Κυριακή 8 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
Ο «ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ» ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Μια πολύπλευρα επικερδής επιχείρηση

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Τουρκία Τζ. Ράλστον είναι διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας «Λόκχιντ Μάρτιν» που παράγει τα μαχητικά «F-16»

Τα αμερικανικά «F-16» χρησιμοποιήθηκαν ως το κύριο όπλο κατά των άμαχων Κούρδων. Με τη συνεχιζόμενη ένταση στο ιρακινό Κουρδιστάν, ανοίγουν για τις ΗΠΑ νέες αγορές

Associated Press

Τα αμερικανικά «F-16» χρησιμοποιήθηκαν ως το κύριο όπλο κατά των άμαχων Κούρδων. Με τη συνεχιζόμενη ένταση στο ιρακινό Κουρδιστάν, ανοίγουν για τις ΗΠΑ νέες αγορές
Την περασμένη Παρασκευή, δημοσιεύτηκε ένα μικρό άρθρο σε μια διεθνώς άσημη εφημερίδα των ΗΠΑ, την Dallas - Fort Worth Star - Telegram, που περιείχε μια μεγάλη είδηση: Την επικείμενη πώληση 30 νέων μαχητικών «F-16» στην Τουρκία. Σύμφωνα με το άρθρο, το Πεντάγωνο έχει ήδη ενημερώσει το Κογκρέσο των ΗΠΑ για την πώληση και - αν δεν υπάρξει κάποια ένσταση μέσα σε 15 μέρες, δηλαδή την ερχόμενη βδομάδα - η σύμβαση «θα εγκριθεί αυτόματα». Τα μαχητικά θα παράγει η «Lockheed Martin», η μεγαλύτερη κατασκευάστρια όπλων στον κόσμο. Και άλλες εταιρείες - τέρατα της οπλικής βιομηχανίας θα ωφεληθούν: Οι «General Electric», «Boeing», «L-3 Communications Holdings», «Raytheon» και «BAE Systems» συμβάλλουν στην παραγωγή των μαχητικών, σύμφωνα με το περιοδικό Market Watch. Το Πεντάγωνο υποστήριξε ότι η προταθείσα πώληση «θα βελτιώσει τη δυνατότητα της Τουρκίας να περιπολεί τα εκτεταμένα σύνορα της χώρας έναντι μελλοντικών απειλών και θα συνεισφέρει στον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ».

Είναι γνωστό στους πάντες ότι τα «F-16» ήταν ένα από τα βασικά όπλα που ισοπέδωσαν χιλιάδες κουρδικά χωριά στο «βρώμικο πόλεμο» στην Τουρκία, που άρχισε τη δεκαετία του 1980 και κορυφώθηκε τη δεκαετία του 1990. Το 1995, η οργάνωση Human Right Watch δημοσίευε μια έκθεση, στην οποία παρέθετε το πώς τα αμερικανικά όπλα χρησιμοποιούνταν για εγκλήματα εναντίον αμάχων Κούρδων από τον τουρκικό στρατό. Τα «F-16» ήταν ανάμεσα στα πιο συχνά αναφερθέντα. Οι ΗΠΑ πωλούν το 80% των οπλικών συστημάτων που αγοράζει η κυβέρνηση της Τουρκίας, αλλά δεν έχουν καμία απολύτως διάθεση να συνδέσουν το θέμα των εξοπλισμών με τα ανθρώπινα δικαιώματα για τα οποία κόπτονται.

Το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο υπό τον στρατηγό Γιασάρ Μπουγιούκανιτ έδειξε με σαφήνεια τις προθέσεις του να μη λάβει υπόψη του τη νέα κήρυξη εκεχειρίας από το ΡΚΚ και το ίδιο έπραξε αμέσως και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο ειδικός συντονιστής της Ουάσιγκτον για το Κουρδικό - όσον αφορά την τουρκική του διάσταση - Τζόσεφ Ράλστον, πτέραρχος ε.α., υιοθέτησε επίσης μια «περίεργη» στάση: Δεν ενέκρινε, φυσικά, την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ, όπως αξίωνε η Αγκυρα, αλλά ταυτόχρονα συμμερίστηκε τη θέση της Αγκυρας ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτικός διάλογος ανάμεσα στην Τουρκία και το ΡΚΚ. Με άλλα λόγια, ουσιαστικά, προώθησε τη διατήρηση του εμπόλεμου - και αδιέξοδου - status quo.

Και είχε πολύ καλούς λόγους να το κάνει. Ο πτέραρχος και πρώην Α/ΓΕΑ των ΗΠΑ διατηρεί σήμερα μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της «Λόκχιντ Μάρτιν», της εταιρείας, που κατασκευάζει τα 30 «F-16» που θα πωληθούν στην Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ράλστον βρίσκεται επίσης και στο διοικητικό συμβούλιο του Αμερικανο-Τουρκικού Συμβουλίου (ATC), του βασικού μέσου που μετέρχεται το τουρκικό λόμπι στις ΗΠΑ για να «περνά» φιλικές προς την Αγκυρα πολιτικές από το Κογκρέσο. Κούρδοι πολιτικοί αναλυτές διερωτώνται, με γερές δόσεις μαύρου χιούμορ, τι ακριβώς «συντονίζει» ο Ράλστον στην Αγκυρα.

Η εικόνα που διαμορφώνεται στη νοτιοανατολική Τουρκία και στο βόρειο Ιράκ μοιάζει όλο και περισσότερο να καταδεικνύει έναν παρατεταμένο πόλεμο, με εμπλεκόμενες και, ταυτόχρονα, σε ρόλο επιδιαιτητή τις ΗΠΑ. Οι εξελίξεις στο Κιρκούκ, όπου αρχίζει να αναφαίνεται ξανά το σενάριο του πολέμου όλων εναντίον όλων, προσθέτουν μια ακόμη πινελιά σε αυτήν την γκροτέσκα εικόνα, από την οποία μόνες ωφελημένες μπορούν να είναι οι βιομηχανίες του θανάτου.


Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ