Πέμπτη 10 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα για όλους

Περιοδεία του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» στο κεντρικό κτίριο του ΟΤΕ, όπου μίλησε με εργαζόμενους

Ο Σπύρος Χαλβατζής μιλά με εργαζόμενους στον ΟΤΕ
Ο Σπύρος Χαλβατζής μιλά με εργαζόμενους στον ΟΤΕ
Μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης με τους εργαζόμενους του ΟΤΕ, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η αβεβαιότητα που προκαλεί η δουλιά χωρίς δικαιώματα, αποτέλεσε η χτεσινή περιοδεία αντιπροσωπείας της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε και η Μαρία Ζευγώλη από την Κομμουνιστική Ανανέωση.

Ο Σπ. Χαλβατζής, περιόδευσε για πάνω από δυο ώρες στο κεντρικό κτίριο του ΟΤΕ, μιλώντας με τους εργαζόμενους και για τα ζητήματα επικαιρότητας, από την πώληση της Εμπορικής, μέχρι τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Λίβανο και τις επαίσχυντες παρεμβάσεις των Αμερικανών κατά της Κούβας. «Βάζουμε για συζήτηση όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους», έλεγε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», ενώ παράλληλα υπογράμμιζε την ανάγκη να αναδειχτούν από αυτή τη συζήτηση οι πραγματικές αιτίες και οι υπεύθυνοι των προβλημάτων.

Αναφερόμενος στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τη σταδιακή κατάργηση του δικαιώματος των εργαζομένων για σταθερή μόνιμη δουλιά με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και για 8ωρη - 5ήμερη εργασία, και μάλιστα σε ένα χώρο όπως ο ΟΤΕ, που οι εργαζόμενοι έχασαν μια σειρά από κατακτήσεις «μέσα σε μια νύχτα», ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι αυτά αποτελούν κατακτήσεις για τις οποίες «χύθηκε αίμα, δεν είναι ουρανοκατέβατες». Σ' αυτό το σημείο, επισήμανε ακόμα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωτοστάτησε στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και υπενθύμισε ότι το 28% των εργαζομένων σε αυτήν είναι με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

«Οι υπόλοιποι έφυγαν με το πρόγραμμα "εθελουσίας" εξόδου», είπε μια εργαζόμενη όταν τη ρωτήσαμε για ποιο λόγο είναι μόνο τόσοι λίγοι. «Εχουμε πολλή δουλιά να βγάλουμε μόνοι μας», εξηγεί, ενώ ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι κι αυτοί οι 812 που πρόκειται να προσληφθούν στον ΟΤΕ δε θα είναι με μόνιμη και σταθερή δουλιά.

«Θέλουμε Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πλευρό του λαού»

Σκληρή κριτική άσκησε ο Σπ. Χαλβατζής και στους υποψήφιους του δικομματισμού και στα κόμματα που τους στηρίζουν, αφού αυτοί έχουν καταστήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση μοχλό εφαρμογής της κυρίαρχης πολιτικής, μηχανισμό αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος και εκχώρησης της δημόσιας περιουσίας.

Αναφερόμενος στην πρόταση του Ν. Κακλαμάνη, μεγαλοκαπιταλιστές να χρηματοδοτούν τη δημιουργία πάρκων και να ανακηρύσσονται ...ευεργέτες, ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» είπε: «20 χρόνια σχεδόν που είναι η παράταξη του κ. Κακλαμάνη στη διοίκηση του δήμου Αθηναίων πόσους και πόσους ελεύθερους χώρους δεν έχουν εκχωρήσει στο κεφάλαιο! Αυτοί δεν έδωσαν τμήμα του Πεδίου του Αρεως στον Κυριακού; Οι ίδιοι - με τη συναίνεση της παράταξης του ΠΑΣΟΚ - δεν παραχώρησαν 220 στρ. του Ελαιώνα σε ΠΑΕ για εμπορικές χρήσεις;».

Καυστικός ήταν και σχολιάζοντας τη δήλωση του Κ. Σκανδαλίδη ότι «δεσμεύεται να καθαρίσει την Αθήνα», τη στιγμή που όσο ήταν το κόμμα του στην κυβέρνηση δε φρόντισε να λύσει το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. «Εμείς υποστηρίζουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να στέκεται κοντά στο λαό, στα προβλήματά του και τους αγώνες του», τόνισε.

Προχωρά ακάθεκτα η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων

Στο τέλος της περιοδείας του, ο Σπ. Χαλβατζής δήλωσε τα εξής: «Οι εκατοντάδες φοιτητές, φοιτήτριες και νέοι που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας δε βοηθούν μόνο στη μεγάλη κερδοφορία του ΟΤΕ, αλλά περνάει στη συνείδηση των εργαζομένων η στρεβλή αντίληψη ότι μπορούν να ζουν οι άνθρωποι χωρίς μόνιμη και σταθερή εργασία. Υποστηρίζουμε την ανάγκη για μόνιμη και σταθερή δουλιά, με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.

Η επίσκεψή μας, η περιοδεία, οι συζητήσεις που κάναμε με τους εργαζόμενους στο κεντρικό κτίριο του ΟΤΕ επιβεβαίωσαν ότι και εδώ προχωρεί ακάθεκτα η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Εκατοντάδες εργαζόμενοι σε διάφορους χώρους και υπηρεσίες, είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Η έλλειψη προσωπικού και εδώ είναι εμφανής. Βεβαίως, ο ΟΤΕ έχει υψηλή κερδοφορία και όχι απλά κέρδη, όμως οι εργασιακές σχέσεις έχουν αλλάξει.

Καλέσαμε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν όχι μόνο για τα καθημερινά, εργασιακά προβλήματά τους αλλά να δουν και τα μεγάλα του πολέμου και της ειρήνης, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Να αγωνιστούν ενάντια στην επεμβατική πολιτική των Αμερικανών και της ΕΕ, που με αιχμή του δόρατος το Ισραήλ δολοφονούν τους Λιβανέζους και τους Παλαιστίνιους.

Τους καλέσαμε και στην πορεία του αγώνα και στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, να καταδικάσουν την πολιτική του δικομματισμού, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να γυρίσουν την πλάτη στη συμβιβαστική πολιτική του ΣΥΝ. Να δουν ότι στις δημοτικές εκλογές δεν κρίνονται δρόμοι, πλατείες, σιντριβάνια και παιδικές χαρές, αλλά κρίνονται μεγάλα πολιτικά ζητήματα. Να κρίνουν, να αξιολογήσουν, κι αν αυτό κάνουν, θα δουν και τη σωστή λύση: Την ενίσχυση των αγωνιστικών διεκδικητικών συνδυασμών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ