Τρίτη 11 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ
Υπεύθυνοι όλοι εκτός από την κυβέρνηση

«Φταίει το κακό το ριζικό μας, φταίει ο θεός που μας μισεί...». Κάπως έτσι αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την - για άλλη μια χρονιά - απαράδεκτη κατάσταση με τις πυρκαγιές που καταστρέφουν τον πράσινο πλούτο της χώρας. Γιατί, σύμφωνα με τις δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, και αεροπλάνα έχουμε και συντονισμό έχουμε, αλλά μας κατατρέχει ο καιρός.

Το μεσημέρι της Κυριακής έγινε σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, όπου συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, Βάσω Παπανδρέου και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και οι επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος. Οπως ανακοινώθηκε, σκοπός της σύσκεψης ήταν η εκτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στη Σάμο και ο συντονισμός των προσπαθειών κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Μετά τη σύσκεψη, οι δύο υπουργοί προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις άσχημες εντυπώσεις που προκάλεσε η αδυναμία αντιμετώπισης της πυρκαγιάς. Ετσι και οι δύο έσπευσαν να μιλήσουν για «ακραία καιρικά φαινόμενα», «υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι», που εμποδίζουν κάθε προσπάθεια κατάσβεσης. Απέδωσαν τις κατηγορίες και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων περί έλλειψης μέσων πυρόσβεσης και συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών, στην απόγνωση που προκάλεσε η καταστροφή των περιουσιών τους.

Συνέχισαν μιλώντας περί πυρκαγιών που πλήττουν συνολικά τη Νότια Ευρώπη, προσπαθώντας να δείξουν ότι το πρόβλημα είναι γενικό και δεν αφορά αποκλειστικά τη χώρα. Ακολούθως υποστήριξαν ότι η χώρα διαθέτει φέτος περισσότερα από το παρελθόν εναέρια μέτρα πυρόσβεσης και ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης συμπλήρωσε πως σε ακραίες καιρικές συνθήκες «τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να προσφέρουν πολλά πράγματα. Οι βολές με πολύ ισχυρούς ανέμους και πολύ υψηλές φωτιές, δυστυχώς δεν έχουν αποτέλεσμα...». Με άλλα λόγια «έχουμε απ' όλα, αλλά μας φταίει ο καιρός.»

Πέρα από τις προσπάθειες απομάκρυνσης των ευθυνών - κάθε καλοκαίρι η χώρα καίγεται και πάντα φταίει κάτι, αλλά ποτέ οι κυβερνώντες και όποιοι άλλοι αρμόδιοι - εύλογη ανησυχία προκάλεσαν οι «διαβεβαιώσεις» περί βοήθειας προς τους πληγέντες από την καταστροφή. Η Β. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «μόλις ελεγχθεί η κατάσταση θα μεταβεί στη Σάμο κυβερνητικό κλιμάκιο για να γίνει καταγραφή των ζημιών και θα υπάρξουν από την πολιτεία μέτρα όπως σε άλλες καταστροφές, σεισμούς ή πλημμύρες».

Η εμπειρία ακριβώς από αυτές τις προαναφερόμενες καταστροφές δείχνει ότι η κυβερνητική καταγραφή πάντα μείωνε το μέγεθος της καταστροφής και οι συνακόλουθες αποζημιώσεις και λειψές ήταν, και λίγους αφορούσαν, και καθυστερημένα δίνονταν.

  • Αργά χτες το βράδυ και ενώ ήταν πλέον φανερό σε όλους ότι η κατάσταση - ειδικά στη Σάμο - είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο, η κυβέρνηση συνέχιζε τις συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων για να επιδείξει «έργο». Στο υπουργείο Εσωτερικών, οι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης επανασυσκέφθηκαν για να επαναλάβει κατόπιν η Β. Παπανδρέου όσα είπε την Κυριακή και να επιρρίψει ευθύνες για την καταστροφή στον καιρό και τις πολλές πυρκαγιές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ