Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Βήμα νομιμοποίησης των δουλεμπόρων

Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Με την ψήφο των βουλευτών της ΝΔ εγκρίθηκε χθες επί της αρχής το νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας, η οποία θα αναλάβει τη λειτουργία προγραμμάτων κατάρτισης και επιμόρφωσης των ναυτικών. Τον προτεινόμενο νόμο καταψήφισε το ΚΚΕ.

Οπως είπε ο Τάκης Τσιόγκας, η συγκεκριμένη εταιρεία θα έχει «προγράμματα κατά παραγγελία των εφοπλιστών και των δουλεμπορικών γραφείων που λειτουργούν στα λιμάνια», ενώ, παράλληλα, «θα πληρώνουν οι καταρτιζόμενοι», αφού στο νομοσχέδιο αναφέρεται ρητά ότι «προβλέπονται δίδακτρα». Οπως είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ, με το νομοσχέδιο «ανατρέπεται η πρακτική τού να παίρνει κανείς το ναυτικό φυλλάδιο από δημόσιο φορέα». Παράλληλα, ο Τάκης Τσιόγκας επισήμανε ότι το θέμα της κατάρτισης δεν μπορεί να το δει κανείς ξεχωριστά από το θέμα της ανεργίας των ναυτικών, σημειώνοντας ότι το υπάρχον σύστημα «θέλει τους ανέργους ως εφεδρικό στρατό για να χτυπά τα δικαιώματα των εργαζομένων», ενώ σήμερα «υπάρχουν 3.000 άνεργοι ναυτικοί που δεν παίρνουν ούτε καν ταμείο ανεργίας»!

Σκόπιμη υποβάθμιση του ΚΕΣΕΝ

Την ώρα που η κυβέρνηση πριμοδοτεί προκλητικά τους ιδιώτες και με το νομοσχέδιο για τη ναυτική κατάρτιση, η επιχείρηση να υποβαθμιστούν παραπέρα τα δημόσια ναυτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα έγινε εμφανής προχτές, πρώτη μέρα της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς, στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ). Οι ναυτεργάτες σπουδαστές ήρθαν αντιμέτωποι με ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, συσσώρευση σε υπεράριθμα τμήματα και ακατάλληλους χώρους, εργαστήρια που δε λειτουργούν γιατί έχουν μετατραπεί σε αίθουσες θεωρητικής διδασκαλίας, ελλείψεις στη βιβλιογραφία και στοιχειώδη υλικά (κιμωλίες, φωτοτυπικό χαρτί και άλλα). Ενώ δεν έγινε η παραμικρή εργασία για τη βελτίωση της κτιριακής υποδομής και την ασφάλεια του κτιρίου.

Η ΠΕΜΕΝ, σε επιστολή της προς αρμόδιους, καταγγέλλει την εικόνα που εμφανίζει το ΚΕΣΕΝ και επισημαίνει ότι «ο ταξικός, αντιδραστικός, αναχρονιστικός χαρακτήρας των επιλογών και των προτεραιοτήτων του ΥΕΝ αποδεικνύεται από το ότι, από τη μια, δεν υπάρχουν καθηγητές, βιβλία, εργαστήρια και, από την άλλη, νομοθετεί για το ξεκοκάλισμα εθνικών - κοινοτικών πόρων από ιδιώτες "τρωκτικά", που θα εκδίδουν "Ναυτικά Πιστοποιητικά" χωρίς αντίκρισμα για τους ναυτεργάτες στη θάλασσα και στη στεριά». Η ΠΕΜΕΝ καλεί τους ναυτεργάτες, όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν με τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος για την απόκρουση και ανατροπή των αρνητικών συσχετισμών σε όλα τα επίπεδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ