Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εκτίμηση για το σοσιαλισμό

Τα τρία τέταρτα των Ανατολικογερμανών θεωρούν το σοσιαλισμό - που έζησαν και στη χώρα τους - «καλή ιδέα που δεν εφαρμόστηκε σωστά». Επίσης, η νέα γενιά, από 18 έως 34 χρόνων, σε ποσοστό 64% έχει την ίδια γνώμη. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Δυτική Γερμανία είναι 46%. Τα παραπάνω στοιχεία εμπεριέχονται στην «Εκθεση Δεδομένων του 2006» που παρουσιάστηκε στις 13/9 στο Βερολίνο από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία και το Επιστημονικό Κέντρο Κοινωνικής Ερευνας του Βερολίνου.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Υπηρεσίας Πολιτικής Μόρφωσης Τόμας Κρούγκερ, απέδωσε τη διαφορά στην εκτίμηση του συστήματος μεταξύ ανατολής και δύσης και στο γεγονός ότι στην Ανατολική Γερμανία η κατάσταση είναι «περισσότερο τεταμένη» και η ανεργία μεγαλύτερη. Ενα στέλεχος του Κέντρου Κοινωνικής Ερευνας δήλωσε, εκφράζοντας προφανώς και τη... δυσαρέσκειά του για τα ευρήματα της έρευνας, ότι «θα περίμενε κανείς από τη νέα γενιά στα ανατολικά γερμανικά κρατίδια μια μεγαλύτερη έγκριση της δημοκρατίας». Η «Μπερλίνγκερ Τσάιτουνγκ» προλογίζει τη σχετική ειδησεογραφία με την εκτίμηση «η δημοκρατία σαν κρατική μορφή γίνεται όλο και λιγότερο αποδεκτή στη Γερμανία, κυρίως στην Ανατολή».

Η «Νόιες Ντόιτσλαντ» αναφέρεται και σε άλλα στοιχεία της ίδιας έκθεσης, όπως ότι το ποσοστό φτώχειας στην πρώην σοσιαλιστική Γερμανία ανέρχεται στο 18,4% ενώ στη Δυτική Γερμανία ανάλογα με το κρατίδιο κυμαίνεται μεταξύ 10,5% έως 11,2%. Μόνο το 24% των Γερμανών πιστεύουν ότι η κατάστασή τους σε πέντε χρόνια θα βελτιωθεί και μόνο 3% θεωρούν την κατάσταση στην αγορά εργασίας σαν «καλή» ή «πολύ καλή».


Θ.Β


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ