Τρίτη 13 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΝΟ
Μαύρο μέτωπο ενάντια σε ναυτεργάτες και νησιώτες

Σε πλήρη συντονισμό υπογράφουν «αυξήσεις» του ενός ευρώ, μεθοδεύουν ανατιμήσεις στα εισιτήρια κατά 20% και σφαγιάζουν τα εργασιακά δικαιώματα

Αγριεύει η επίθεση του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των δυνάμεών του ενάντια στους ναυτεργάτες και συνολικά στους εργαζόμενους, στους νησιώτες. Την ώρα που τα κέρδη των εφοπλιστών καταγράφουν ιστορικό ρεκόρ, η πλειοψηφία της ΠΝΟ υπογράφει τη μία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μετά την άλλη με τις εφοπλιστικές Ενώσεις με «αυξήσεις» περίπου ένα ευρώ τη μέρα μεικτά! Χτες η πλειοψηφία συμφώνησε με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, οι ναυτεργάτες των ποντοπόρων πλοίων να δουν στον μισθό τους για το 2008 μόλις 1,3 ευρώ παραπάνω την ημέρα!

Την ίδια ώρα, οι ακτοπλόοι εφοπλιστές επανέρχονται δριμύτεροι και ζητούν νέες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και ναύλα ύψους 20%! Αξιώνουν την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στα ακτοπλοϊκά πλοία, που σημαίνει κατάργηση της υποχρεωτικής 10μηνης απασχόλησης, χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, παραπέρα μείωση των οργανικών συνθέσεων. Χτες έγινε και σχετική συνάντηση μεταξύ του υπουργού και της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας (ΕΕΑ), ενώ θα ακολουθήσει και νέα συνάντηση σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΥΕΝ, την επόμενη βδομάδα.

Το σχετικό δελτίο Τύπου ενημερώνει ότι πριν από την ΕΕΑ, ο υπουργός συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα της ΠΝΟ Ι. Χαλά, «για προβλήματα που αφορούν τους ναυτικούς». Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καταγγέλλουν ότι η συνάντηση του Ι. Χαλά έγινε εν κρυπτώ από τα ναυτεργατικά σωματεία και επιβεβαιώνει «τα αντιναυτεργατικά - αντιλαϊκά τους σχέδια και ποια δύναμη υπολογίζουν και φοβούνται».

Στο ίδιο δελτίο τα δύο σωματεία καταγγέλλουν και την κατάπτυστη υπογραφή της ΣΣΕ για τους ναυτεργάτες των ποντοπόρων πλοίων, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ανάγκη της αλλαγής του συσχετισμού δύναμης στο συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο, την ενίσχυση της ταξικής πάλης, διεκδικώντας αιτήματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων στεριάς και θάλασσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ