Παρασκευή 4 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προειδοποιήσεις για ξέσπασμα εμφυλίου

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αμεσος είναι ο κίνδυνος εμφυλίου πολέμου στο Ιράκ υποστήριξαν, ανοιχτά, μιλώντας σε επιτροπή του Κογκρέσου ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, στρατηγός Τζον Αμπιτζάιντ αλλά και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Πίτερ Πέις. Σύμφωνα με τον Αμπιτζάιντ η ενδοκοινοτική βία στο Ιράκ έχει πλέον λάβει τέτοιες διαστάσεις, που αν η κατάσταση δεν αλλάξει άμεσα, τότε πολύ δύσκολα ο εμφύλιος θα μπορέσει να αποτραπεί. Βέβαια, ο Αμπιτζάιντ δήλωσε «αισιόδοξος» ότι, τελικά, τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση αλ Μάλικι, ιδιαίτερα αυξάνοντας τον αριθμό των κατοχικών και ιρακινών στρατευμάτων στο Ιράκ, θα αποβούν αποτελεσματικά.

Λιγότερο «αισιόδοξος» εμφανίστηκε, αντίθετα, ο απερχόμενος πρέσβης της Βρετανίας στο Ιράκ, Ουίλιαμ Πάτι. Σε απόρρητη επιστολή του προς τον Βρετανό πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο, εκτιμά ότι «η προοπτική ενός, χαμηλής έντασης, εμφυλίου και μιας ντε φάκτο διαίρεσης της χώρας στη βάση των θρησκευτικών δογμάτων ή των εθνοτήτων είναι πολύ πιθανότερη, στην παρούσα φάση, από την επικράτηση μιας ουσιαστικής και σταθερής κεντρικής δημοκρατικής κυβέρνησης».

Κανένα σχόλιο για τις επισημάνσεις περί των κινδύνων εμφύλιας σύρραξης δεν έκανε, αντίθετα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας. Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, που επίσης παρουσιάστηκε χτες σε επιτροπή του Κογκρέσου μετά τους δύο αξιωματικούς του στρατού, παραδέχτηκε ότι υπάρχει μια «αύξηση της βίας» και ότι «μπορεί να υπάρξει και νέα κλιμάκωση».

Αρκέστηκε, όμως, να επαναλάβει ότι «δε θα μπορεί να εκπονηθεί χρονοδιάγραμμα αποχώρησης από την κατεχόμενη χώρα για να μην ενθαρρυνθούν οι τρομοκράτες» και επέμεινε στη γνωστή επωδό περί «ανάγκης ενίσχυσης των ιρακινών δυνάμεων».

Νέες επιθέσεις

Δώδεκα πολίτες σκοτώθηκαν και 29 τραυματίστηκαν όταν εξερράγη βόμβα στην ανοιχτή αγορά του προαστίου Αμίν, της ανατολικής Βαγδάτης, χωρίς κανέναν προφανή κατοχικό στόχο. Συνολικά, χτες, άλλοι 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν, κυρίως σε επιθέσεις ενόπλων σε Βαγδάτη, Αμάρα, Μοσούλη και Βασόρα. Επίσης, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ανακοινώθηκε ο θάνατος άλλων 2 Αμερικανών στρατιωτών σε μάχες στην επαρχία Ανμπάρ. Συνολικά, οι ιρακινές αρχές υποστηρίζουν ότι μέσα στον Ιούλη σκοτώθηκαν, κατά κύριο λόγο σε επιθέσεις ενδοκοινοτικής βίας, 1.000 πολίτες, αλλά και 135 αστυνομικοί και 143 αντάρτες, ενώ τραυματίστηκαν περισσότεροι από 1.800 πολίτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ