Κυριακή 15 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΕΝΟΠΛΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
Στην κυβέρνηση επαφίεται η ανταλλαγή αιχμαλώτων

Την έλλειψη πολιτικής βούλησης καταγγέλλουν οι αντάρτες των FARC

O κομμουνιστής ηγέτης των FARC, Μανουέλ Μαρουλάντα, σε παλιότερη φωτογραφία
O κομμουνιστής ηγέτης των FARC, Μανουέλ Μαρουλάντα, σε παλιότερη φωτογραφία
Η ανταλλαγή αιχμαλώτων της ένοπλης σύγκρουσης (ανάμεσα στις αντιδραστικές κυβερνήσεις και το αντάρτικο κίνημα των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού, FARC-EP, που κρατάει εδώ και 4 δεκαετίες), επαφίεται πλέον μόνο στην πολιτική βούληση της σημερινής κυβέρνησης του Αλβαρο Ουρίμπε. Στις αρχές του Οκτώβρη, ο αντιδραστικός πρόεδρος, κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος της χώρας, είχε αναγκαστεί να κάνει μια στροφή στην πολιτική του απέναντι στους κομμουνιστές αντάρτες, βλέποντας ότι η στρατιωτική νίκη που είχε υποσχεθεί δεν μπορεί να επιτευχθεί. Ετσι άφησε ένα «παράθυρο» για πιθανή ανταλλαγή αιχμαλώτων, απαντώντας σε ανοιχτή επιστολή των FARC για την ανθρωπιστική ανταλλαγή των 52 αιχμαλώτων με 500 κρατουμένους αντάρτες, περιλαμβανομένων και των στελεχών των FARC, Σιμόν Τρινιδάδ και της Σόνια που έχουν εκδοθεί και κρατούνται στις ΗΠΑ. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει ουσιαστικά βήματα, παρά το ότι οι αντάρτες είναι έτοιμοι και έχουν ορίσει διαπραγματευτές για την ανταλλαγή, στην προτεινόμενη περιοχή της Φλορίδα και Πραδέρα στην επαρχία του Βάγιε ντελ Κάουκα που πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί.

Οπως σχολιάζει ο πρώην γερουσιαστής Αλβαρο Λέιβα (που έχει επαφές με τους αντάρτες) «δεν μπορεί να χαθεί αυτή η ευκαιρία». Κατά τον ίδιο, η «ανταλλαγή πλησιάζει» και η αλλαγή της στάσης του Προέδρου Ουρίμπε είναι αποτέλεσμα διεθνών πιέσεων και κυρίως των Ευρωπαίων.

Εντούτοις, η προχτεσινή συνέντευξη του Ραούλ Ρέγιες, μέλους της ηγεσίας των FARC στο τηλεοπτικό δίκτυο TeleSUR, είναι αποκαλυπτική ως προς το τι πραγματικά γίνεται όσον αφορά την ανθρωπιστική ανταλλαγή των κρατουμένων. Ο Ρέγιες αναφερόμενος στη μέχρι τώρα στάση του Ουρίμπε επισημαίνει τις συνεχείς αντιφάσεις και παλινδρομήσεις του ίδιου, αλλά και των διαφόρων υπουργών του, που κάνουν δηλώσεις περί του θέματος. Ενα από τα ζητήματα που φαίνεται να επιχειρεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση, για να κωλυσιεργεί, είναι το αίτημα των FARC «για αποστρατιωτικοποίηση της Φλορίδα και της Πραδέρα» και όρος να είναι παντελώς αφοπλισμένοι οι αντάρτες. Επαναλαμβάνοντας την απάντηση της ηγεσίας των FARC, ο Ρέγιες τόνισε ότι «οι FARC είναι υπεύθυνες για τη δική τους ασφάλεια» και πρόσθεσε ότι τέτοιες προφάσεις καταδεικνύουν την «έλλειψη πολιτικής βούλησης» της κυβέρνησης Ουρίμπε για μία ανθρωπιστική συμφωνία. Καταλήγοντας ότι «εάν υπάρξει πολιτική βούληση τότε η ανθρωπιστική ανταλλαγή θα γίνει τάχιστα».

Ταυτόχρονα, πρέπει να σημειώσουμε ότι μέσα στη βδομάδα ξεκίνησε στις ΗΠΑ η δίκη του Ρικάρντο Παλμέρα του Σιμόν Τρινιδάδ και οι οργανώσεις που στηρίζουν το αίτημα της απελευθέρωσής του διέκοψαν την ακροαματική διαδικασία, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια άμεση επέμβαση στα εσωτερικά της Κολομβίας και ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει απολέσει το ηθικό και νομικό δικαίωμα να τον κρίνει.


Χρ.Μ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ