Τρίτη 3 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναδιανομή σε όφελος της πλουτοκρατίας

Νέα χαράτσια στο λαό - φοροελαφρύνσεις για τις ισχυρές επιχειρήσεις υπόσχεται η κυβέρνηση

Ταξικός και αναδιανεμητικός σε όφελος της πλουτοκρατίας είναι και ο νέος προϋπολογισμός για το 2007, το προσχέδιο του οποίου κατατέθηκε χτες στη Βουλή από την κυβέρνηση της ΝΔ. Βασικό γνώρισμα είναι η περαιτέρω αφαίμαξη των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων και, από την άλλη, οι νέες απλόχερες φοροελαφρύνσεις σε όφελος των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, που χρόνο με το χρόνο καταφέρνουν και απομυζούν ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας τις βασικές κατευθύνσεις επιχείρησε να εμφανίσει μια (σχεδόν) ειδυλλιακή εικόνα. Αλλωστε, τα χαράτσια στη λαϊκή κατανάλωση, όπως οι ειδικοί φόροι σε καύσιμα, τσιγάρα, τέλη κινητής τηλεφωνίας κ.ά. είναι τα νέα μέτρα που πάρθηκαν ήδη από το καλοκαίρι του 2006, αφαιμάζοντας ακόμη περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα. Για τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα προβλέπεται περαιτέρω συνεχής κλιμάκωση και για το 2007 και για τα επόμενα χρόνια. Η κυβερνητική προπαγάνδα έχει κάθε λόγο να παραβλέπει αυτές τις «λεπτομέρειες», οι οποίες όμως κοστίζουν στα λαϊκά στρώματα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Μόνο από την αύξηση στους ειδικούς φόρους πάνω στα καύσιμα έβγαλαν πρόσθετους φόρους 115 εκατ. μέσα στο 2006 και με τη νέα ανατίμηση (μπαίνει σε εφαρμογή από 1.1.2007) θα αποσπάσουν ακόμη 330 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα μπαίνει σε εφαρμογή και η νέα - ήδη νομοθετημένη - μείωση της φορολογίας κερδών για τις ισχυρές επιχειρήσεις. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται ανάγλυφα και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση επιχειρώντας να διασκεδάσει τα πράγματα προβάλλει το γνωστό μοτίβο των «αυξήσεων» στο ΕΚΑΣ και των συντάξεων του ΟΓΑ.

Ποιες φοροαπαλλαγές...

Κλειστά χαρτιά διατηρεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2007. Ο υπουργός Οικονομίας επανέλαβε πως το αφορολόγητο για μισθωτούς - συνταξιούχους θα αυξηθεί στα 12.000 ευρώ (από 11.000 ευρώ) που έχει καθηλωθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Πρόσθεσε πως το κλιμάκιο εφαρμογής του κεντρικού φορολογικού συντελεστή (30% σήμερα) θα μειωθεί σταδιακά μέχρι το 2009 στο 25% και ξακαθάρισε πως καταργείται (για μισθωτούς συνταξιούχους) ο σημερινός κατώτατος συντελεστής (15%).

Με αυτά τα δεδομένα είναι φανερό πως για μια μεγάλη γκάμα λαϊκών εισοδημάτων όχι μόνο δε θα υπάρξει φοροελάφρυνση, αλλά αντίθετα αύξηση της φοροαφαίμαξης καθώς το πρώτο κλιμάκιο μετά τα 12.000 ευρώ θα υπερφορολογείται με ποσοστά λίγο κάτω από το 30%.

Ο Γ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε πως το κλιμάκιο του 15% θα παραμείνει μόνο για τους μη μισθωτούς - συνταξιούχους και θα αφορά τα ποσά κάτω από από τα 12.000 ευρώ, δηλαδή μόνο ένα μικρό μέρος των φορολογούμενων εισοδημάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ