Παρασκευή 14 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Μέτρα αφελληνισμού της ναυτιλίας

Με «όχημα» τον «κοινωνικό διάλογο», που άρχισε χτες, το ΥΕΝ επιχειρεί νέο σφοδρό χτύπημα στους ναυτεργάτες 

Κατά μέτωπο επίθεση σε βάρος κάθε εργασιακού δικαιώματος των ναυτεργατών των ποντοπόρων πλοίων, απειλώντας τους ευθέως ακόμα και με αφανισμό από τα πλοία, προετοιμάζουν πυρετωδώς τα κυβερνητικά επιτελεία. Η επίθεση επιχειρείται με «όχημα» τον «κοινωνικό διάλογο», που άρχισε επίσημα χτες με τη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστου Παπουτσή, του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Γιάννη Λύρα και του γενικού γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννη Χαλά.

Το πρόσχημα της ...«ανταγωνιστικότητας» του στόλου των Ελλήνων εφοπλιστών που χρησιμοποιείται από τον υπουργό Χρ. Παπουτσή για τη λήψη των νέων μέτρων, αλλά και η θεματολογία του ...«διαλόγου», όπως καθορίστηκε από τη χτεσινή συνάντηση, αποτελεί σαφέστατο δείγμα γραφής για τα εκτρωματικά μέτρα που ετοιμάζονται, τα οποία οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρη αφελληνισμό τη ναυτιλία. Ειδικότερα, θα εξεταστούν 6 θέματα: Η σύνθεση των πληρωμάτων, η ναυτική εκπαίδευση, η φορολογία, η κοινωνική και ασφαλιστική κάλυψη των ναυτεργατών, τα μητρώα ναυτικών και η λειτουργία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας. Την ερχόμενη Δευτέρα, 17 του μήνα, στις 10 το πρωί, θα γίνει δεύτερη συνάντηση, στην οποία θα συμμετέχουν η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ και το προεδρείο της ΕΕΕ. Ο ...«διάλογος» θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη.

Οσον αφορά τη στάση της Ομοσπονδίας, πρέπει να σημειωθεί ότι ο γραμματέας Γ. Χαλάς συμμετείχε στη χτεσινή συνάντηση, χωρίς να έχει εξουσιοδότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής...

Η ΠΕΜΕΝ και η ναυτεργατική Ενωση «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», με κοινή τους ανακοίνωση, καταγγέλλουν «την έναρξη του "κοινωνικού διαλόγου" της απάτης για την επιβολή νέων αντιναυτεργατικών μέτρων» και τη συμμετοχή του Γ. Χαλά, σημειώνοντας ότι η μη ενημέρωση της Εκτελεστικής Επιτροπής υποδηλώνει «σκοπιμότητα και ενοχή». Αναφέρουν δε ότι ετοιμάζεται νέο χτύπημα στους ναυτεργάτες, ενώ, από την άλλη, «αποτελούν πρόκληση για τους ναυτεργάτες, τις οικογένειές τους και τον ελληνικό λαό, τα υπερπρονόμια που απολαμβάνει το εφοπλιστικό κεφάλαιο με τις επανειλημμένες μειώσεις των οργανικών συνθέσεων, τον αφελληνισμό της ναυτιλίας, τις προκλητικές φοροαπαλλαγές, τις εισφοροδιαφυγές σε βάρος του ΝΑΤ και άλλα που παρείχαν και συνεχίζουν να τους παρέχουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».

Τα δύο σωματεία τονίζουν ότι επιβάλλεται να ικανοποιηθούν άμεσα τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών, όπως, μεταξύ άλλων, η κατάργηση όλων των αντιναυτεργατικών μέτρων, η ριζική αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ με την ταυτόχρονη πάταξη του δουλεμπορίου, η προστασία των ανέργων, η βελτίωση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Ζητούν την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής της Ομοσπονδίας για να αποφασίσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα ανατρέψουν τη νέα επίθεση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαύρο μέτωπο ενάντια σε ναυτεργάτες και νησιώτες(2008-05-13 00:00:00.0)
Το «Κομίτι» αξίωσε η κυβέρνηση συμφώνησε(2004-10-05 00:00:00.0)
Σύμβαση - οδηγός... για τη στεριά!(2002-02-16 00:00:00.0)
Στα «σκαριά» νέα αντιναυτεργατικά μέτρα(2000-07-13 00:00:00.0)
Οταν η ΠΝΟ... αγωνίζεται(1998-10-14 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία μέσα στον οίκο των εφοπλιστών(1998-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ