Σάββατο 5 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απειλούσε να αυτοπυρποληθεί

Λουσμένος με βενζίνη και με έναν αναπτήρα στο χέρι. Γνώριμη εικόνα, που τα τελευταία χρόνια επαναλαμβάνεται από απελπισμένους ανθρώπους που ζητούν πολιτικό άσυλο. Αυτή τη φορά ήταν ένας 31χρονος Ιρανός.

Χτες στις 12.30 το μεσημέρι μπήκε στα γραφεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στην οδό Ταϋγέτου 23 στο Ν. Ψυχικό. Προχώρησε σε μια αίθουσα όπου άρχισε να συζητά με υπάλληλο της Αρμοστείας για το αίτημά του. Ο υπάλληλος τον παρέπεμψε στις ελληνικές αρχές. Ο απελπισμένος άνθρωπος βγήκε για μια στιγμή από την αίθουσα, αλλά επανήλθε γρήγορα κρατώντας ένα μπιτόνι με εύφλεκτο υλικό. Περιλούστηκε μ' αυτό κρατώντας έναν αναπτήρα. Ο φύλακας των γραφείων προσπάθησε να τον αποτρέψει να αυτοπυρποληθεί. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και η Πυροσβεστική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν λίγο καιρό είχε έρθει στην Ελλάδα όπου είχε υποβάλει αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου. Κάποια στιγμή αναγκάστηκε να ταξιδέψει για προσωπικούς λόγους στη Μ. Βρετανία. Τότε διακόπηκε και η διαδικασία χορήγησης του ασύλου. Εκεί πιάστηκε από τις βρετανικές αρχές και επαναπροωθήθηκε στη χώρα μας προκειμένου να απελαθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας με τη μέση του μετά από εργατικό ατύχημα. Το μόνο που ζητούσε ήταν να ακουστεί από τις αρχές. Μετά από τρεις ώρες διαπραγματεύσεων μεταφέρθηκε με σταθμό του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο.

Είναι γνωστά τα προβλήματα διερμηνείας και συνεννόησης που υπάρχουν με τους αλλοδαπούς που αιτούνται πολιτικό άσυλο. Αν προστεθεί σε αυτό η άγνοια της διαδικασίας, αλλά και η τεράστια γραφειοκρατία, τότε γίνεται κατανοητό γιατί αρκετοί αποθαρρύνονται να απευθυνθούν για προστασία στις αρχές. Επιπλέον πολλές αιτήσεις απλά διεκπεραιώνονται απορριπτόμενες, χωρίς να δίνεται η ευκαιρία στους απελπισμένους ανθρώπους να εξηγήσουν γιατί ζητούν πολιτικό άσυλο.

Χαρακτηριστικά το 2005, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, οι αιτήσεις για χορήγηση πολιτικού ασύλου που υποβλήθηκαν στις ελληνικές αρχές ήταν 9.050. Παρουσίασαν αύξηση 102% σε σχέση με το 2004. Ως πρόσφυγες αναγνωρίστηκαν 39 άτομα. Απορρίφθηκαν 4.585 αιτήσεις. Σε 49 περιπτώσεις αναγνωρίστηκε η ιδιότητα του τελούντος «υπό ανθρωπιστικό καθεστώς». Δηλαδή, ούτε ένας στους εκατό. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι κλειστά για τα εκατομμύρια των προσφύγων που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους λόγω των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των πολιτικών διώξεων.

Την ώρα που ο 31χρονος ήταν στα γραφεία της Αρμοστείας, συνεργείο της Ασφάλειας βιντεοσκοπούσε τον εξωτερικό χώρο από παρακείμενη πολυκατοικία για... επιχειρησιακούς λόγους. Κάποια στιγμή η κάμερα στράφηκε και εστιάστηκε στο σημείο του δρόμου όπου βρίσκονταν τηλεοπτικά συνεργεία, φωτογράφοι και δημοσιογράφοι. Παρά τις διαμαρτυρίες ορισμένων δημοσιογράφων η κάμερα της Ασφάλειας εξακολουθούσε το «έργο» της καταγραφής. Το τελευταίο σταμάτησε εσπευσμένα όταν φωτογράφοι άρχισαν να απαθανατίζουν το συνεργείο της Ασφάλειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ