Κυριακή 8 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Φιλόξενη στέγη πολιτισμού

Εργα του Θ. Πάντου
Εργα του Θ. Πάντου
Με μια ακόμη ξεχωριστή διοργάνωση συνεχίζει την εκθεσιακή της δραστηριότητα η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας. Αναδρομική έκθεση έργων του Θεόδωρου Πάντου φιλοξενείται στους χώρους της, με αντιπροσωπευτικά δείγματα της πενηντάχρονης εικαστικής του διαδρομής. Η ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση είναι συνέχεια των σημαντικών εκθέσεων που λειτουργούν στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, η οποία αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα και μία πολιτιστική ανάσα για την ευρύτερη περιοχή.

Καμωμένη με τις πιο σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές, χάρη στη φροντίδα της δημοτικής αρχής της Καρδίτσας και του δημάρχου Χρήστου Τέγου και στη δραστηριότητα του προέδρου της, Απόστολου Πίτσαβου, προσφέρει στους δημότες της Καρδίτσας σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σε πείσμα όλων όσοι πιστεύουν ότι η πολιτιστική δημιουργία δεν υπάρχει εκτός των τειχών της πρωτεύουσας, η λειτουργία και το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας επιβεβαιώνει την άποψη ότι, όταν η δημοτική αρχή θέλει, μπορεί. Ακόμη κι όταν δε συνδράμει κανένας κρατικός φορέας. Ακόμη κι όταν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παραγκωνίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο στους ιδιώτες και τα γούστα τους με ό,τι αυτό σημαίνει.

Μοναδικός αρωγός της λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης είναι ο Δήμος της Καρδίτσας, ο οποίος και την έχει στηρίξει οικονομικά, θεωρώντας χρέος του να συνδράμει στην ενίσχυση αυτής της ανεξάρτητης φωνής, που στόχο έχει να βρει η τέχνη το φυσικό της αποδέκτη: το λαό.


Στο καλαίσθητο νέο κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό τον Αύγουστο του 2002, διοργανώθηκαν και διοργανώνονται σημαντικές εκθέσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό της περιοχής να γνωρίσει τόσο την εικαστική δημιουργία των καλλιτεχνών που ζουν στην Καρδίτσα, όσο και εκείνων που δημιουργούν μακριά από αυτήν. Ολο και περισσότεροι σημαντικοί σύγχρονοι καλλιτέχνες εμπιστεύονται τη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, όχι μόνο για το χώρο και τις δυνατότητες που αυτός προσφέρει, αλλά και για την ποιότητα των εκδόσεων που κάνει. Ετσι, παράλληλα με την πλούσια εκθεσιακή δραστηριότητα των τελευταίων χρόνων (ατομικές εκθέσεις του Σταμάτη Μεταξά, του Χρήστου Καρά, συμπόσιο γλυπτικής, κ.ά.), η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας καυχιέται και για τις εκδόσεις της, που κατά γενική ομολογία είναι από τις καλύτερες. Σημαντικό κομμάτι των δραστηριοτήτων της αποτελούν τα εκπαιδευτικά της προγράμματα για τα παιδιά, αλλά και οι διαλέξεις και συζητήσεις που πραγματοποιούνται, για ζητήματα που αφορούν στην τέχνη.

Προσωπικοί κώδικες επικοινωνίας

Η τωρινή έκθεση του Θ. Πάντου παρουσιάζει αντιπροσωπευτικές δημιουργίες από τις ποικίλες υφολογικές κατευθύνσεις και τις τεχνικές που χρησιμοποίησε ο δημιουργός. Ο Θ. Πάντος έχει μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με την καλλιτεχνική σκηνή της Καρδίτσας, καθώς με τη διδασκαλία και τη συμπαράστασή του σε πολλούς καλλιτέχνες της πόλης επηρεάζει με τον τρόπο του γενικότερα την καλλιτεχνική της δραστηριότητα.

Γεννημένος το 1932 στην Αθήνα, όπου έκανε τις πρώτες του σπουδές στη ζωγραφική, ο Θ. Πάντος σπούδασε στην ΑΣΚΤ και στην αντίστοιχη σχολή της Roubaix στη Γαλλία. Υπήρξε η ψυχή της «καλλιτεχνικής ομάδας Συν» και του ομώνυμου περιοδικού εικαστικής παρέμβασης. Ανέπτυξε σημαντική εκπαιδευτική δράση, ενώ ασχολήθηκε με την αρθρογραφία (με εικαστική θεματολογία). Στην τέχνη του δοκιμάστηκε σε μια μεγάλη ποικιλία εκφραστικών διατυπώσεων. Προσπάθησε να εξερευνήσει τις δυνατότητες και τη δυναμική τους, δομώντας ταυτοχρόνως τους προβληματισμούς και σμιλεύοντας τους προσωπικούς του κώδικες επικοινωνίας.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας
Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας
Στα έργα του, ανάμεσα στις αναπαραστατικές προσπάθειες σουρεαλιστικού χαρακτήρα, συναντάμε και εντελώς αφηρημένες συνθέσεις ή άλλες με ελάχιστα αναπαραστατικά στοιχεία. Στους πίνακές του, στα τέλη της δεκαετίας του '60, κάνουν την εμφάνισή τους πραγματικά αντικείμενα στο φυσικό τους χρώμα ή επιχρωματισμένα, τα οποία επικολλούνται στη ζωγραφική επιφάνεια, που με αυτόν τον τρόπο γίνεται κατασκευή. Λίγο αργότερα, τα πραγματικά αντικείμενα εξαφανίζονται και η κατασκευή ξαναγίνεται καθαρή ζωγραφική διαδικασία. Στα μέσα της δεκαετίας του '80, ο Θ. Πάντος εξέθεσε μια σειρά φθινοπωρινών τοπίων της Μυκόνου, δίνοντας μιαν ιδιαίτερη μελαγχολική και μυστηριώδη διάσταση στις ερημικές όψεις του νησιού. Με γαιώδη και χαμηλότονη κλίμακα και λίγες πινελιές καθαρού χρώματος, με αδρή και ρυθμική πινελιά και αφαιρετική σχηματοποίηση, συνθέτει έργα που ξεπερνούν την απλή τοπιογραφία, εκφράζοντας τον ψυχισμό και την εσωτερικότητα του καλλιτέχνη.

Στα έργα του, ο Θ. Πάντος εικονογραφεί με ιδιαίτερο χιούμορ και σαρκασμό την κριτική του άποψη για ζητήματα που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο, όπως ο καταναλωτισμός και η μαζική κουλτούρα των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Η έκθεση έργων του θα διαρκέσει έως τις 29/10.


Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ