με επαίσχυντο τρόπο πανηγυρίζει, τους οποίους μάλιστα λίγο νωρίτερα σε δηλώσεις του στην «Πρένσα Λατίνα» είχε χαρακτηρίσει «μισθοφόρους και τρομοκράτες», τους προειδοποίησε ότι «θα απογοητευτούν και πάλι, όπως και παλαιότερα, νομίζοντας ότι ήρθε η ώρα να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους για να επανέλθουν στην Αβάνα».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι δηλώσεις ηγετών κρατών, κομμουνιστικών κομμάτων (τηλεγράφημα απέστειλε και η Αλ. Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ), χιλιάδων οργανώσεων, προσωπικοτήτων και διανοουμένων που εκφράζουν τις ευχές τους για γρήγορη ανάρρωση του Φιντέλ και συνάμα την αλληλεγγύη τους στην Κούβα, ειδικά υπό το πρίσμα των αμερικανικών σχεδίων...

Δημιουργούν κλίμα οι ΗΠΑ

Από την άλλη πλευρά και δεδομένων των σχεδίων ανατροπής ακόμη και επέμβασης που έχουν οι ΗΠΑ, οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων έχουν ειδικό ενδιαφέρον καθώς αποσαφήνισαν ότι δε θα έχουν κανέναν πολιτικό διάλογο με τον Ραούλ Κάστρο, στον οποίο έχουν μεταβιβαστεί οι προεδρικές εξουσίες. Μάλιστα δήλωση του Προέδρου Μπους κάνει λόγο πως «πάντα προετοιμάζουμε και εργαζόμαστε για την αλλαγή και τη μετάβαση της Κούβας στη δημοκρατία».

Από κοντά και μεγάλη μερίδα του αμερικανικού Τύπου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να είναι έτοιμες να στραφούν προς την Αβάνα εάν υπάρξουν ενδείξεις «ανοίγματος» από το καθεστώς της Κούβας, όποια και αν είναι η κατάσταση της υγείας του Φιντέλ Κάστρο, υποστηρίζουν σε δημοσιεύματά τους οι αμερικανικές εφημερίδες, οι οποίες προπαγανδίζουν ότι η πολιτική αλλαγή έχει ήδη ξεκινήσει.

Ενα «χρήσιμο μέτρο» θα ήταν η ανάκληση του νόμου Χελμς-Μπάρτον, του 1996, που απαγορεύει στον Πρόεδρο να άρει το οικονομικό εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα εδώ και 40 χρόνια, γράφει η συντηρητική οικονομική εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», νόμος που «περιορίζει τις δυνατότητες των ΗΠΑ να ενθαρρύνουν μια ειρηνική αλλαγή μέσω οικονομικών σχέσεων με την Κούβα μετά τον Φιντέλ».

Η «Νιου Γιορκ Τάιμς» από την πλευρά της γράφει ότι ο 79χρονος Κάστρο και ο 75χρονος αδελφός και διάδοχός του, Ραούλ, δε θα ζήσουν «αιωνίως» και επομένως η Ουάσιγκτον θα πρέπει να ενδιαφερθεί για το ποιος θα τους διαδεχτεί και «να επιδιώξει να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην εξέλιξη του νησιού». Αναλόγως η εφημερίδα τάσσεται υπέρ της «άμεσης άρσης του οικονομικού εμπάργκο» ώστε να ενισχυθεί η μεσαία τάξη στην Κούβα και συμβουλεύει το Λευκό Οίκο: «Η πολιτική της Ουάσιγκτον δε θα πρέπει να γίνει πιόνι στα χέρια των πολιτικών προσφύγων του Μαϊάμι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ