Σάββατο 5 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΡΙΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΛΟΙΩΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ
Να απαντήσουμε άμεσα με αγώνες

Την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ και την προκήρυξη κινητοποιήσεων ζητούν τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»

Την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ ζητούν οι διοικήσεις των ταξικών αγωνιστικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» με αφορμή την κατάργηση του ορίου ηλικίας της απόσυρσης των ακτοπλοϊκών πλοίων και προτείνουν τη λήψη αποφάσεων στην κατεύθυνση αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου.

Υπενθυμίζουμε ότι την απόφαση κατάργησης του ορίου ηλικίας απόσυρσης των ακτοπλοϊκών πλοίων, που είναι νομικά κατοχυρωμένο, η κυβέρνηση της ΝΔ την πέρασε, εν κρυπτώ, με συνοπτικές διαδικασίες, παρά τις διαμαρτυρίες των νησιωτών και έχοντας ακόμα δεμένους τους ναυτεργάτες με την κατάπτυστη απόφαση της πολιτικής επιστράτευσης, με το Προεδρικό Διάταγμα 124 για την απελευθέρωση της ηλικίας των πλοίων (ΦΕΚ 136/06-7-2006).

Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης θα είναι τα «σαπάκια» των ακτοπλόων εφοπλιστών, ανάλογα ή και χειρότερα ορισμένα από αυτά και από το τραγικό «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», να μπορούν να αλωνίζουν ελεύθερα στις ελληνικές θάλασσες απειλώντας ευθέως την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Ενώ η διατήρηση του ισχύοντος νομικού καθεστώτος θα είχε ως αποτέλεσμα την επόμενη διετία να αποσυρθούν από τις ελληνικές θάλασσες δεκάδες πλοία.

Να σημειωθεί ότι πριν το «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» υπήρχε όριο ηλικίας των πλοίων τα 35 χρόνια και αμέσως μετά το πολύνεκρο ναυάγιο και κάτω από τη γενική κατακραυγή είχε τεθεί ως όριο τα 30 χρόνια.

Η κατάργηση του ορίου ηλικίας των πλοίων έρχεται να προστεθεί στη σωρεία των προνομίων που έχουν προσφέρει στους εφοπλιστές τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ τώρα, με τελευταίο την απελευθέρωση των εισιτηρίων, με υπόβαθρο τον εκτρωματικό κανονισμό 3577/92 της ΕΕ. Ετσι, οι νησιώτες, αλλά και συνολικά το επιβατικό κοινό, που ήδη χρυσοπληρώνουν τα «σαπάκια» των εφοπλιστών, τώρα αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο τραγικού ναυαγίου, ενώ ακόμα χειρότερες συνθήκες από τις ήδη άθλιες που επικρατούν σήμερα προμηνύονται για τους ναυτεργάτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ