Πέμπτη 3 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Φ. ΚΑΣΤΡΟ
Τα «σενάρια» του ελληνικού Τύπου

Το πρόβλημα υγείας και η λεπτή χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο ηγέτης της Κούβας, αλλά και η προσωρινή - αλλά αναγκαία - μεταβίβαση των καθηκόντων του σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως χτες και από τις ελληνικές εφημερίδες. Ολες οι εφημερίδες επιχείρησαν να συνδυάσουν τη μεταβίβαση καθηκόντων του με τις προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ να ανατρέψει με κάθε τρόπο τη σοσιαλιστική Κούβα. Δεν έλειψαν όμως και αναφορές ότι ο Ραούλ Κάστρο, στον οποίο μεταβιβάζονται τα καθήκοντα του πρώτου Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, του επικεφαλής των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων και του επικεφαλής του κράτους και της κυβέρνησης, «είναι λιγότερο χαρισματικός» και πως θεωρείται «ριζοσπαστικότερος» από τον αδερφό του.

Με τίτλο: «Πέφτει (τ)ο Κάστρο της Κούβας», τα χτεσινά «ΝΕΑ» προσπάθησαν να μειώσουν τη σημασία της ανακοίνωσης για την κατάσταση της υγείας του προέδρου, αναφέροντας πως η ανάγνωση στην κρατική τηλεόραση ήταν «σχετικά σύντομη» και πως δεν έδινε λεπτομέρειες τόσο για την εγχείρηση όσο και για τη μετεγχειρητική κατάστασή του. Ωστόσο, η μιάμιση σελίδα που ανέγνωσε ο στενός συνεργάτης του Κάστρο, Κάρλος Μανουέλ Βαλενσιάγκα, είναι η καλύτερη διάψευση. Η εφημερίδα δεν παρέλειψε επίσης να αναφέρει πως ορισμένοι θέτουν υπό εξέταση και το ενδεχόμενο «να μην είναι πλέον στη ζωή». Σε άλλο σημείο της εφημερίδας, με τίτλο «Οι ΗΠΑ περιμένουν στη... γωνία», γίνεται αναφορά στη «νέα εποχή, με μεγάλη αβεβαιότητα και πολλά ερωτηματικά» που «ανοίγει για την Κούβα μετά την - προσωρινή, έστω - αποχώρηση του Φιντέλ Κάστρο από την εξουσία». Αναμασούν, μάλιστα, τις γνωστές απόψεις περί αντίδρασης του κουβανικού λαού, ότι δηλαδή «θα βγουν στους δρόμους κλαίγοντας από χαρά ή θα παγώσουν από το φόβο και μια αίσθηση ορφάνιας;» και επικαλούνται τις απόψεις του γνωστού αντεπαναστάτη Οσβάλντο Πάγια πως «οι περισσότεροι Κουβανοί, κουρασμένοι από την οικονομική δυσπραγία, με απαγορεύσεις στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τις διώξεις, δε θα δεχθούν διάδοχη κομμουνιστική κατάσταση».

Ο «Ελεύθερος Τύπος», με τίτλο «Κάστρο αντί Κάστρο...», εκτός των άλλων καταλήγει στο ότι ο Κάστρο «προσπαθούσε εδώ και καιρό να "διασφαλίσει" τη διαδοχή του και τη συνέχιση της επανάστασης», ενώ κάνει την... προφητεία πως «πρόκειται για την τελευταία του και πιο κρίσιμη μάχη την οποία η Ουάσιγκτον έχει "ορκιστεί" να οδηγήσει στην αποτυχία».

«Πολιτικός σεισμός στην Αβάνα και το... Μαϊάμι» είναι ο τίτλος της «Ημερησίας», όπου τίθεται σε ερωτηματικό η προσωρινότητα της μετάβασης των καθηκόντων του Κάστρο και αντιπαραθέτει την «εκκωφαντική σιωπή στην Αβάνα που διαδέχτηκαν οι σημαιοστολισμοί, τα τραγούδια και οι χοροί» στους δρόμους του Μαϊάμι. Σε άλλο σημείο η εφημερίδα δίνει συμβουλές στις ΗΠΑ και την ΕΕ πως «θα πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά το πώς θα ανταποκριθούν στα έκτακτα σχέδια της κουβανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αλλαγών και να προσέξουν ώστε να μην προκαλέσουν εντάσεις, κυρίως μεταξύ των εξόριστων ομάδων (...)». «Το πολιτικό σύστημα της Κούβας είναι αντιδημοκρατικό και επικεντρωμένο σε έναν άνθρωπο» συμπεραίνει η εφημερίδα και τονίζει ότι η προσωρινή μεταβίβαση καθηκόντων «περιλαμβάνει ευρύτερο ρόλο για τους νεαρούς Κομμουνιστές ηγέτες που έχουν εκφραστεί στο παρελθόν με συμπάθεια στο ενδεχόμενο μιας λιγότερο δογματικής και περισσότερο φιλικής προς την αγορά προσέγγισης της οικονομικής διαχείρισης».

Η «Καθημερινή» με τίτλο «Αίσθηση από την ασθένεια του Κάστρο» κάνει μια γενική αναφορά στις εξελίξεις, αλλά αναφέρει και τους «Κουβανούς αντιφρονούντες» στο Μαϊάμι και τις οργανώσεις «Κουβανών αντικαθεστωτικών στην Ισπανία» και καταλήγει ότι στην Κούβα «η είδηση προκάλεσε ανησυχία για το μέλλον της χώρας» και προσθέτει τους «πιθανούς διαδόχους του Κάστρο».

«Γεύση από το μέλλον» ήταν ο τίτλος της «Ελευθεροτυπίας», όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται και στον Ραούλ Κάστρο, αλλά και στις ευχές μιας σειράς κυβερνήσεων και κομμάτων για ταχεία ανάρρωση και προσπαθεί να συμπεράνει, μέσω εικασιών ειδικών γαστρεντερολόγων, την πάθηση του Φιντέλ Κάστρο. Δημοσιεύει και ένα εκτενές βιογραφικό του Κουβανού ηγέτη, αλλά και τις πρώτες αντιδράσεις των αντεπαναστατών στο Μαϊάμι και τα σχέδια της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Το «Εθνος» στην πρώτη σελίδα χρησιμοποιεί τον τίτλο «Συγκίνηση για τον τελευταίο επαναστάτη». Και στο αναλυτικό ρεπορτάζ ο «μπαχτσές»... έχει απ' όλα. Και κυρίως σενάρια για τη μετα-«Κάστρο εποχή», αφού όπου αναφέρει, μεταφέροντας λόγια... αναλυτών, στην Κούβα οι περισσότεροι είναι «Φιντελιστές» και «όχι κομμουνιστές».

Η «Αυγή» σε μικρό ρεπορτάζ υιοθετεί τα περί «μετάβασης της εξουσίας» από τον Φιντέλ στον αδελφό του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (2008-06-24 00:00:00.0)
Ο Φιντέλ απαντά στην πρόκληση Μπους (2007-06-30 00:00:00.0)
Ο θεός και ...ο Κάστρο (2007-06-30 00:00:00.0)
Νέες απειλές κατά της κουβανικής επανάστασης (2006-07-06 00:00:00.0)
Μυριόστομη απάντηση στην προβοκάτσια (2006-01-25 00:00:00.0)
Αντεπαναστατικά σχέδια των ΗΠΑ κατά της Κούβας (1997-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ