Κυριακή 27 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Δύο ξένοι στην ίδια πόλη

Καθημερινό φαινόμενο πλέον οι διαδηλώσεις στη χαώδη πλατεία Σόκαλο

Associated Press

Καθημερινό φαινόμενο πλέον οι διαδηλώσεις στη χαώδη πλατεία Σόκαλο
Πριν καν αρχίσει η εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 2ας Ιούλη, το σχεδόν αφανές αποτύπωμα της εγκάρσιας τομής της μεξικανικής κοινωνίας ήταν πανταχού παρών. Σαράντα πέντε μέρες μετά τις εκλογές, και χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει αποτέλεσμα, η κρίση σοβεί και δεν αφορά φυσικά μόνο την εκλογική διαδικασία και το περί αστικού και συνταγματικού δικαίου σκέλος της αναμέτρησης. Αφορά τη διαφάνεια, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλαζονεία της εξουσίας και κυρίως καταδεικνύει το σαφή διαχωρισμό της μεξικανικής κοινωνίας...

H εγκάρσια τομή, οικονομική, πολιτική, γεωγραφική και φυλετική, είναι πλέον απολύτως εμφανής. Το Μεξικό έχει χωριστεί ακριβώς στη μέση και ταυτοχρόνα μία δυσωδία περί «απάτης αλά Φλόριντα» πλανάται. Μπορεί το Μεξικό να ήταν πάντα δύο χώρες μέσα μία, το «φαντασιακό» και το «πραγματικό» Μεξικό, όπως τουλάχιστον περιγράφει ο κοινωνιολόγος Γκιγιέρμο Μπονφίλς το διαχωρισμό πλουσίων και φτωχών.

Διαχωρισμός που καταγράφηκε απολύτως και στον εκλογικό χάρτη, όπου ο υποψήφιος του Κόμματος Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD) και πρώην δήμαρχος της μεγαλύτερης μεγαλούπολης του κόσμου, της πρωτεύουσας Μέξικο Σίτι, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ κέρδισε 16 εκλογικές περιφέρειες και ο υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Εθνικής Δράσης (ΡΑΝ), Φελίπε Καλντερόν, κέρδισε επίσης 16 εκλογικές περιφέρειες. Ακριβώς σε αυτό το χάρτη αποτυπώνονται και τα ειδικά χαρακτηριστικά αυτού του διαχωρισμού. Οι 16 περιφέρειες που κέρδισε ο Ομπραδόρ, περιλαμβανομένης και της διοικητικής περιφέρειας της πρωτεύουσας Μέξικο Σίτι όπου κέρδισε με ένα εκατομμύριο ψήφους διαφορά, αντιπροσωπεύουν το 54% του πληθυσμού και χαρακτηρίζονται ως «οι φτωχές» επαρχίες. Από την άλλη πλευρά, ο Φελίπε Καλντερόν επικράτησε στον «ανεπτυγμένο βορρά». Ενα ακόμη στοιχείο αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα αδιάλειπτα, είναι ο καταποντισμός του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), το οποίο μέχρι το 2002 και για περισσότερα από 70 χρόνια μονοπωλούσε την εξουσία.

Αυτός ο διαχωρισμός είναι τόσο εμφανής που μονοπωλεί τα διεθνή ΜΜΕ, καθώς οι οπαδοί του Ομπραδόρ, από τις αρχές Ιούλη, όταν και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα που έδιναν τη νίκη στο Φελίπε Καλντερόν, ζητούν με «κοινωνική ανυπακοή»... την πλήρη επανακαταμέτρηση των ψήφων του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών. Και εξακολουθούν να τη ζητούν παρά το γεγονός ότι το Ανώτατο Εκλογοδικείο (IFE) απέρριψε την προσφυγή του Ομπραδόρ και διέταξε τη μερική επανακαταμέτρηση μόλις 9 εκατομμυρίων ψήφων εκ του συνόλου των 41 εκατομμυρίων ψηφισάντων, τα αποτελέσματα της οποίας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί και βάσει του νόμου, το αργότερο πρέπει να ανακοινωθούν έως τις 6 Σεπτέμβρη. Αν και μάλλον θα γίνει νωρίτερα.

Δυσωδία

Φυσικά τόσο ο Ομπραδόρ όσο και το PRD, όπως δηλώνουν μέχρι σήμερα δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουν αυτή τη νίκη και ακόμη και σε περίπτωση που Ανώτατο Εκλογοδικείο επικυρώσει τα αποτελέσματα και ανακηρύξει τον Φελίπε Καλντερόν νικητή, όπως έπραξε και στην περίπτωση της επανακαταμέτρησης για την κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων στο Κογκρέσο, δεν πρόκειται ποτέ να το δεχτούν και η κυβέρνηση Καλντερόν θα βρίσκεται «υπό πολιορκία». Οπως χαρακτηριστικά δήλωσαν υψηλόβαθμα στελέχη του PRD, κατά τις πρόσφατες διαδηλώσεις που εξελίχτηκαν σε οδομαχίες κοντά στο Κοινοβούλιο, «ο Καλντερόν δε θα μπορεί να κυβερνήσει πέρα από το γραφείο του».

Πράγματι, η νίκη του Καλντερόν, για περίπου 200.000 ή 0,6%, έχει αφήσει πολλά ερωτηματικά και κυρίως καταγγελίες περί ευρύτατης νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος. Καταρχήν, σύμφωνα με αναλύσεις και αποκαλυπτικά ρεπορτάζ μεξικανικών και αμερικανικών εφημερίδων, στην αρχική καταμέτρηση, περίπου 2,5 εκατομμύρια ψήφοι «χάθηκαν», πέραν των χαμένων καλπών, των «αγνοούμενων» ψηφοφόρων ή των πεθαμένων που έκριναν ότι η εκλογική αναμέτρηση είναι κρίσιμη και σηκώθηκαν από τους τάφους τους προκειμένου να ψηφίσουν τον εκλεκτό της ολιγαρχίας και του κυβερνώντος ΡΑΝ. Οι καταγγελίες εκ μέρους του Ομπραδόρ αλλά και άλλων φορέων συνεχίστηκαν και για τη μερική επανακαταμέτρηση - παραβίαση του Συντάγματος καθώς επιτάσσει ολική επανακαταμέτρηση αίτημα που απέρριψε το IFE. Κατά τον Αλ Τζιορντάνο, στην επανακαταμέτρηση σε 10.979 εκλογικά τμήματα διαπιστώθηκαν ανωμαλίες οι οποίες δεν έχει γίνει γνωστό εάν έχουν καταγραφεί. Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 126.000 ψηφοδέλτια «εξαφανίστηκαν» ή «χαλκεύτηκαν». Την ίδια στιγμή, δύο ερευνητές, ο Ρομέρο Ροτσίν και Μπολίβαρ Ουέρτα από το UNAM έκαναν δημόσιες δηλώσεις σε τοπικά μέσα, όπου αναφέρουν ότι η ανάλυση των στοιχείων που έχει δώσει μέχρι σήμερα το IFE εμπεριέχει πλείστες «ασυνήθιστες» και «απίθανες» στατιστικές τάσεις. Ενώ ο ραδιοφωνικός σταθμός «Μόνιτορ» μετέδωσε ηχογραφημένο απόσπασμα από ανάκριση του φυλακισμένου σήμερα για απάτες Κάρλος Αχουμάδα - ο οποίος καταζητούνταν, διέφυγε από το Μεξικό και πήγε στην Κούβα, όπου συνελήφθη και παραδόθηκε στις μεξικανικές αρχές - όπου αναφέρει ότι τα βίντεο που είχε δώσει στη δημοσιότητα ήταν κατόπιν εντολών «κυβερνητικών κύκλων» προκειμένου να σπιλώσει τον Ομπραδόρ και άλλους πολιτικούς.

Φυσικά ο Ομπραδόρ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να παραδώσει τα «όπλα», αλλά τι προτίθεται πραγματικά να κάνει σε περίπτωση που και τυπικά όλα τα νόμιμα μέσα εκλείψουν και το IFE ανακηρύξει τελικά τον Φελίπε Καλντερόν Πρόεδρο όπως αναμένεται; Ο ξεσηκωμός βάσει σχεδίου, αυτή η «βελούδινη επανάσταση» που έχει κηρύξει, πάντα μέσα στο πλαίσιο του αστικού κράτους, τι θα γίνει; Τι θα γίνουν τα εκατομμύρια που βρίσκονται σε καθημερινές κινητοποιήσεις από τις 6 Ιούλη, οπότε και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης της 2ας Ιουλίου; Τι προτίθεται να κάνει ο Ομπραδόρ, που χρησιμοποιεί το όπλο των ίδιων των ΗΠΑ, τις «βελούδινες επαναστάσεις» για ανατροπές κυβερνήσεων ανά τον κόσμο, καθώς είναι προφανές ότι δεν έχει καμία διάθεση σύγκρουσης με το σύστημα που εξάλλου ερίζει ότι μπορεί να το διαχειριστεί καλύτερα; Τι θα πράξει όταν, σύμφωνα με Ρώσους στρατιωτικούς αναλυτές, η αμερικανική κυβέρνηση και το Πεντάγωνο έχουν δώσει «συμβουλευτική νότα χρήσιμη σε όλες τις καταστάσεις» προς τους αξιωματούχους των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων ώστε να προετοιμαστούν και να προετοιμάσουν τους Μεξικανούς συναδέλφους τους για αναμενόμενη πολιορκία των «πετρελαϊκών εγκαταστάσεων» και την κατάληψή τους από τις ειδικές δυνάμεις; Ο λόγος; Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αναλυτές, ότι η χώρα οδηγείται βήμα το βήμα σε εμφύλια σύγκρουση και το Μεξικό είναι ο δεύτερος τη τάξει προμηθευτής πετρελαίου στις ΗΠΑ...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Οαχάκα φλέγεται...(2006-11-22 00:00:00.0)
Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ(2006-08-13 00:00:00.0)
Αναταραχής συνέχεια(2006-08-04 00:00:00.0)
Νέος κύκλος αμφισβήτησης(2006-07-16 00:00:00.0)
Αντρές Λόπες Ομπραδόρ(2006-07-09 00:00:00.0)
Αμφίρροπο αποτέλεσμα(2006-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ