Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΑΜΕ - ΠΣΟ
Τιμή στην παλικαρίσια αντίσταση

Χιλιάδες λαού, σε μια συγκλονιστική εκδήλωση, τίμησαν την Κυριακή τον ηρωικό αγώνα στο Λίβανο και την Παλαιστίνη

Το χρέος και η δύναμη του προλεταριακού διεθνισμού. Αυτό ήταν που το βράδυ της περασμένης Κυριακής έκανε τους εργάτες και τις εργάτριες της Αθήνας να γεμίσουν ασφυκτικά την αίθουσα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση αλληλεγγύης με τους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) και του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ).

Με αντιιμπεριαλιστικά τραγούδια, βροντερά συνθήματα, βλέμματα που σπινθηροβόλησαν οργή αλλά και αποφασιστικότητα, όπως κι αν «μίλησε» ο εργατόκοσμος της Αθήνας, η ετυμηγορία του έφτασε ξάστερη μέχρι τις ματωμένες πατρίδες των Λιβανέζων και των Παλαιστίνιων εργαζομένων: Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή! Ετσι όπως βροντοφωνάζουν με τον ηρωικό τους αγώνα οι λαοί του Λιβάνου και της Παλαιστίνης. Δίνοντας μαθήματα αξιοπρέπειας και παλικαριάς.

Στα χρώματα του διεθνισμού

«ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ, ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και ΙΣΡΑΗΛ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ». Εικονίζοντας ένα παιδί να κρατά σφεντόνα, το γιγάντιο και πολύχρωμο πανό του ΠΑΜΕ που κάλυπτε την είσοδο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας είχε ζωγραφισμένη την καταγγελία του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας μας. Η αίθουσα της εκδήλωσης είχε «ντυθεί» με διεθνιστικά συνθήματα, γραμμένα σε ελληνικά, αγγλικά, αλλά και αραβικά. «Ζήτω ο διεθνισμός, ζήτω η εργατική αλληλεγγύη»!

Η «αψίδα» με τις σημαίες «κλείνει» πίσω τους συνδικαλιστές που μπαίνουν στην αίθουσα της εκδήλωσης
Η «αψίδα» με τις σημαίες «κλείνει» πίσω τους συνδικαλιστές που μπαίνουν στην αίθουσα της εκδήλωσης
Κι αν ακόμα οι συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες που φτάνουν λίγο πριν τις οκτώ δεν μπορούν να μεταφράσουν τα λόγια των διαδηλωτών, η υποδοχή είναι τέτοια που δίνει κρυστάλλινο το μήνυμα. Περνώντας ανάμεσα σε συνθήματα από μια αψίδα φτιαγμένη με σημαίες του Λιβάνου, της Παλαιστίνης, της ΠΣΟ και του ΠΑΜΕ, οι συνδικαλιστές καταλήγουν στην αίθουσα της εκδήλωσης. Εκεί όπου χιλιάδες εργάτες, εργάτριες και νεολαίοι, που όλες τις προηγούμενες μέρες διαδήλωναν στους δρόμους της Αθήνας, σηκώθηκαν όρθιοι για να χειροκροτήσουν τα ταξικά τους αδέρφια, μέσα σε διεθνιστικά τραγούδια και συνθήματα: «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών». Νέοι και νέες ανεμίζουν ζωηρά, σηκώνουν ψηλά τις σημαίες του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ, καλωσορίζουν εγκάρδια έναν προς έναν τους συνδικαλιστές που φέρνουν απ' τις πατρίδες τους ένα ακόμα «venceremos».

Με αγωνιστικούς ρυθμούς και στίχους, με τη συγκίνηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπα ντόπιων και ξένων, σε γροθιές υψωμένες, ξεκινά ένας διάλογος στη γλώσσα του διεθνισμού: «Ελα και πάρτη μόνος σου τη λευτεριά, με τραγούδια όπλα και σπαθιά»! Οι Ελληνες εργάτες αφιερώνουν σε κάθε λαό που μάχεται για το δίκιο του ένα τραγούδι βγαλμένο απ' τις ένδοξες σελίδες της δικής τους αντιιμπεριαλιστικής ιστορίας. Τα συνθήματα διαδέχονται το ένα το άλλο, ανάμεσα στα τραγούδια που ερμηνεύουν η Σύλβια Καπερνάρου, ο Γεράσιμος Πολάτος και ο Κώστας Θεοδωρόπουλος. «Εμπρός να τσακίσουμε τυράννους - φασίστες...».


Μια απόλυτη σιγή για ένα λεπτό, μα τα χείλη και τις γροθιές σφιγμένες, για εκείνους που έπεσαν στο πεδίο της αντίστασης, για τα αθώα παιδικά βλέμματα που πάγωσαν...

Περήφανοι για το λαό τους

Μεταφέροντας εικόνες απ' την καταστροφή της χώρας του, ο Χασάν Γκοσν από το Λίβανο, εξήγησε τις πιέσεις αλλά και την επιλογή των Λιβανέζων: «Ηθελαν να μας κόψουν το ρεύμα, το φαγητό, αλλά ο λαός μας απέδειξε ότι μπορεί να παλεύει, να γίνεται παράδειγμα και για τους άλλους λαούς». «Ζητάμε την αλληλεγγύη σας... Για να συνεχίσουμε τη ζωή μας, για την ελευθερία», υπογράμμισε ο Κάστρο Αμπντάλα, επίσης από το Λίβανο, επισημαίνοντας ότι Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και ο ΟΗΕ έδωσαν έδαφος στο Ισραήλ για το έγκλημα ενάντια στο Λίβανο.

«Για ποια δημοκρατία μιλάνε, όταν καταδικάζουν τον παλαιστινιακό λαό, επειδή τόλμησε να εκλέξει την κυβέρνησή του; Ομως ο λαός της Παλαιστίνης δε γονατίζει, συνεχίζει ακόμα και πετώντας πέτρες», διαβεβαίωσε ο Μοχάμεντ Γιάγια από την Παλαιστίνη, αποκαλώντας την Ελλάδα «δεύτερη πατρίδα του». «Η ωμή επίθεση στο Λίβανο δε διαχωρίζεται από την κατοχή στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν», τόνισε ο Φερνάντο Μαουρίσιο από την Πορτογαλία.

«Είμαστε με τους λαούς...»

Κατάμεστη η αίθουσα στο ΣΕΦ
Κατάμεστη η αίθουσα στο ΣΕΦ
«Είμαστε εδώ επειδή είμαστε με την αντίσταση. Επειδή είμαστε ενάντια στους εχθρούς των λαών... Για να πούμε ένα "ευχαριστώ" στο λαό και την εργατική τάξη του Λιβάνου, που κερδίσανε την αξιοπρέπειά τους, την περηφάνια, αλλά και την καρδιά μας...!», επισήμανε ο ΓΓ της ΠΣΟ Γιώργος Μαυρίκος. «Οι πραγματικοί ανίκητοι είναι οι λαοί. Οι λαοί που αντιστέκονται, που στέκουν όρθιοι, που δε λυγίζουν!...», σημείωσε καταλήγοντας. Και κάλεσε σε δέσμευση για τη βελτίωση των συσχετισμών στο εργατικό κίνημα, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη των αγώνων σε ταξική κατεύθυνση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ και Γραμματέα της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ Δημήτρη Αρβανιτάκη. Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ και της παράταξης ΔΗΣΕΚ ο Πέτρος Κονταρίνης. Ακόμα πολλοί υποψήφιοι δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι με τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια, όπως και ο πρέσβης της Παλαιστίνης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζικά σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (2006-09-10 00:00:00.0)
Κανείς ουδέτερος απέναντι στο έγκλημα (2006-09-10 00:00:00.0)
Σημαντική πρωτοβουλία για τη Μέση Ανατολή (2006-09-03 00:00:00.0)
Συνδικαλιστική συνδιάσκεψη για τη Μέση Ανατολή (2006-09-02 00:00:00.0)
Ολοι σήμερα στο Σπόρτιγκ (2004-10-31 00:00:00.0)
Γιατί ΠΑΜΕ ...ΣΠΟΡΤΙΓΚ όλοι (2004-10-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ