Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι λαοί θα τιμωρήσουν τους εγκληματίες

Από τις παρεμβάσεις των συνδικαλιστών στη Συνδιάσκεψη

Δεκάδες στελέχη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος παρακολούθησαν τις εργασίες της Συνδιάσκεψης
Δεκάδες στελέχη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος παρακολούθησαν τις εργασίες της Συνδιάσκεψης
Την εικόνα της καταστροφής που επέφερε η επίθεση του Ισραήλ στην πατρίδα του μετέφερε στη Συνδιάσκεψη ο Λιβανέζος Χασάν Γκοσν: Πάνω από 1.500 νεκροί και 5.000 τραυματίες, περίπου 1.000.000 πρόσφυγες. Ολοι αυτοί προστέθηκαν στους περίπου 10.000 Λιβανέζους πολιτικούς κρατούμενους στις φυλακές του Ισραήλ εδώ και 28 χρόνια. «Πρόκειται για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο» σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος της λιβανέζικης FENASOL Κάστρο Αμπντάλα συμπλήρωσε την εικόνα λέγοντας ότι το 33% των νεκρών ήταν παιδιά. Στόχος της επέμβασης, είπε, ήταν το γονάτισμα της αντίστασης και ανέδειξε τον κίνδυνο από τις βόμβες διασποράς που ακόμα σκοτώνουν κόσμο. Ξεκαθάρισε ακόμα ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ είναι αποτέλεσμα της αμερικανικής και ισραηλινής επιρροής στον Οργανισμό. Ο Αντίπ Μίρο, από τη Συρία, μίλησε για τις απειλές σε βάρος της χώρας του και ο Πορτογάλος Φερνάντο Μαουρίσιο αναγνώρισε τον κρίσιμο ρόλο του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης και μετέφερε την αντίθεση της εργατικής τάξης της χώρας του στην πρόθεση της κυβέρνησης να συμμετέχει στην «ειρηνευτική» δύναμη. Ενώ πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτη η τήρηση ίσων αποστάσεων ανάμεσα στο θύτη και το θύμα.

Ο Μοχάμεντ Γιάγια, από την Παλαιστίνη, μετέφερε τις συνέπειες από την πολύχρονη ισραηλινή κατοχή και τον οικονομικό στραγγαλισμό από τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς συμμάχους τους: 50.000 κτίρια κατεστραμμένα, εργαζόμενοι απλήρωτοι πάνω από 6 μήνες, το 50% του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας, το 30% των βουλευτών στη φυλακή, ανάμεσά τους και 10 υπουργοί (οι 5 παραμένουν ακόμα), 158 χιλιόμετρα τείχος αποκλεισμού.

Ο Γάλλος, Φρέντι Χουκ, αντιπρόεδρος της ΠΣΟ τόνισε ότι ο πόλεμος έχει τη γεύση του πολέμου και ο Φαλέχ Ααλαζεμί, από το Κουβέιτ, κάλεσε σε καταδίκη της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Ο Μανουέλ Μπλάνκο (Γαλλία) αναφέρθηκε στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της περιοχής από τους «αποικιοκράτες», ενώ ο Ιρανός Μοχάμεντ Χαμζέχ σημείωσε ότι οι Λιβανέζοι ανέστρεψαν την πορεία των γεγονότων. Ο Κλεάνθης Κλεάνθους από την ΠΕΟ (Κύπρος), είπε ότι οι ιμπεριαλιστές μοιράζουν τη λεία στη Μέση Ανατολή και η Ιταλίδα Εμίντια Πάπι χαρακτήρισε απαράδεκτο το ψήφισμα 1701. Ο Σύριος Φαϊσάλ Αμπντάλα παρατήρησε ότι σήμερα η αντίσταση είναι πιο δυνατή, ο Τούρκος Σαμπρί Τοπικού αναφέρθηκε στην αντίθεση του λαού της χώρας του να πάνε στρατεύματα στο Λίβανο και ο Σουδανός Αμπντούλ Μαλίκ μίλησε για την κατάσταση στο Νταρφούρ.

Την ανάγκη της εντονότερης κοινής δράσης μέσα από την ΠΣΟ σημείωσαν στις τοποθετήσεις τους και οι άλλοι Ευρωπαίοι συνδικαλιστές, ενώ τη Συνδιάσκεψη έκλεισαν με τις τοποθετήσεις τους η Κουβανή Οσιρις Οβίδεο και ο Γιώργος Πέρρος εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στις θέσεις και τους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ