Κυριακή 27 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Υπεύθυνη η εμπρηστική πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Τα κροκοδείλια δάκρυα στελεχών της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορούν να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες, που απορρέουν από την πολιτική τους η οποία μετατρέπει τη γη σε εμπόρευμα

Eurokinissi

Εμβρόντητη για ένα ακόμη καλοκαίρι η κοινή γνώμη στη χώρα μας, παρακολούθησε μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες ή - στη χειρότερη περίπτωση - έζησε από κοντά, την καταστροφική μανία των πυρκαγιών, που με αποκορύφωμα την περιοχή της Χαλκιδικής και της Μάνης, κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα δασών, δασικών και αγροτικών εκτάσεων, σπίτια, αυτοκίνητα, περιουσίες, κόπους μιας ολόκληρης ζωής, ενώ το θάνατο βρήκαν και δύο άνθρωποι...

Με τη... θλίψη ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, εμφανίστηκαν - όπως κάθε φορά άλλωστε - αρμόδιοι πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες, προσκείμενοι είτε στην κυβέρνηση είτε στην αξιωματική αντιπολίτευση, για να παίξουν το γνώριμο έργο, επίρριψης των ευθυνών, οι νυν στους πρώην και τούμπαλιν... Μόνο που ή όποια θλίψη εμφανίζουν να διακατέχονται, η όποια οργή για τις «εγκληματικές ευθύνες» του ενός ή του άλλου, δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά οι ρόλοι που από τα πριν έχουν μοιραστεί και απλώς αλλάζουν πρόσωπα με το πέρασμα των ετών και την εναλλαγή των κυβερνήσεων. Γιατί και οι δυο τους, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, φέρουν ακέραια την εγκληματική ευθύνη για την καταστροφή εδώ και δεκαετίες, του φυσικού πλούτου της χώρας.

Νόμος 3208/2003. Λέει άραγε κάτι, σε όλους αυτούς που τις τελευταίες μέρες παρελαύνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα, μιλώντας διαρκώς χωρίς να λένε απολύτως τίποτα; Αν δε λέει στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τους θυμίζουμε: Είναι ο νόμος - συνέχεια της αντιδασικής αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος - που το Νοέμβρη του 2003, το ΠΑΣΟΚ με υπουργό Γεωργίας τον Γ. Δρυ, έφερε στη Βουλή και έκανε νόμο του ελληνικού κράτους. Είναι ο νόμος αυτός που η ΝΔ τη μέρα που συζητιόταν στο ελληνικό κοινοβούλιο, με κεντρικό εισηγητή τον σημερινό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Μπασιάκο, καταψήφισε, αφήνοντας αιχμές ότι πρόκειται για έναν αντισυνταγματικό νόμο, ο οποίος αφήνει εκτός δασικής προστασίας, εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων. Οπως άλλωστε υποστήριζαν δεκάδες περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις της χώρας, δασολόγοι και νομικοί. Οπως από την πρώτη στιγμή που είδε το φως της δημοσιότητας, κατήγγειλε το ΚΚΕ και αυτή εδώ η εφημερίδα.

Στην ίδια ρότα

Εικόνες καταστροφής από την πυρκαγιά στη Χαλκιδική. Ενοχη η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Motion Team

Εικόνες καταστροφής από την πυρκαγιά στη Χαλκιδική. Ενοχη η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
Λίγους μήνες μετά από τότε, η ΝΔ έγινε κυβέρνηση και ενώ ακόμη δεν είχε καλά - καλά συνηθίσει στις... ανέσεις του Μαξίμου και των υπουργικών θώκων, γνώριζε πολύ καλά πώς να συνεχίσει το καταστροφικό για τη χώρα και τους πολίτες της, έργο των προκατόχων της σε κάθε επίπεδο. Ετσι έπραξε και για το θέμα των δασών. Ο αντισυνταγματικός - και γι' αυτήν ακόμη, όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση - νόμος 3208/2003, έγινε ο «μπούσουλας» που θα κινούνταν στο εξής η δασική - ή καλύτερα αντιδασική - πολιτική της κυβέρνησης, αποδεικνύοντας ότι οι όποιες... οικολογικές ευαισθησίες είχε, ξεχάστηκαν και ότι αυτό που προέχει και για τα δύο μεγάλα κόμματα δεν είναι τίποτα άλλο, παρά οι «μπίζνες».

Σημαντικά κομμάτια του παζλ είναι η προετοιμαζόμενη συνταγματική αναθεώρηση, που περιλαμβάνει και πάλι το άρθρο 24, και φυσικά το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που νομιμοποιεί κάπου 3.000.000 στρέμματα καταπατημένων εκτάσεων! Αλλά είπαμε, πάνω απ' όλα είναι οι μπίζνες, σε βάρος των δασών, σε βάρος των πολιτών, σε βάρος της ίδιας της χώρας μας συνολικά.

Μια βόλτα σε μια καμένη έκταση λίγους μήνες μετά την καταστροφή, αρκεί για να δείξει του λόγου το αληθές. Το παράδειγμα της Πεντέλης μετά τη φωτιά του 1995, είναι χαρακτηριστικό. Πρώτα εμφανίζεται μια περιφραγμένη έκταση, στη συνέχεια μπαίνουν τα θεμέλια, και στο τέλος οι «αγροικίες» που μετατρέπονται σε... βιλίτσες, με φως - νερό - τηλέφωνο, είναι πραγματικότητα. Αλλωστε, η ανυπαρξία δασικού κτηματολογίου, η δασική νομοθεσία - κυριολεκτικά νομικίστικο κουβάρι - αυτό ακριβώς επιδιώκουν: Την εξυπηρέτηση μικρών και κυρίως μεγάλων οικοδομικών συμφερόντων, που σαν κοράκια πέφτουν πάνω στις δημόσιες δασικές εκτάσεις έτοιμα να τις κατασπαράξουν εκτινάσσοντας τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στα ύψη.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να μένουν παθητικοί παρατηρητές της κατάστασης. Περισσότερο από ποτέ προβάλλει σήμερα η ανάγκη να αγωνιστούν για την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος ακόμα και της ίδιας τους της ζωής. Επιβάλλεται να διεκδικήσουν Δασικό Κτηματολόγιο με κριτήριο ότι το Δημόσιο έχει την κυριότητα των δασών και δασικών εκτάσεων, να δοθεί βάρος στην πρόληψη με την ενίσχυση των υποδομών αντιπυρικής προστασίας, να υπάρξει σχεδιασμός των χρήσεων γης και να μη γίνει καμία παραχώρηση δασών και δασικών εκτάσεων σε ιδιωτικά συμφέροντα. Επιβάλλεται να συνδέσουν τις διεκδικήσεις τους για μέτρα προστασίας, με την πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που μετατρέπει τη γη σε εμπόρευμα. Για να σταματήσει οριστικά η γη να είναι πηγή κερδών για τους λίγους, αλλά πηγή ζωής για τους πολλούς.

Ποιοι πυροδοτούν τις πυρκαγιές

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές, ανέφερε μεταξύ άλλων: «η ανυπαρξία μέτρων προστασίας των δασών και ουσιαστικής πρόληψης των πυρκαγιών, δεν είναι ζήτημα ανικανότητας ή κακού σχεδιασμού. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εμπορευματοποιούν τα δάση και τα παραδίδουν στην κερδοσκοπία των καταπατητών και των μεγάλων επιχειρηματιών. Ηταν συνειδητή επιλογή τους, τονίζει η ανακοίνωση, να διασπάσουν την ενιαία δομή της δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε μέσα και προσωπικό.

Τις πυρκαγιές τις πυροδοτούν οι διακηρυγμένες θέσεις της κυβέρνησης για αλλαγές προς το χειρότερο, του νομικού πλαισίου που αποχαρακτηρίζει τεράστιες δασικές εκτάσεις και τις χαρίζει στους καταπατητές και στους κερδοσκόπους. Μεγάλες ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση φέρουν και οι νομάρχες και οι δήμαρχοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που υπηρετούν αυτήν την αντιδασική - αντιλαϊκή πολιτική.

Επιβάλλεται, όσο ποτέ άλλοτε, σήμερα, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, για να προστατέψουν τα δάση και το περιβάλλον, να συνδέσουν τις διεκδικήσεις τους για μέτρα προστασίας, με την πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, που εμπορευματοποιεί τα δάση και συνολικά τη γη».


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο πραγματικός εχθρός του δάσους (2010-06-06 00:00:00.0)
Ανοίγει νέους δρόμους για εμπορευματοποίηση (2010-01-13 00:00:00.0)
Πώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βάζουν μπουρλότο (2009-08-24 00:00:00.0)
Χοντρό παιχνίδι με τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς (2007-08-19 00:00:00.0)
Γιατί είναι αναγκαία η άμεση υλοποίησή τους (2007-07-22 00:00:00.0)
Κομμάτι - κομμάτι τα πουλάει η ΝΔ (2005-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ