Παρασκευή 4 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συμφωνίες με αφρικανικές χώρες

ΜΠΑΜΑΚΟ - ΚΟΤΟΝΟΥ - ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Συνεργασία και σύσφιξη των διπλωματικών δεσμών ήταν το αντικείμενο των επισκέψεων του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, την Τετάρτη και την Πέμπτη στο Μάλι και στο Μπενίν, όπου ο Τσάβες συνήψε εμπορικές συμφωνίες με τον ομόλογό του του Μάλι, Αμάντου Τουμάνι Τουρέ και τον αντίστοιχο του Μπενίν Γιαγί Μπονί, ο οποίος διαδέχτηκε τον Απρίλη τον επί σειρά ετών πρόεδρο Ματιέ Κερεκού.

Στο Μάλι, που μαστίζεται από τη φτώχεια - παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην τρίτη θέση σε παναφρικανικό επίπεδο στις εξαγωγές χρυσού - οι Τσάβες και Τουρέ συνήψαν μια συμφωνία βάσει της οποίας η Βενεζουέλα θα παρέχει στο Μάλι πετρέλαιο αξίας 100 εκατ. δολαρίων ετησίως, το οποίο θα αντισταθμίζεται, εν μέρει, με βωξίτη, χρυσό και άλλα ορυκτά. Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας επισκέφθηκε έναν οικισμό που κατασκευάστηκε για να στεγαστούν φτωχοί πολίτες του Μάλι και υποσχέθηκε ότι το πετρέλαιο της χώρας του θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φτώχειας στη χώρα. Προσφέρθηκε, επίσης, να χρηματοδοτήσει ένα νέο έργο κοινωνικής στέγασης των φτωχών, προτείνοντας να ονομαστεί «Μπολιβαριανός Οικισμός». Συνήφθησαν επίσης συμφωνίες για την αγορά, από τη Βενεζουέλα, σχεδόν ολόκληρης της παραγωγής βάμβακος του Μάλι.

Στο Μπενίν, επίσης, όπου έκανε μια επίσκεψη-αστραπή, ο Τσάβες πρόσφερε βοήθεια για την αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου, με μια επένδυση ύψους 2,9 εκατ. δολαρίων, και για την κοινωνική στέγαση. Ακόμη, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας συζήτησε την προσπάθεια της χώρας του να κερδίσει μια θέση μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η επίσκεψη του Τσάβες στην Αφρική ολοκλήρωσε τη μαραθώνια παγκόσμια περιοδεία του σε χώρες μεταξύ των οποίων η Λευκορωσία, η Ρωσία, το Ιράν και το Βιετνάμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ