Κυριακή 27 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ
Τραγικές συνέπειες από την ανεξέλεγκτη δράση των βιομηχάνων

Μιλά στο «Ρ» ο υποψήφιος νομάρχης Βοιωτίας της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», Γιώργος Γκικόπουλος

Ο Γιώργος Γκικόπουλος, υποψήφιος νομάρχης Βοιωτίας με τη ΝΑΣ
Ο Γιώργος Γκικόπουλος, υποψήφιος νομάρχης Βοιωτίας με τη ΝΑΣ
Η επέκταση της βιομηχανικής περιοχής της Βοιωτίας με περίπου 200 - 300 εργοστάσια να μεταφέρονται στην περιοχή της Τανάγρας, απειλεί με νέα επιβάρυνση τον ποταμό Ασωπό, που εδώ και δεκαετίες έχει μετατραπεί σε αγωγό επικίνδυνων λυμάτων των βιομηχανικών μονάδων της περιοχής. Ενας ποταμός, η μόλυνση του οποίου έχει ως άμεση συνέπεια να μολύνονται και οι πηγές με τις οποίες υδροδοτούνται όχι μόνο οι γύρω πόλεις (Οινόφυτα, Σχηματάρι, Δήλεσι, Αγιος Θωμάς), αλλά και μέρος της Αττικής (π.χ. Μαραθώνας).

Ο «Ρ» με δημοσίευμά του στις 5 Νοέμβρη 2005 είχε αποκαλύψει, ότι το συνολικό μέγεθος των λυμάτων που χύνονται στον Ασωπό φτάνει τα 15.000 κυβικά μέτρα ημερησίως, με αποτέλεσμα το πόσιμο νερό που αντλείται από τον υδροφόρο ορίζοντα να είναι τοξικό, με βαριά μόλυνση χρωμίου, μολύβδου, νιτρικών και καδμίου.

Την ίδια στιγμή, Ερώτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, αναδεικνύει έναν ακόμα σοβαρό κίνδυνο για την περιοχή, καθώς σε χωματερή του Δήμου Οινοφύτων με την ανοχή των αρμόδιων φορέων γίνεται ανεξέλεγκτη καύση των σκουπιδιών, πολλά από τα οποία είναι στέρεα απόβλητα των εργοστασίων της περιοχής. Μάλιστα η συγκεκριμένη χωματερή βρίσκεται σε μικρή απόσταση από ελαιώνα, πτηνοτροφική, βοοτροφική και χοιροτροφική μονάδα.

Δρουν ανεξέλεγκτα οι βιομήχανοι

Η άναρχη μεταφορά βιομηχανιών στη Βοιωτία που ξεκίνησε κατά την περίοδο της χούντας (1969) και συνεχίστηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που προκειμένου να μην θίξουν ούτε στο ελάχιστο τα κέρδη των βιομηχάνων τους αφήνουν να δρουν ανεξέλεγκτα στην περιοχή, έχει μετατρέψει τον ποταμό Ασωπό σε μια «χαβούζα» λυμάτων. Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο την αποκάλυψη του «Ρ» το Νοέμβρη του 2005, ότι οι βιομήχανοι «υποχρεώθηκαν» - υποτίθεται - να κατασκευάσουν βιολογικό καθαρισμό σε κάθε εργοστάσιο, παίρνοντας μάλιστα πριμοδότηση από τα διάφορα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, που κάλυπτε το 60% του κόστους, και αφού πήραν τα χρήματα, συνέχισαν να μολύνουν το πόσιμο νερό. Χαρακτηριστικό είναι επίσης, ότι καμιά ολοκληρωμένη μελέτη από πλευράς του κράτους δεν έχει διεξαχθεί, όπως μας είπε ο Γιώργος Γκικόπουλος, υποψήφιος νομάρχης Βοιωτίας με τη ΝΑΣ.

Κι όμως αυτό που φαίνεται σαν χαβούζα είναι τμήμα του ποταμού
Κι όμως αυτό που φαίνεται σαν χαβούζα είναι τμήμα του ποταμού
Καταγγέλλει ακόμα την προκλητική στάση τόσο του δημάρχου Οινοφύτων (ΝΔ), όσο και του νομάρχη Βοιωτίας (ΠΑΣΟΚ), με τον πρώτο να ισχυρίζεται ότι το νερό του Ασωπού δεν είναι μολυσμένο και το νομάρχη να μην έχει λάβει ούτε «μισό μέτρο» για την εφαρμογή βιολογικού καθαρισμού από τους βιομηχάνους.

Στην περιοχή των Οινοφύτων λειτουργούν σήμερα πάνω από 200 βιομηχανικές μονάδες, συνολικά στην περιοχή της Βοιωτίας υπάρχουν 450 εργοστάσια. Κι ενώ ήδη η ανεξέλεγκτη δράση τους και η απουσία κρατικού ελέγχου προκαλούν τεράστιους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων και για το περιβάλλον, η επιπλέον επέκταση της βιομηχανικής περιοχής, με τη μεταφορά βιομηχανιών από την πρωτεύουσα στην περιοχή της Τανάγρας προκαλεί εύλογες ανησυχίες για το αν θα τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος ή αν η περιοχή θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο.

Να βγουν συμπεράσματα μπροστά στις εκλογές

«Ηδη πάρα πολλές βιομηχανίες επιδοτούνται για να μεταφερθούν από την πρωτεύουσα στην περιοχή της Τανάγρας. Αν δεν παρθούν μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας και δεν τηρηθούν οι όροι προστασίας του περιβάλλοντος, η κατάσταση που υπάρχει στην περιοχή από τη γενικότερη ρύπανση θα γίνει από τραγική, καταστροφική. Αρα είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση των υπηρεσιών της Νομαρχίας και των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να λύσει το πρόβλημα και όχι να το μεγαλώσει» τονίζει ο Γ. Γκικόπουλος.

Επιπλέον καλεί τους κατοίκους της περιοχής μπροστά στις εκλογές του Οκτώβρη να πάρουν σοβαρά υπόψη τους τη στάση που κράτησαν οι δήμαρχοι και η νομαρχία απέναντι σ' αυτό το πρόβλημα και να ενισχύσουν τις δυνάμεις που ήταν πάντα μπροστά, κινητοποιήθηκαν, ανέδειξαν το πρόβλημα και πάλευαν καθημερινά για τη λύση του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ