Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΖΩΝΗ
Εγκληματική απόφαση για μείωση των ελέγχων

Η κυβέρνηση, μέσω του ΚΕΠΕΚ Πειραιά, παραδέχεται ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή η απαξίωση ακόμα και των στοιχειωδών μέτρων

Μια από τις κερδισμένες με αίμα κατακτήσεις των εργαζομένων της Ζώνης έχει βάλει στο στόχαστρο η κυβέρνηση
Μια από τις κερδισμένες με αίμα κατακτήσεις των εργαζομένων της Ζώνης έχει βάλει στο στόχαστρο η κυβέρνηση
Στο όνομα της αύξησης των κερδών των εφοπλιστών, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να ξεμπερδεύει με τις μεικτές επιτροπές ελέγχου που δρουν στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, καθώς τα μέτρα ασφαλείας στα επισκευαζόμενα πλοία αποτελούν «κόστος» για το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Παράλληλα, παραδέχεται ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή - όπως και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - η συνειδητή απαξίωση κάθε μέτρου προστασίας της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει περίτρανα χτεσινό έγγραφο του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) Πειραιά προς τα σωματεία της Ζώνης, όπου αναφέρεται ορθά κοφτά ότι οι έλεγχοι στη Ζώνη θα μειωθούν! Και όχι μόνο αυτό. Για να δικαιολογηθεί αυτή η εγκληματική για τη ζωή των εργατών απόφαση, βρήκαν το εξής ξεδιάντροπο πρόσχημα: «Σας πληροφορούμε ότι υπάρχει ανάγκη αυξημένου αριθμού ελέγχων στις οικοδομές και τα Τεχνικά Εργα όπου παρατηρείται ο μεγαλύτερος αριθμός σοβαρών θανατηφόρων ατυχημάτων (...) Κατόπιν τούτου, η υπηρεσία μας είναι αναγκασμένη για το επόμενο διάστημα να αυξήσει τους ελέγχους στις δραστηριότητες αυτές»!

Με άλλα λόγια, αντί να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις σε επιστημονικό προσωπικό στο ΚΕΠΕΚ και συνολικά στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (οι ελλείψεις ξεπερνάνε το 33% και οργιάζει η απασχόληση με τα προγράμματα stage), «περικόπτουν» τους ελέγχους και φέρνουν σε αντιπαράθεση την ασφάλεια των εργατών σε δύο κλάδους που κατέχουν πρωτιά στις τραγικές λίστες των εργοδοτικών εγκλημάτων!

Κατάκτηση πληρωμένη με αίμα

Το έγγραφο του ΚΕΠΕΚ αποτελεί απάντηση σε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλαν τα σωματεία της Ζώνης στις 29 Αυγούστου, όπου επισήμαιναν το πρόβλημα και τόνιζαν ότι η μείωση των ελέγχων «θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή στους χώρους εργασίας και βάζει τις βάσεις στο να γυρίσουμε στην παλιά χαώδη κατάσταση που ίσχυε πριν από τη σύσταση των Επιτροπών». Να σημειωθεί ότι οι μεικτές επιτροπές ελέγχου στη Ναυπηγοεπισκευαστική αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του κλάδου, «πληρωμένη» με το αίμα εκατοντάδων εργατοτεχνιτών. Εδώ και μία περίπου 15ετία που θεσμοθετήθηκαν, τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και τώρα η ΝΔ προσπαθούν να τις υποβαθμίσουν με τελικό σκοπό να τις καταργήσουν, εξυπηρετώντας εφοπλιστές και μεγαλοεργολάβους.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρης Πουλικόγιαννης σχολιάζοντας σχετικά, καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ «που όπως και η προηγούμενη - αναφέρει - προσπαθεί να πλήξει τις επιτροπές, κάνοντας πλάτες στους εργοδότες να επιβάλουν την ασυδοσία τους και να μειώσουν το κόστος που απαιτείται για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Προειδοποιούμε ότι θα απαντήσουμε με δυναμικές κινητοποιήσεις, ώστε να εξασφαλίσουμε την αύξηση και βελτίωση των ελέγχων όχι μόνο στη Ζώνη, αλλά και στην Οικοδομή και στα Τεχνικά Εργα και σε κάθε χώρο δουλιάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ