Τετάρτη 13 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ανοίγει νέους δρόμους για εμπορευματοποίηση

Το ΚΚΕ καταψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης όχι μόνο δεν προστατεύει τα δάση αλλά δίνει τη δυνατότητα για παραπέρα οικοπεδοποίηση - τσιμεντοποίηση

Icon

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης όχι μόνο δεν προστατεύει τα δάση αλλά δίνει τη δυνατότητα για παραπέρα οικοπεδοποίηση - τσιμεντοποίηση
Ψευδεπίγραφος είναι ο τίτλος του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την «προστασία δασών και δασικών εκτάσεων του νομού Αττικής», που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Υποτίθεται πως με το νομοσχέδιο θα προστατευθούν οι περιοχές της Αττικής που κάηκαν στις πυρκαγιές του 2009, στην πραγματικότητα - όπως τόνισε και η εισηγήτρια του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου - ο τίτλος του νομοσχεδίου θα έπρεπε να λέγεται «προστασία οικοδομική» και όχι δασική. Η κυβέρνηση, συμπλήρωσε, έχει μια ικανότητα να εμφανίζει ως φιλολαϊκή και φιλοπεριβαλλοντική την αντιλαϊκή της πολιτική.

Η Δ. Μανωλάκου κατήγγειλε ότι από την εμπορευματοποίηση της δασικής γης προέρχονται πάρα πολλά κέρδη και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από τα 11 στρέμματα δάσους που καίγονται σε όλη τη χώρα, μόνο το ένα αναδασώνεται, ενώ στην Αττική ο συσχετισμός είναι ακόμα πιο αρνητικός. Συμπλήρωσε ότι από την αντιδασική πολιτική ενισχύονται οι εμπρησμοί και πως κατανοεί τη θέση της ΝΔ να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, αφού και τα δύο κόμματα ακολουθούν την ίδια εμπρηστική πολιτική.

Η κυβέρνηση, συνέχισε, υποτίθεται ότι θέλει με αυστηρό τρόπο να προστατεύσει τις καμένες περιοχές, αλλά με μια σειρά άρθρα του νομοσχεδίου προβλέπει διάφορες εξαιρέσεις, οπλίζοντας τα χέρια των εμπρηστών και διευκολύνοντας νέες μπίζνες στα καμένα. Με το πρόσχημα, είπε, της επισκευής, χτίζονται στην περιοχή μεγαθήρια. Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο επειδή όπως είπε δεν προστατεύει τα δάση, τόνισε ότι η μόνη διέξοδος για τα λαϊκά στρώματα προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον, είναι η αγωνιστική στάση και η λαϊκή αντεπίθεση.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ λέγοντας ότι πρέπει να γίνει εποικοδομητική συζήτηση για τα άρθρα του, το καταψήφισε ο ΛΑ.Ο.Σ. ενώ επιφυλάχθηκε για την τελική του στάση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διατηρούνται οι δασοκτόνοι νόμοι

Σημειώνουμε ότι πρόκειται για ένα νομοθέτημα που δεν διασφαλίζει την πλήρη αναδάσωση των καμένων δασικών εκτάσεων, δεν αγγίζει το ιδιοκτησιακό, που αποτελεί την κύρια αιτία για την εμπορευματοποίηση των δασών, δεν καταργεί στο σύνολό τους όλους τους δασοκτόνους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και δεν περιλαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την πρόληψη και την αντιπυρική προστασία των δασών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι καταργεί μόνο δύο άρθρα του δασοκτόνου νόμου 3208/2003 του ΠΑΣΟΚ, που ψηφίστηκε μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001, ενώ διατηρεί μια σειρά από άλλα άρθρα, που οδηγούν σε ευρείς αποχαρακτηρισμούς και σε οικοδόμηση δασικών εκτάσεων.

Το νομοσχέδιο αναστέλλει την έκδοση οικοδομικών αδειών και εκτέλεση οικοδομικών εργασιών στις καμένες εκτάσεις. Η αναστολή για τις εντός σχεδίου πόλης περιοχές ισχύει μέχρι την κήρυξή τους ως αναδασωτέων, και για τις εκτός σχεδίου μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών. Ωστόσο, εξαιρεί τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια, καθώς και τα δημόσια έργα. Ουσιαστικά δηλαδή διατηρεί τη «φάμπρικα» της εξαίρεσης από την αναδάσωση και νομιμοποιεί τις διαμορφωμένες καταστάσεις και όσους έλαβαν νομότυπες οικοδομικές άδειες για να χτίσουν μέσα σε δάση. Με άλλη διάταξη δημιουργεί Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων που θα εντοπίζει και θα κατεδαφίζει τα αυθαίρετα στις καμένες περιοχές. Θα υπάρχει επίσης ένα σύστημα τηλεπισκόπησης που θα παρακολουθεί δορυφορικά τις καμένες περιοχές και θα ενημερώνει την Υπηρεσία το πρώτο τριήμερο κάθε μήνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βάζουν μπουρλότο (2009-08-24 00:00:00.0)
Δηλώσεις υποκρισίας (2008-07-18 00:00:00.0)
Και «ιερό» εμπόριο με τα δάση (2008-05-29 00:00:00.0)
Η πηγή του εφιάλτη (2007-07-24 00:00:00.0)
Ενοχη η «ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗ» ΠΟΛΙΤΙΚΗ του δικομματισμού και το εμπόριο στη γη (2007-06-29 00:00:00.0)
Υπόθεση του λαού η προστασία δασών - περιβάλλοντος (1998-08-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ