Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Αρχισαν τα όργανα των παράνομων ακινητοποιήσεων

Κατάφωρη παραβίαση της 10μηνης απασχόλησης των ναυτεργατών

Ο εφοπλιστής Μανούσης άνοιξε το «χορό» των παράνομων ακινητοποιήσεων των επιβατηγών - οχηματαγωγών πλοίων επειδή έληξε η θερινή κερδοφόρα περίοδος. Χτες ακινητοποίησε αναίτια το πλοίο «ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ», το οποίο είναι και επιδοτούμενο, απολύοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των 60 ναυτεργατών που αποτελούσαν το πλήρωμα του πλοίου. Η ακινητοποίηση των ακτοπλοϊκών πλοίων από τους εφοπλιστές με το «έτσι θέλω» και οι απολύσεις κατά παράβαση της νομοθεσίας, που προβλέπει 10μηνη απασχόληση, έρχεται να διαδεχτεί την Οδύσσεια που έζησαν οι ναυτεργάτες, οι νησιώτες, συνολικά το επιβατικό κοινό τη θερινή περίοδο με τις πολύωρες καθυστερήσεις και τις απανωτές βλάβες των καραβιών.

Η ΠΕΜΕΝ και ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» μόλις έγινε γνωστό το γεγονός απευθύνθηκαν στην Εισαγγελία Πειραιά και έστειλαν επιστολή στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τα πολιτικά κόμματα και αλλού, στην οποία τονίζεται ότι ο υπουργός Μ. Κεφαλογιάννης «καθοδηγεί τις υπηρεσίες του να υπηρετούν τα σχέδια των εφοπλιστών, οι οποίοι έχουν προαναγγείλει την ακινητοποίηση των πλοίων στη χειμερινή περίοδο». «Σήμερα - επισημαίνεται - υλοποιείται η απόφασή τους, προσχηματικά να δένουν τα πλοία, να απολύουν τους ναυτεργάτες, να μην τους καταβάλλουν τα δεδουλευμένα, να τους τρομοκρατούν με το επαίσχυντο φακέλωμα και την απειλή ότι δε θα ξαναβρούν δουλιά και επιβάλλουν στην πλειοψηφία του πληρώματος του πλοίου "ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ" απολύσεις "αμοιβαία συναινέσει" και αναγράφουν στο ημερολόγιο λόγω "διακοπής πλόων"».

Καταγγέλλει ότι οι εφοπλιστές «αναίτια, απρόκλητα και εκβιαστικά προβαίνουν σε μαζικές απολύσεις των ναυτεργατών, κλείνουν το ναυτολόγιο, δεν εκπληρώνουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το ΝΑΤ». Η σιωπή όλων των εμπλεκόμενων φορέων - τονίζεται - σε αυτή την κατάσταση «είναι συνενοχή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ναυτεργάτες διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους (2014-03-29 00:00:00.0)
Καρποφόρησε ο αγώνας τους (2009-05-19 00:00:00.0)
Επίσχεση σε Αλεξανδρούπολη και Πειραιά (2009-01-14 00:00:00.0)
Με πλάτες ΥΕΝ - ΠΝΟ δένουν παράνομα τα πλοία (2008-09-09 00:00:00.0)
Απεργιακό «φράγμα» στους εφοπλιστές (2000-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ