Κυριακή 8 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Νέα εκστρατεία ενάντια στον αποκλεισμό

Μια καινούρια πρωτοβουλία έχει πάρει η Κούβα, η οποία από την περασμένη Τρίτη κήρυξε την έναρξη μιας νέας εκστρατείας ενάντια στον αποκλεισμό, που επιβάλουν εδώ και 45 χρόνια οι ΗΠΑ στο νησί, ο οποίος έχει ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο για τον ίδιο το λαό, όσο και για την οικονομία της χώρας, αλλά για τρίτες χώρες που επιδιώκουν τις εμπορικές συναλλαγές μαζί της.

Στην εκστρατεία καταδίκης του αποκλεισμού, που θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Οκτώβρη, θα πάρουν μέρος κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις, καθώς και γενικότερα ο λαός της χώρας και θα συμπεριλάβει μια σειρά συζητήσεις, φόρουμ, εκδηλώσεις από σωματεία, φοιτητικές και μαζικές οργανώσεις, ενώ θα υπάρξει σημαντική κάλυψη από τον Τύπο γι' αυτό το ζήτημα.

Τα νέα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ που έχουν στόχο την ενίσχυση του οικονομικού και εμπορικού αποκλεισμού, συμπεριλαμβάνουν και ένα μυστικό επισυναπτόμενο ντοκουμέντο, το οποίο αναφέρεται σε σχέδια υποκίνησης της αντεπανάστασης στην Κούβα και με την πρόκληση ένοπλης επίθεσης. Η κυβέρνηση της Κούβας έχει ζητήσει να αποχαρακτηριστεί το συγκεκριμένο ντοκουμέντο και τονίζει πως αποτελεί απειλή για την ειρήνη και την κυριαρχία της Κούβας, η οποία υπήρξε θύμα τρομοκρατικών επιθέσεων και άμεσης επέμβασης πολλές φορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κουβανικής κυβέρνησης, ο αποκλεισμός της κυβέρνησης των ΗΠΑ έχει μέχρι τώρα προκαλέσει απώλειες της τάξης των 86 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ μόνο πέρσι οι απώλειες έφθασαν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, παρ' όλη την επίθεση των ΗΠΑ, η Κούβα παρουσίασε οικονομική ανάπτυξη το 2005 της τάξης του 12%. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, εφαρμόζοντας μια σειρά νόμων και μέτρων, εμποδίζει επιχειρήσεις τρίτων χωρών να πωλούν στην Κούβα οποιοδήποτε προϊόν, στο οποίο το 10% των συστατικών στοιχείων προέρχεται από τις ΗΠΑ. Προχωρά, επίσης, στην επιβολή προστίμων σε όσους επισκέπτονται την Κούβα, και περιορίζει τις επισκέψεις ανθρώπων που έχουν συγγενείς στο νησί.

Η προσπάθεια απομόνωσης της Κούβας όμως δεν έχει πετύχει. Ολοένα και περισσότερες χώρες τάσσονται υπέρ του τερματισμού του αποκλεισμού των ΗΠΑ. Πέρσι, 182 χώρες - μέλη του ΟΗΕ σε σύνολο των 191 ψήφισαν υπέρ του τερματισμού του βάρβαρου αποκλεισμού απέναντι στο νησί, και φέτος, στις 8 Νοέμβρη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η Κούβα θα παρουσιάσει, για 15η συνεχόμενη χρονιά, σχέδιο απόφασης με τον τίτλο «η Ανάγκη να τερματιστεί ο οικονομικός και εμπορικός αποκλεισμός που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ