Παρασκευή 25 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
Ανέλαβε... εργολαβικά το χτύπημα των δικαιωμάτων τους

Πατώντας στο αντεργατικό οπλοστάσιο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο επιχειρεί να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε εργολάβους!

Τα ληστρικά τροφεία για τους δημότες πάνε χέρι χέρι με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στους παιδικούς σταθμούς των δήμων
Τα ληστρικά τροφεία για τους δημότες πάνε χέρι χέρι με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στους παιδικούς σταθμούς των δήμων
Σε εργολάβους με μπλοκ παροχής υπηρεσιών επιχειρούν να μετατρέψουν τους 400 περίπου συμβασιούχους στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθήνας ο δήμαρχος και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου πατώντας πάνω στους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως καταγγέλλει το Συντονιστικό Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής. Μια εξέλιξη που θα οδηγήσει στο παραπέρα χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, άρρηκτα δεμένο με την ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και τομέων και στη συγκεκριμένη περίπτωση των παιδικών σταθμών του Δήμου όπου αυτή τη στιγμή οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν, για τροφεία, μέχρι και 120 ευρώ το μήνα.

Οι συμβασιούχοι αυτοί αποτελούν πάνω από το 25% του συνολικού προσωπικού και έχουν προσληφθεί με συμβάσεις έργου, αλλά ασφαλίζονται στο ΙΚΑ. Ενα καθεστώς που προώθησε νομοθετικά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο στήριξε ενεργά και ο σημερινός υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Αθήνας, Κ. Σκανδαλίδης, ως υπουργός Εσωτερικών. Ετσι, οι συμβασιούχοι δε δικαιούνται αναγνώρισης προϋπηρεσίας, δώρα και επιδόματα, οι αμοιβές τους είναι παγωμένες και χαμηλότερες των όσων προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις. Σε περίπτωση που δεν ανανεωθεί η σύμβασή τους δε θεωρούνται άνεργοι (ένα ακόμα τρικ μείωσης της ανεργίας) και δε δικαιούνται επίδομα ανεργίας.

Τους βαφτίζει «εργολάβους»

Ωστόσο η ασφάλισή τους στο ΙΚΑ τους έδινε το δικαίωμα να αποδείξουν ότι στην πραγματικότητα είναι εργαζόμενοι και όχι εργολάβοι. Σήμερα η δημοτική αρχή έρχεται να υπονομεύσει ακόμα περισσότερο την απαίτησή τους για μόνιμη και σταθερή δουλιά καθώς σχεδιάζει, όπως καταγγέλλει το Συντονιστικό, τις επόμενες μέρες να τους καλέσει να υπογράψουν νέες συμβάσεις έργου με τη διαφορά ότι θα ασφαλίζονται στο ΤΕΒΕ. Εξέλιξη που θα συρρικνώσει παραπέρα την πενιχρή αμοιβή τους και θα έχει επιπτώσεις στη σύνταξή τους. Επίσης, με τον τρόπο αυτό καλλιεργείται η ψευδαίσθηση ότι οι συμβασιούχοι αυτοί είναι ιδιώτες επιχειρηματίες και όχι εργαζόμενοι, απεμπολώντας έτσι τα δικαιώματά τους. Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση η διοίκηση του Σωματείου των εργαζομένων που ελέγχεται από τη ΔΑΚΕ, το μόνο που κάνει είναι να βρίσκεται σε πλήρη αδράνεια.

Τα παραπάνω αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα του εμπαιγμού που έχει υποστεί εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η στρατιά των χιλιάδων συμβασιούχων στο δημόσιο. Μια πολιτική που στηρίζουν η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, οι δημοτικές αρχές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

Μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και νομικά τερτίπια

Σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό τονίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, προωθεί την κατάργηση των δημοσίων δωρεάν υπηρεσιών και ταυτόχρονα την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με την κατάργηση της μονιμότητας. Συμπαραστάτη σ' αυτές τις επιλογές έχει την ΚΕΔΚΕ για την υλοποίηση των στόχων της και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς έχουν συγκεκριμένο σχέδιο για την πλήρη εμπορευματοποίησή τους. Η πλειοψηφία στο Δήμο Αθήνας χειροτερεύει την εργασιακή σχέση των συμβασιούχων καλώντας τους να εργάζονται με μπλοκ παροχής υπηρεσιών.

Το Συντονιστικό καλεί τους εργαζόμενους να απορρίψουν τις συμβάσεις που προτείνει η Διοίκηση «ως δήθεν λύση» του προβλήματος. Ενωμένα και συντονισμένα να απαιτήσουν: Να μονιμοποιηθούν όλοι χωρίς όρους και νομικά τερτίπια. Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους με ίσα και πλήρη δικαιώματα. Ενταξη στα ΒΑΕ (σύνταξη στα 55 για τους άντρες, στα 50 για τις γυναίκες), 30ωρο-6ωρο-5ήμερο, 1.300 ευρώ κατώτερο μισθό. Μέτρα ελέγχου και προστασίας για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολιτική εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αναγκών (2009-07-16 00:00:00.0)
«Εργολαβία» το λειτούργημα του παιδαγωγού (2006-09-22 00:00:00.0)
Μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους τους συμβασιούχους (2006-08-26 00:00:00.0)
Σε ομηρία χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων (2006-08-03 00:00:00.0)
Απροκάλυπτη υπονόμευση από την ΚΕΔΚΕ (2005-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ