Δευτέρα 16 Οχτώβρη 2006 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Οικονομικές και στρατιωτικές κυρώσεις

Πιέσεις από την πλευρά των ΗΠΑ προς την Κίνα

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Οικονομικές και στρατιωτικές-εξοπλιστικές κυρώσεις σε βάρος της ΛΔ Κορέας αποφάσισε προχτές ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλώντας παράλληλα την Πιονγιάνγκ να ανακαλέσει την απόφαση αποχώρησής της απ' τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Οπλων και να ξαναρχίσουν οι εξαμερείς συνομιλίες του Πεκίνου, χωρίς προϋποθέσεις, με στόχο την εφαρμογή της δήλωσης του Σεπτέμβρη του 2005 περί αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου.

Το ψήφισμα 1718, μεταξύ άλλων, απαιτεί απ' τη ΛΔ Κορέας να μην προχωρήσει στη διεξαγωγή νέων πυρηνικών και βαλλιστικών δοκιμών, να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα συνολικά, με «πλήρως επιβεβαιώσιμο» τρόπο, αλλά και «όλα τα υπάρχοντα προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής» καθώς και όλα τα βαλλιστικά πυραυλικά προγράμματα. Επιβάλλει οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις σε άτομα ή οντότητες που σχετίζονται με τα πυρηνικά και οπλικά προγράμματα της ΛΔ Κορέας και διεθνές εμπάργκο (από ξηράς, αέρος και θαλάσσης) σε άμεση ή έμμεση παροχή, πώληση ή μεταφορά αρμάτων μάχης, οπλισμένων στρατιωτικών οχημάτων, συστημάτων πυροβόλων όπλων μεγάλου διαμετρήματος, μαχητικών αεροσκαφών, πολεμικών ελικοπτέρων, πολεμικών πλοίων, πυραύλων ή βαλλιστικών συστημάτων και ανταλλακτικών όλων αυτών.

Ο Βορειοκορεάτης πρέσβης στον ΟΗΕ, Πακ Γκιλ Γιον, απέρριψε συνολικά τις κυρώσεις και τις χαρακτήρισε «γκανγκστερικού τύπου», κατηγορώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για πλήρη απώλεια της αμεροληψίας του και σαφή εφαρμογή «διπλών μέτρων και σταθμών» στις αποφάσεις του. Προειδοποίησε δε ότι περαιτέρω ένταση των αμερικανικών πιέσεων συνιστά «κήρυξη πολέμου»...

Η Κίνα διά του πρεσβευτή της στον ΟΗΕ, Ουάνγκ Γκουανγκία, εξέφρασε επιφυλάξεις για μία από τις διατάξεις της απόφασης που αφορά στις επιθεωρήσεις σε διεθνή ύδατα πλοίων που προέρχονται ή κατευθύνονται προς τη Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας ότι ελπίζει τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να συνιστά πρόκληση κατά τις επιθεωρήσεις αυτές.

Η Κίνα ανακοίνωσε χτες ότι ελπίζει η απόφαση αυτή του ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας να συμβάλει στην εξεύρεση μιας λύσης κατόπιν διαπραγματεύσεων στην κρίση που έχει προκληθεί όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λιού Τζιαντσάο, δήλωσε ότι «η απόφαση του ΟΗΕ αντανακλά τη σθεναρή στάση της διεθνούς κοινότητας και θα πρέπει να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την ειρηνική επίλυση του θέματος μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων». Κατέληξε ότι είναι υπέρ του διαλόγου και των διαβουλεύσεων για μια Κορεατική Χερσόνησο χωρίς πυρηνικά.

Η στάση αυτή της Κίνας - που βεβαίως δε διαφοροποιήθηκε ουσιαστικά από το ψήφισμα - προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ και ο πρεσβευτής τους στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον, με έμφαση σημείωσε ότι «η Κίνα έχει εφεξής την υποχρέωση να διασφαλίσει το σεβασμό στην απόφαση αυτή και έχει την εξουσία στη δική της πλευρά των συνόρων να διεξαγάγει όλες τις επιθεωρήσεις που επιθυμεί». Τις ίδιες πιέσεις αναμένεται να ασκήσει και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, που θα επισκεφτεί την ερχόμενη βδομάδα το Πεκίνο.

Τις κυρώσεις επικρότησε, όπως αναμενόταν, και το άλλο ιμπεριαλιστικό κέντρο, η ΕΕ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι «είναι πολύ σπουδαίες για την αξιοπιστία της διεθνούς κοινότητας» και δεν ξέχασε να επαναφέρει την καραμέλα περί «της διάδοσης της πυρηνικής τεχνολογίας και της δυνατότητας για την Πιονγιάνγκ να πωλήσει τέτοια τεχνολογία σε τρομοκρατικές οργανώσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ