Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
32ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ
Αντικομμουνισμός χτες και σήμερα

Ο αντικομμουνισμός είναι συστατικό στοιχείο της ιδεολογίας και της πολιτικής της αστικής τάξης. Ιδιαίτερα σήμερα που «η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση δημιουργούν προϋποθέσεις αμφισβήτησης της βαρβαρότητας του καπιταλισμού». Αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, στη χτεσινή εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της Ιδεολογικής Επιτροπής «Ο αντικομμουνισμός χθες και σήμερα».

Η εκδήλωση ήταν ένα μάθημα αλήθειας, μια παρότρυνση για διάβασμα, αναζήτηση. Ενα ατσάλωμα. Οτι το δίκιο περιμένει τους αγωνιστές να το προβάλουν κόντρα στο ρεύμα, μπολιασμένοι και αποφασισμένοι να μην αφήσουν ούτε εκείνο το δείγμα αντικομμουνισμού που μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο και μικρό, που μπορεί να υποτιμάται, αναπάντητο.

«Δεν είναι μόνο η επικαιρότητα που τροφοδοτεί με άφθονο υλικό μια συζήτηση σε σχέση με τον αντικομμουνισμό, τις σύγχρονες μορφές του. Είναι το ίδιο το πολιτικό πρόβλημα της εποχής μας, το ζήτημα τι εξουσία προς όφελος ποιας τάξης, που κάνει αναγκαίο να αποκτηθεί μια ευρεία και αντικειμενική αντίληψη για το ζήτημα του αντικομμουνισμού» τόνισε ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ. Το «μάθημα» δόθηκε σε ένα «αμφιθέατρο» κατάμεστο, πλημμυρισμένο από νιάτα, που στέκονταν ακόμα και όρθια για να ακούσουν. Γιατί διψούν να μάθουν την αλήθεια που διαστρεβλώνουν ή τους κρύβουν.


Ειδικά στους εκπαιδευτικούς χώρους είναι πολλά τα παραδείγματα αντικομμουνισμού που αναφέρθηκαν στην εκδήλωση. Και αυτή η βιβλιοπαρουσίαση, αυτή η έκδοση, έδωσε αφετηρία αναζήτησης της ιστορικής αλήθειας, όπως επισήμανε ο Γιώργος Τριμπέρης, πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στους μύθους αυτούς, που παρουσιάζουν ακόμα και τη δικτατορία του Μεταξά ως... αναγκαιότητα απέναντι στον κομμουνισμό, αναφέρθηκε ο Νίκος Παπαγεωργάκης, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ