Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2006
Πληρωμένες απαντήσεις

Απάντηση στους εκπροσώπους του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που προσπαθούν να εμφανιστούν σαν υπερασπιστές των συμφερόντων της εργατικής τάξης, την ίδια ώρα που σκάβουν το λάκκο της, στηρίζοντας τις επιδιώξεις του κεφαλαίου, έδωσε ο Γιώργος Μαυρίκος, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου.

Θύμισε σε όλους αυτούς που σήμερα δήθεν βγάζουν «κόκκινη κάρτα» στην αντιλαϊκή πολιτική, πως ήταν οι ίδιοι που το 2000 και το 2001, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, θεωρούσαν αναίτιες τις μεγάλες αγωνιστικές διαδηλώσεις που διοργάνωνε το ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ. «Τότε, συναντήσαμε, κυρίως από την πλευρά των στελεχών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, αλλά και του ΣΥΝ, συκοφαντικές επιθέσεις. Μας κατηγορούσαν πως με τις διαδηλώσεις υπονομεύαμε τη ΔΕΘ, ότι γενικότερα δε βοηθούσαμε στην ανάπτυξη της ίδιας της Εκθεσης», υπενθύμισε ο Γ. Μαυρίκος. Και κατέληξε: «Είμαστε χαρούμενοι που επιχειρούν να μιμηθούν, έστω και με καρικατούρες, το δρόμο που άνοιξε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Επιβεβαιώνεται όλα αυτά τα χρόνια και η ορθότητα της στάσης του ΠΑΜΕ, να σέβεται το λαό της Θεσσαλονίκης, αναδείχνοντας παράλληλα τα πραγματικά αιτήματα και τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση που έκανε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, για αξιοποίηση των δομών του συνδικαλιστικού κινήματος με στόχο την ανάπτυξη μεγάλου κινήματος καταναλωτών, ως απάντηση στην ακρίβεια, ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε: «Εκτιμούμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα λαϊκά στρώματα είναι η αγοραστική δύναμη των μισθών τους. Και είναι η ΓΣΕΕ που υπογράφει συμβάσεις εξευτελιστικές. Είναι λοιπόν υποκρισία και διπροσωπία να εμφανίζονται ότι δήθεν θα υποστηρίξουν τα δικαιώματα των εργαζομένων ως καταναλωτών, όταν αυτοί οι ίδιοι με τη στάση τους, με τη γραμμή του κοινωνικού διαλόγου, υπονομεύουνε την αγοραστική δύναμη και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, την ίδια στιγμή που δίνουν συσσώρευση υπερκερδών στο μεγάλο κεφάλαιο».

Διαφωνίες «αφρού»

Ο Γ. Μαυρίκος απάντησε και στον γραμματέα της ΓΣΕΕ, Γ. Πουπάκη, που σε μια προσπάθεια αντιπολίτευσης στην ΠΑΣΚΕ, «απείλησε» πως και η ΔΑΚΕ θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτόνομα, όπως το ΠΑΜΕ, όμως επιλέγει να παραμείνει στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, γιατί πιστεύει στη σύνθεση των απόψεων.

«Αυτές οι δυνάμεις, και οι τρεις, παρά τις ιδεολογικοπολιτικές διαφορές, αθροίζονται και συναθροίζονται στη γραμμή του κοινωνικού διαλόγου. Οταν διαφοροποιούνται, το κάνουν ως προς τη μορφή, στον... αφρό. Στην ουσία για να διαφοροποιηθεί κάποιος, πρέπει να στηρίζει τη γραμμή της ταξικής πάλης, να καταδικάζει τη γραμμή των κοινωνικών διαλόγων. Να έχει ανειρήνευτη πάλη με το μεγάλο κεφάλαιο, να αντιπαλεύει τον ιμπεριαλισμό και την πολιτική των κυβερνήσεων σε μια σειρά κεντρικά ζητήματα».

Τέλος, σχολιάζοντας την τακτική των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ να παρουσιάζουν στοιχεία και αριθμούς για να τεκμηριώνουν τις δραματικές συνέπειες της εφαρμοζόμενης πολιτικής που βιώνουν οι εργαζόμενοι, κρύβοντας τις ευθύνες που έχουν οι ίδιοι, ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε ότι «αναδεικνύονται εξαιρετικοί λογιστές, αλλά πολύ κακοί συνδικαλιστές, αφού την ίδια στιγμή υπηρετούν το κεφάλαιο, τη λογική των μονοπωλίων και των πολυεθνικών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ