Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κάλπικος εκβιασμός με τις πλάτες του σωματείου

Απειλεί τους εργαζόμενους να αποδεχτούν το πετσόκομμά τους μέχρι τη Δευτέρα, αλλιώς θα αναλάβουν οι Γάλλοι ιδιοκτήτες της Εμπορικής Τράπεζας

Τη Δευτέρα η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι μία: Οχι στα ψευτοδιλήμματα κυβέρνησης σωματείου - αγώνας για να μη χαθεί καμία θέση εργασίας

Motion Team

Τη Δευτέρα η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι μία: Οχι στα ψευτοδιλήμματα κυβέρνησης σωματείου - αγώνας για να μη χαθεί καμία θέση εργασίας
Κυβέρνηση και πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου εκβιάζουν τους εργαζόμενους να αποδεχτούν το κλείσιμο του εργοστασίου των λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη και την απώλεια 600 θέσεων εργασίας. Να αποδεχτούν μια συμφωνία πανομοιότυπη με αυτή της Ομοσπονδίας του ΟΤΕ για την εθελούσια έξοδο 6.000 υπαλλήλων. Πιο ωμός εκβιασμός από αυτόν που έκανε χτες, μέσα στο εργοστάσιο, ενώπιον των εργαζομένων, ο υφυπουργός Απασχόλησης, δεν υπήρξε στη διάρκεια του 8μηνου αγώνα των εργαζομένων.

Αφού πρώτα έταξε λαγούς με πετραχήλια (επιδότηση ανεργίας, μερική απασχόληση και παχυλές αποζημιώσεις), προκειμένου να χρυσώσει το λουκέτο που σχεδιάζεται να μπει στο εργοστάσιο, στη συνέχεια τους προέτρεψε να συμφωνήσουν με το κλείσιμο του εργοστασίου στην τριμερή που θα γίνει τη Δευτέρα με τη ΒΦΛ, λέγοντας πως η κυβέρνηση μετά τη Δευτέρα δεν εγγυάται τίποτε, διότι πλέον η Εμπορική Τράπεζα, που είναι ο κύριος μέτοχος των Λιπασμάτων, έχει πουληθεί στους Γάλλους και κανείς δε θα μπορεί να παρέμβει στα σχέδιά τους.

Οπότε στους εργαζόμενους απομένει ή να αποδεχτούν λειτουργία του εργοστασίου με 120 εργαζόμενους, που μαθηματικά θα οδηγήσει σε οριστικό κλείσιμο ή θα μείνουν στο έλεος των Γάλλων στους οποίους η κυβέρνηση πούλησε την Εμπορική, ολοκληρώνοντας το ξεπούλημα που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Ο εκβιασμός φαίνεται πως στήνεται με τη συναίνεση της πλειοψηφίας της Διοίκησης του Σωματείου που κανένα λόγο αντίστασης δε βρήκε να αρθρώσει ούτε και τώρα. Αντίθετα, ο πρόεδρος του Σωματείου εμφανίστηκε να ευχαριστεί τον υφυπουργό Απασχόλησης για τα όσα έχει κάνει για τους εργαζόμενους στα Λιπάσματα. Μάλιστα, καλεί τους εργαζόμενους σε ΓΣ το πρωί της Δευτέρας, πριν την τριμερή, προκειμένου να συμφωνήσουν προκαταβολικά με τους όρους της διαβούλευσης.

Ακόμη και αυτή η αντιπαράθεση, που εκφράζεται στα λόγια από το προεδρείο του Σωματείου για τα σχέδια της επιχείρησης να λειτουργήσει το εργοστάσιο με 120 εργαζόμενους, αποκαλύπτεται πως είναι αποπροσανατολιστική. Αλλωστε, ο πρόεδρος του Σωματείου, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, παραδέχτηκε πως αν η ΒΦΛ με την πρότασή της αποδείξει πως το εργοστάσιο μπορεί να λειτουργήσει παραγωγικά και βιώσιμα με 120 εργαζόμενους, δεν έχουν κανένα λόγο να επιμείνουν στο αίτημα για διασφάλιση επιπλέον θέσεων εργασίας.

Αποδείχτηκε περίτρανα μετά και τη χτεσινή εξέλιξη πως η τακτική των «κοινωνικών διαλόγων» που ακολουθούν οι συμβιβασμένες ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ, το ΕΚΘ και το ΔΣ του Σωματείου, και την οποία επέβαλαν στους εργαζόμενους, μοναδικό αποτέλεσμα έχει την εξυπηρέτηση των επιδιώξεων του κεφαλαίου. Και το παιχνίδι που μήνες τώρα παίζεται με το παζάρι των διαπραγματεύσεων, στόχο έχει να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους ώστε να συναινέσουν στο βρώμικο εκβιασμό, μετά και το τελεσίγραφο που έθεσε ο υφυπουργός.

Αποδεικνύεται πως αν η εργατική τάξη θέλει να διασφαλίσει κατακτήσεις και δικαιώματα, θέλει να υπερασπιστεί το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά γι' αυτή και τα παιδιά της, πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια της και να μην άγεται και φέρεται από τις κυρίαρχες δυνάμεις της συναίνεσης και της υποταγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ