Κυριακή 8 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Δύο... επισκέψεις με σημασία

Αμέσως μετά την επίσκεψη της ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη και τις ευχάριστες, όπως παρουσιάστηκαν, συνομιλίες της με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις, έγινε η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού P. Ερντογάν. Ο Ερντογάν συνομίλησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Μπους σ' ένα επίσης ευχάριστο, ως ελέχθη, κλίμα. Ολα... ευχάριστα, λοιπόν! Ας σοβαρευτούμε.

Η αμερικανική πλευρά με τα δυο πρόσωπα του Μπους και της Ράις διαβεβαίωσε και τις δυο πλευρές, Ελλάδα και Τουρκία, ότι όλα πάνε καλά με την εκατέρωθεν υποστήριξή τους και προς τους δυο. Αυτό, παρά το ότι από τη μια η Ελληνίδα ΥΠΕΞ είχε κάνει τις γνωστές λεκτικές αιτιάσεις για τη συμμόρφωση της Τουρκίας στις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και άλλων, όπως και για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο.

Από την άλλη ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε κάνει τη δήλωση στο έδαφος των ΗΠΑ ότι δεν πρόκειται ν' ανοίξει τα τουρκικά λιμάνια στα κυπριακά πλοία στο φόντο των συνεχιζόμενων τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο. Αυτά σε χοντρές γραμμές επισημαίνονται ως βασικά σημεία που δείχνουν την ποιότητα και τις προθέσεις της αμερικανικής πολιτικής.

Η πολιτική αυτή εξακολουθεί να κινείται στον αστερισμό του ασφυκτικού ελέγχου και στις δυο χώρες με το περιτύλιγμα της «κατανόησης», της λεκτικής «ικανοποίησης» κλπ. Είναι μια ήπια μορφή του «διαίρει και βασίλευε» με οδηγίες προς συμμάχους της ευαίσθητης νοτιο-ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Είναι άξιο προσοχής το γεγονός ότι οι επισκέψεις Ελλάδας και Τουρκίας στις ΗΠΑ γίνονται στις συγκεκριμένες εσωτερικές συνθήκες των δυο χωρών.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κλείσει εντός του έτους τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις της (Παιδεία, ιδιωτικοποιήσεις, Ασφαλιστικό κλπ.) κατόπιν πιέσεων των Βρυξελλών. Η τουρκική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την εσωτερική κρίση των στρατηγών, που με αφορμή το Κουρδικό δηλώνουν παρέμβαση στην τουρκική πολιτική σκηνή. Δέχεται τις γνωστές λεκτικές πιέσεις των Βρυξελλών που αμφισβητούν την εισδοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους οι δυο χώρες καταφεύγουν στις ΗΠΑ αντί της ΕΕ που θα ήταν λογικότερο. Μάλιστα, ο Ερντογάν πήρε την υπόσχεση του Μπους ότι θα έχει την αμερικανική υποστήριξη για την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μια πλευρά επικίνδυνη που κινείται στο σκοτάδι είναι το σενάριο για την πιθανή ικανοποίηση των τουρκικών αξιώσεων στο Αιγαίο ως αντάλλαγμα της παραχώρησης τουρκικών εδαφών για τη δημιουργία του Κουρδιστάν. Δηλαδή της μετατόπισης της αποκλειστικής ελληνικής επικράτειας «επί το δυτικότερον».

Ολα τα πιθανά σενάρια μένουν στο σκοτάδι σε μια άκρως ρευστή κατάσταση δίπλα στη μεσανατολική ρευστότητα και στη βαλκανική προσωρινότητα. Το πραγματικό περιεχόμενο των επισκέψεων της Ελληνίδας ΥΠΕΞ και του Τούρκου πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ως συνήθως, θα αναδειχτεί σύντομα. Πάντως και η πίεση των Βρυξελλών για τη σύντομη ολοκλήρωση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης κι η αρνητική πίεση των ΗΠΑ στο ζήτημα του ρωσικού αγωγού πετρελαίου στην Ελλάδα θα επιφέρουν εσωτερικές εντάσεις κι εξελίξεις μείζονος σημασίας. Η αδιάλλακτη φωνή των στρατηγών στην Τουρκία και η παρέμβασή τους στα πολιτικά πράγματα, το Κουρδικό κι η εμμονή της τουρκικής κυβέρνησης να μην εφαρμόζει βασικές απαιτήσεις της ΕΕ δημιουργούν ένα αντιφατικό σκηνικό. Το σίγουρο είναι ότι ο ευρω-ατλαντικός έλεγχος είναι κατά των λαών των δύο χωρών και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και στις σχέσεις μεταξύ τους και με άλλες χώρες της περιοχής.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ