Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ματαιοπονείτε...

«

Δε μασάω». Αυτήν τη γλώσσα διάλεξε η αξιότιμη κ. υπουργός Παιδείας, για να απαντήσει στους απεργούς εκπαιδευτικούς. Η ίδια πριν από λίγους μήνες αποφάσισε να αυξήσει τις ώρες διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών, για να ανακόψει, όπως είπε, τον περαιτέρω εκφυλισμό της γλώσσας μας!.. Με βάση τη λογική της κ. υπουργού, νομιμοποιούμαστε να συμπεράνουμε ότι ή δε διδάχτηκε σωστά τα Αρχαία Ελληνικά ή δεν τα συμπαθούσε ως μαθήτρια. Εκτός εάν από τα Αρχαία, που διδάχτηκε, της έμεινε μόνο το «λύκος διώκει αμνόν». Στη γλώσσα της, η υπουργός (στη γλώσσα του «δε μασάω», δηλαδή) «την είδε» λύκος και φόρεσε δοράν λύκου για να κατασπαράξει τους απεργούς εκπαιδευτικούς ως αμνούς.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αποκαλύπτεται αυτό που γνωρίζουμε από πείρα: Οτι, δηλαδή, όλοι όσοι ζητούν την επαναφορά των Αρχαίων Ελληνικών στο σχολικό πρόγραμμα δεν το κάνουν επειδή νοιάζονται για τη γλώσσα μας, αλλά για τη διατήρηση της κυρίαρχης ιδεολογίας.

Η υπουργός, ωστόσο, υπέπεσε στο γλωσσικό ολίσθημα, όχι επειδή δεν κατέχει τη γλώσσα, αλλά επειδή εκνευρίστηκε. Και δεν την εκνευρίζει το γεγονός ότι η απεργία έχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και την ίδια, αλλά γιατί έχει εκείνα τα γνωρίσματα που χτυπούν στην καρδιά της ιδεολογίας που ασπάζεται. Η απεργία έχει αναδείξει την αξία του αγώνα, τη θυσία του «εγώ» στο «εμείς», την αξία της συλλογικότητας και αλληλεγγύης.

Ματαιοπονείτε, κ. Γιαννάκου. Αυτοί που διεξάγουν αυτόν το δύσκολο, αλλά και ωραίο απεργιακό αγώνα έχουν εκείνη την ανθρώπινη ποιότητα που ξέρει από τις κρίσιμες καταστάσεις να βγαίνει καλύτερη. Εκείνοι που δεν έχουν αυτήν την ποιότητα, σε ανάλογες καταστάσεις γίνονται χειρότεροι.

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών θα δικαιωθεί. Θα είναι δικαίωση όχι μόνο των απεργών, αλλά όλου του λαού, για το δικαίωμα των παιδιών μας για πραγματικά δωρεάν και δημόσιο σχολείο, για ουσιαστική μόρφωση.


Θανάσης ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗΣ
Εκπαιδευτικός


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ