Κυριακή 8 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Χρώματα» Σοστακόβιτς

Στον μεγάλο Σοβιετικό συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του, είναι αφιερωμένη η συναυλία που θα δώσει η Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Τρίτη (10/10), στις 8.30 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ηγετική φυσιογνωμία στο χώρο της μουσικής, ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς έγραψε 15 συμφωνίες, όπερες, μουσική για μπαλέτο και πολλά ακόμη μουσικά έργα, ενώ δημιούργησε υπέροχα έργα για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Δημιουργός, που πίστευε ότι «ο δεσμός του καλλιτέχνη με το λαό και με την εποχή που ζει είναι η ραχοκοκαλιά κάθε πραγματικού έργου τέχνης», ο Σοστακόβιτς εντυπωσιάζει όχι μόνο με την αισθητική υπεροχή της γραφής του, αλλά και με τη συμμετοχή του στα κοινά, στην πολιτική ζωή και την ενεργό δράση του στο παγκόσμιο κίνημα ειρήνης.

Τη συναυλία θα διευθύνει ο Τούρκος αρχιμουσικός Grer Aykal, γενικός διευθυντής και βασικός μαέστρος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας «Μπρουζάν» της Κωνσταντινούπολης. Στο πρώτο μέρος του προγράμματος, θ' ακουστούν τα έργα: «Two Dances» του Hasan Ferid Alnar, ο οποίος υπήρξε ένας από τους συνθέτες της τουρκικής «Ομάδας των Πέντε» στοχεύοντας στην ενσωμάτωση παραδοσιακών τουρκικών οργάνων και τουρκικών μουσικών στοιχείων στη σύνθεση συμφωνικής μουσικής και το «Κοντσέρτο για πιάνο σε σολ μείζονα» του Μορίς Ραβέλ, χαρακτηριστική μορφή της γαλλικής μουσικής στις αρχές του 20ού αιώνα, με σολίστ τον Θανάση Αποστολόπουλο.

Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί η «Συμφωνία Νο 9» του Σοστακόβιτς, έργο παιχνιδιάρικο και ζωηρό, που έκανε πρεμιέρα το 1945 στο Λένινγκραντ (με τη Φιλαρμονική του Λένινγκραντ, σε διεύθυνση Εβγκένι Μραβίνσκι). Σε αντίθεση με τις προηγούμενες συμφωνίες του, Εβδόμη και Ογδόη, που έχουν τραγικό και ηρωικό χαρακτήρα, η Ενάτη Συμφωνία χαρακτηρίζεται από διάφανη μουσική, μοτίβα που διαγράφονται με κομψότητα και από μια υπέροχη μελωδία, που είναι χαρακτηριστική στην αρχή του δεύτερου μέρους. Τιμές εισιτηρίων: 5 (φοιτητικά), 9, 15, 22 και 30 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ