Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εισηγείται ... κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων

«Το πτυχίο να είναι μόνη απόδειξη για δουλιά με δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών», απαίτησε η ΠΚΣ με παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο Επιμελητήριο

Πλήρη αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος και κατάργηση ουσιαστικά του δικαιώματος στην εργασία για τους αποφοίτους με βάση το πτυχίο τους, εισηγείται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), με αφορμή τα Προεδρικά Διατάγματα που προτείνει το υπουργείο Παιδείας για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ κατασκευαστικών ειδικοτήτων.

Θυμίζουμε ότι για τα επαγγελματικά δικαιώματα τριών κατασκευαστικών ειδικοτήτων ΤΕΙ (μηχανικών δομικών έργων, μηχανικών έργων υποδομής και τοπογράφων), είχε ξεσπάσει μακροχρόνιος δικαστικός αγώνας, όταν το ΤΕΕ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα 318/1994. Μετά από 12 χρόνια το Προεδρικό Διάταγμα κρίθηκε τελικά αντισυνταγματικό, με τη δικαιολογία ότι εξομοίωνε τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ με αυτά των αποφοίτων Πολυτεχνείων. Τώρα, το Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ) του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) και το υπουργείο Παιδείας εμφάνισαν ένα νέο προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των παραπάνω ειδικοτήτων ΤΕΙ με το οποίο και πάλι διαφωνεί το ΤΕΕ και προαναγγέλλει ότι αν προωθηθεί το συγκεκριμένο ΠΔ θα το προσβάλλει με νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ομως, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες το ΤΕΕ (με τη συμμετοχή του πρώην και του νυν πρύτανη του Πολυτεχνείου), προχώρησε ένα βήμα παραπέρα στην υπόθεση «επαγγελματικά δικαιώματα»: πρότεινε το ΤΕΕ να μετεξελιχθεί σε φορέα πιστοποίησης που θα απονέμει εξατομικευμένα επαγγελματικά δικαιώματα! Αυτή η πρόταση σημαίνει μετατροπή του πτυχίου σε ένα «χαρτί χωρίς αντίκρισμα», που δε θα συνεπάγεται δικαίωμα στην εργασία. Το δικαίωμα αυτό θα το απονέμει το ΤΕΕ, υιοθετώντας έτσι τις οδηγίες της ΕΕ και τη διακήρυξη της Μπολόνια που επιτάσσουν τσάκισμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και η αγορά να κρίνει αν, πόσο και πού θα δουλεύει κανείς.

Προς αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται ότι κινείται ήδη το ΤΕΕ, που στις τελευταίες εξετάσεις (προφορική συνέντευξη) για την εγγραφή νέων μελών «έκοψε» οχτώ αποφοίτους του Πολυτεχνείου! Ετσι, λοιπόν, σύμφωνα με την πρόταση του ΤΕΕ, τα Πολυτεχνεία θα απονέμουν πτυχία, θεωρώντας τους αποφοίτους ικανούς να γίνουν μηχανικοί, αλλά το ποιος τελικά θα έχει δικαίωμα να δουλέψει θα το κρίνει το ΤΕΕ! Μάλιστα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Αλαβάνος (πρόσκειται στον ΣΥΝ) δικαιολόγησε την εν λόγω πρόταση, λέγοντας ότι τα Πολυτεχνεία δίνουν «ακαδημαϊκούς» τίτλους, ενώ η ικανότητα για εργασία είναι ...άλλο πράγμα. Δηλαδή, μπορεί κάποιος να πάρει πτυχίο μηχανικού («ακαδημαϊκό») να μπορεί να συνεχίσει για διδακτορικό, επιστημονικές μελέτες κ.τ.λ... αλλά να μην έχει δικαίωμα να χτίσει δύο ορόφους!

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΠΚΣ

Απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις, άμεση ήταν η αντίδραση της Πανσπουδαστικής ΚΣ Πολυτεχνείου, που διοργάνωσε χτες το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στο ΤΕΕ. «Μετά από τόσους κόπους σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, πληρώνοντας κάθε μέρα όλο και πιο ακριβά το αυτονόητο δικαίωμα στη μόρφωση έρχονται να μας πουν ότι είμαστε ανίκανοι να δουλέψουμε πάνω στο αντικείμενο που σπουδάσαμε, αλλά ικανότατοι να δουλεύουμε με λιγότερο από 700 ευρώ το μήνα, με δελτία παροχής υπηρεσιών, χωρίς ωράριο και ασφάλιση για να είμαστε τα εύκολα θύματα στη λογική της αγοράς», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΠΚΣ. Τονίζει ακόμα ότι θα οργανώσει τον αγώνα με απαίτηση μεταξύ άλλων: Το πτυχίο να είναι μόνη απόδειξη για δουλιά με δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών και να καταργηθούν άμεσα οι εξετάσεις στο ΤΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ