Κυριακή 6 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ο μεγάλος «ασθενής»!
  • Από το κακό στο χειρότερο η κατάσταση στο δημόσιο τομέα Υγείας στη Θεσσαλία, ως αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
  • Η διέξοδος στη ρεαλιστική πρόταση του ΚΚΕ για Ενιαίο Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας και κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης

Εικόνα παράλυσης παρουσιάζει ο δημόσιος τομέας Υγείας στη Θεσσαλία, ως απόρροια της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που τον καταδικάζουν σε πλήρη απαξίωση, στρώνοντας, όλο και περισσότερο, το έδαφος για την κερδοφορία των ιδιωτών που λυμαίνονται το χώρο.

Ετσι, οι Θεσσαλοί, όπως και γενικότερα, για να βρουν την υγειά τους πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη κι αν δεν έχουν να πληρώσουν, τότε «μαύρο φίδι που τους έφαγε». Με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας να υπολειτουργεί, τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία να υποβαθμίζονται συνεχώς, τα Κέντρα Υγείας να φυτοζωούν, η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο.

Κι ενώ τα πέντε νοσοκομεία «νοσούν» βαριά, μετατρέπονται σε επιχειρήσεις και τα παίρνουν «χοντρά» από τους ασθενείς είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων τους, είτε απευθείας από την τσέπη τους. Ταυτόχρονα, ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας της Υγείας, εκμεταλλευόμενος την υποβάθμιση του δημόσιου τομέα, αναπτύσσεται και γιγαντώνεται στην περιοχή, με ιδιωτικές κλινικές και ιατρικά διαγνωστικά και άλλα κέντρα να ξεφυτρώνουν, συνεχώς, σαν μανιτάρια.

Η απαξίωση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου τομέα Υγείας, όχι μόνο δεν μπορεί να σταματήσει, αλλά θα εντείνεται στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στοχεύοντας στην ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στο χώρο. Οι εργαζόμενοι και τ' άλλα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλίας, αντιλαμβάνονται ότι σ' αυτή την πολιτική βρίσκεται η αιτία της «ανθυγιεινής» κατάστασης που βιώνουν. Πρέπει, όμως, να συνειδητοποιήσουν ότι διέξοδος υπάρχει και βρίσκεται στην ανάπτυξη της πάλης τους για ενιαίο δωρεάν δημόσιο τομέα Υγείας, χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση που προτείνει το ΚΚΕ, ο οποίος θα έχει την αποκλειστική ευθύνη όλων των υπηρεσιών και όλων των βαθμίδων Υγείας και Πρόνοιας και θα ικανοποιεί όλες τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Για να εφαρμοστεί, όμως, απαιτεί άλλη οικονομία σε όφελος του λαού και όχι των επιχειρηματιών, επομένως και άλλη εξουσία, λαϊκή. Απαιτεί αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων, σε βάρος των κομμάτων της πλουτοκρατίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και όσων άλλων ΣΥΝαινούν στον ευρωμονόδρομο. Επομένως, χρειάζεται πολιτική πάλη των συσπειρωμένων λαϊκών δυνάμεων για την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου, αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Και σ' αυτή την κατεύθυνση της αλλαγής του συσχετισμού των δυνάμεων, οι άνθρωποι του μόχθου έχουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά στις ερχόμενες τοπικές εκλογές καταψηφίζοντας τους υποψήφιους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, οι οποίοι αναδεικνύονται σε άξιους διαχειριστές της αντιλαϊκής πολιτικής και μέσω της Αυτοδιοίκησης. Ειδικότερα, δε, όσον αφορά στον τομέα της Υγείας ετοιμάζονται το επόμενο διάστημα ν' αναλάβουν με μεγάλη προθυμία αρμοδιότητες τις οποίες, αν και πρέπει να βρίσκονται στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, θα τις προσαρμόσουν στη λογική της εμπορευματοποίησης. Θα δώσουν μεγάλη δυναμική στην πάλη τους, υπερψηφίζοντας τους αγωνιστικούς ριζοσπαστικούς συνδυασμούς που στηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, που με συνέπεια και συνέχεια υπερασπίζονται τα λαϊκά συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ