Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΛΙΜΑΝΙΩΝ
Κάλπικος «καυγάς» για τους όρους των συμπράξεων

Την ίδια στιγμή που οι ναυτεργάτες χτες δέχονταν στα δικαστήρια του Πειραιά τη βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ κοκορομαχούσαν για τη διαδικασία - αφού στη στρατηγική συμφωνούν - με την οποία θα εκχωρηθούν τα λιμάνια στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ενημερώνοντας την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, είπε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία «αξιοποίησης» των λιμένων της χώρας και γίνονται διαπραγματεύσεις με διεθνείς οίκους. Η διαδικασία παράδοσης των λιμανιών στο μεγάλο κεφάλαιο θα γίνει μέσω της «Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)». Η δικομματική αντιπαράθεση εστιάστηκε μόνο στο με ποια διαδικασία θα γίνουν οι ΣΔΙΤ, οι οποίες άλλωστε ως επιλογή είχαν ξεκινήσει από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης το μόνο που βρήκαν να αντιτάξουν είναι ότι το ξεπούλημα θα πρέπει να γίνει με «προϋποθέσεις και με όρους διαφάνειας». Ο δε βουλευτής του ΣΥΝ, Γ. Δραγασάκης, ζήτησε να υπάρξει «εθνικό σχέδιο» αξιοποίησης των λιμανιών και...«έρευνα αγοράς».

Στην παρέμβασή της, η βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά, Ελπίδα Παντελάκη, είπε ότι η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης είναι συνέχεια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με μόνο στόχο την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών προκειμένου να διευκολυνθούν η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και η εξυπηρέτηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του. Η Ε. Παντελάκη είπε ότι αυτό που απαντά στις λαϊκές ανάγκες είναι τα λιμάνια να είναι δημόσια, ενταγμένα στη λαϊκή περιουσία και οικονομία, στην υπηρεσία των εργαζομένων και όχι των μονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ